Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT gör om succén helt –
profilen kan förlora jobbet

Rickard Olsson är programledare på SVT:s "Vem vet mest".
SVT:s långkörare "Vem vet mest?" har sänts i över 1500 program sedan 2008 och har blivit en fast punkt i många tittares vardag. Foto: SVT
Från "Vem vet mest" Foto: SVT

SVT:s långkörare och succé "Vem vet mest?" ska göras om – programmet kommer inte att fortsätta sändas varje vardagskväll.

Programledaren Rickard Olsson, som nu riskerar att förlora jobbet, är frågande och oroad för tittarnas skull:

– Det här är ett jätteslag mot mig, säger han. 

SVT:s långkörare "Vem vet mest?" har sänts i över 1 500 program sedan 2008 och har blivit en fast punkt i många tittares vardag.

Men nu ska programmet göras om. Istället från att visas fem dagar i veckan, ska det bli ett program som bara sänds på lördagar, men då bli 15 minuter längre.

Programledaren Rickard Olsson är mycket frågande till förändringen, och säger sig bara ha fått knapphändig information.

– Man kan väl säga att programmet ska läggas ner, säger han.

"Vem vet mest?" har trogen publik

Han berättar att han betraktar programmet som en "gruvhäst", som kämpar på oförtröttligt, med en mycket stor, och trogen publik. Dessutom görs det till låg kostnad, vilket gör honom förvånad över att det ska göras om så drastiskt.

– Det här är ett program som folk har ställt sin "mat- och sovklocka" efter i nio år, säger han.

–  Vi har en halv miljon tittare per dag, för en väldigt billig peng. Det är svårt att förstå. Det är som ”va, skojar ni?”, säger han om beskedet.

Richard Olsson är inte anställd på SVT, utan arbetar som frilans. Han berättar att man under inspelningsperioden spelar in fem avsnitt per dag, tre dagar i veckan. Program som spelas in under våren sänds på hösten, och vice versa.


LÄS MER: Marianne Rundström sade upp sig efter sändning

 

Det nya formatet kommer inte att ske förrän höstens program är inspelade, och som sänds nästa vår.  Själv har han kontrakt till sista december.

– "Vem vet mest?” har jag inte jobb på efter nyår, säger han.

Richard Olsson vet inte vad som sker sedan.

– Ingen aning, säger han, och tillägger att om fem program i veckan ska bli ett, så innebär det att han förlorar han 80 procent av sitt arbete.

– Blir jag av med jobb måste jag ha nåt nytt, förklarar han och menar att det är ett hårt slag mot honom.

Han är också orolig för hur tittarna ska reagera.

– Det här måste SVT nog förklara för tittarna, men också för fotfolket på SVT som jobbar med det här, säger han.

– Jag tror att de kommer vilja ha en riktig förklaring som inte är snömos som "vi tittar alltid framåt", "vi vill alltid ha förändring", och "vi söker nya vägar", "det här är inte en nedläggning, det är en omgörning", och så där. Suck suckelisucksuck, säger Richard Olsson.

 

LÄS MER: Rickard Olssons ilska mot SVT– kräver svar

 

Expressen har utan framgång sökt SVT, men till Kulturnytt i SR P4, säger Peter Nyrén, programbeställare på SVT:

– "Vem vet mest?" är ett av flera program, som vi diskuterar på olika sätt när vi pratar om de framtida programuppdragen på SVT och då kan det finnas en risk att vi kan ändra uppdraget för "Vem vet mest?" - ja.

Han fortsätter:

– Vi är mitt i en process nu där vi diskuterar olika program och hur de ska fortsätta så det är en stor karta på Sveriges television så jag vill inte gå in på enskilda program, säger Peter Nyrén, till Kulturnytt.