Nostalgiglädjen: SVT gör ”Saltkråkan” igen

Serien kommer att utspelas i nutid – men bygger på Astrid Lindgrens manus från 1960-talet.
Tjorven, Maria Johansson, och"Båtsman"
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN
Astrid Lindgren.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Tjorven, Båtsman och Stina i serien.
Foto: SF

SVT återvänder till rötterna och bekräftar att en nyinspelning av skärgårdsklassikern ”Vi på Saltkråkan” kommer att genomföras.

Serien kommer att utspelas i nutid – men bygger på Astrid Lindgrens manus från 60-talet.

– Vi vill göra den till en ännu starkare klassiker för kommande generationer, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till TT.

Är du nostalgisk av dig?

Nationalklenoden ”Saltkråkan” kommer att moderniseras. SVT har beslutat att göra en nyinspelning av den första delen ”Vi på Saltkråkan”, med helt nya skådespelare som får gestalta ikoniska roller som Tjorven, Båtsman och farbror Melker. 

Serien ska utspela sig i nutid, på 2020-talet, men kommer i stort att bygga på Astrid Lindgrens manus till filmen från 1964.

– ”Saltkråkan” är en serie som har berört många starkt. Det är en skildring av barns lek, en kärleksförklaring till skärgården och till sommaren. Det är en klassiker som vi vill lyfta fram och göra till en ännu starkare klassiker för kommande generationer, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till TT.

Filmen kommer att produceras i samarbete med Astrid Lindgren AB, som drivs av Lindgrens familj.

SVT storsatsar på klassiker

Det är fortsatt oklart vem som kommer tillsättas i de klassiska rollerna, när filmen har premiär eller ens när inspelningen börjar. Klart står dock att det är en del av en enorm satsning från SVT.

– Vi kommer göra den största historiesatsning som gjorts i svensk tv, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i SVT:s ”Morgonstudion”.

Hon berättar att över hundra historiker kommer att anlitas för projektet ”Sveriges minne” som dels kommer mynna ut i dokumentärserier, men också nyinspelningar av klassiska verk.

– Vi vill göra stora klassiker, program som har potential att bära långt i tid. Det kommer vara stora, påkostade produktioner och ”Saltkråkan” är en av dem.

Stephen Lindholm: ”Intressant projekt”

Stephen Lindholm, 66, spelade Pelle Melkersson i ”Vi på Saltkråkan”. Han menar att nyinspelningen av den klassiska serien är ett intressant projekt.

– Först trodde jag faktiskt att det var ett försenat aprilskämt, men det kan ju vara kul och ett intressant projekt att göra en uppdaterad version av ”Saltkråkan”. Jag önskar de som håller på med projektet och de som ska vara med i den här produktionen lycka till.

Trots att det är över 50 år sedan ”Vi på Saltkråkan” först hade premiär träffar Stephen Lindholm människor i alla olika åldrar som ser på serien och får även brev från flera olika länder.

– Det är ständigt nya generationer som tittar på det här och tycker att det är bra. Jag får fortfarande brev, inte bara från Sverige utan från Tyskland, Norge och andra länder där de sänder serien så uppenbarligen har den ju publik fortfarande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.