Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT fälls för dokumentär- filmen om Josefin Nilsson

Granskningsnämndens dom – kanalens film strider mot respekt för privatlivet.
SVT fälls av Granskningsnämnden för dokumentären om Josefin Nilsson, ”Älska mig för den jag är”.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Dokumentärfilmen om artisten och skådespelerskan väckte stor uppmärksamhet.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM/STELLA PICTU / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

SVT fälls av Granskningsnämnden för dokumentären om Josefin Nilsson, ”Älska mig för den jag är”.

Granskningsnämnden menar att programmet strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet, skriver SVT Nyheter.

Samtidigt så frias dokumentären vad gäller kraven på opartiskhet och saklighet.

Granskningsnämnden har bestämt sig för att fälla SVT för Josefin Nilsson-dokumentären ”Älska mig för den jag är”, som sändes på SVT i mars.

I dokumentären berättar Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind om en destruktiv relation som Josefin Nilsson hade med en känd skådespelare.

Även om skådespelaren inte nämndes med namn i dokumentären blev det allmänt känt att det rörde sig om Dramaten-skådespelaren Örjan Ramberg, som på 90-talet fälldes för tre fall av misshandel mot Josefin Nilsson i tingsrätten – men friades för två av dem i hovrätt. Straffet på tre månaders fängelse som tingsrätten satt mildrades dock i hovrätten, på grund av den mediala uppmärksamheten kring fallet.

JK:s beslut i förtalsfrågan

Örjan Ramberg har gått ut i en debattartikel i Aftonbladet och berättat om hur hans liv påverkats av dokumentären.

”I egenskap av public serviceföretag har SVT ett stort publicistiskt ansvar. I deras sändningstillstånd står det att de ska vara opartiska och sakliga. SVT kontaktade mig aldrig innan dokumentären sändes. Jag gavs aldrig någon möjlighet att bemöta det som påstås i dokumentären”, skrev Ramberg i Aftonbladet då.

Han valde också att anmäla SVT till Granskningsnämnden samt till justitiekanslern, JK, för förtal. JK valde att lägga ner ärendet.

 Frias från anklagelserna om opartiskhet och saklighet

Men nu har SVT fällts av Granskningsnämnden, då dokumentären strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. 

Men dokumentären frias från anklagelserna gällande kraven på opartiskhet och saklighet, som Granskningsnämnden då inte anser att SVT har stridit mot.

Anna-Carin Stenholm Pihl, som har gjort dokumentären, menar att det inte är hennes ansvar vad folk letar upp för information på internet.

”Vi är friade för saklighet och opartiskhet. Jag ser inte hur Josefins historia skulle ha berättats på något annat sätt. Ingen av dem var namngivna i pressen på 90-talet när han dömdes för misshandel, hot, överträdelse av besöksförbud. Josefin ville inte hämnas och ville inte att tidningarna skulle namnge utan hon ville skydda alla inblandade och anhöriga, men ändå göra rätt för sig själv och hjälpa andra. Vi tog bort alla detaljer som mannens arbetsplats, typ av skor och dialekt för att undvika identifiering. Den vida krets som sägs känna till detta är svårdefinierad. Vid krets runt Stureplan? Många jag har pratat med ute i landet hade ingen aning om detta eller mannens identitet. Vad människor letar upp på Flashback eller vad som skrivs i sociala medier kan inte vi/jag ta ansvar för”, skriver hon i ett mejl.

Josefin Nilssons sista känslosamma uppträdande

Se Josefin Nilssons sista uppträdande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.