Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT extrasänder efter kritiken mot Reinfeldt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Condoleezza Rice och Fredrik Reinfeldt i "Toppmötet"
Foto: SVT
Fredrik Reinfeldt
Foto: SVT

"Toppmötet" med Fredrik Reinfeldt har fått hård kritik.

Nu sänder SVT ett specialprogram där mer känsliga frågor som den tidigare statsministern valde att inte ta upp ska diskuteras.

– Kritiken är rimlig och inte konstig, säger Helena Olsson, programbeställare på kanalen.

I "Toppmötet" träffar den förre statsministern och tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt flera världsledande toppolitiker för ett samtal.

Programmet har dock fått hård kritik då Fredrik Reinfeldt inte ställer några kritiska frågor. Inte minst av SVT-profilen Anna Hedenmo, som i ett inlägg på Facebook sågar "Toppmötet".

"Det är ofattbart att Fredrik Reinfeldt missar de uppenbara kritiska frågorna om Irakkriget och IS framväxt. Vill han inte? Törs han inte? Och varför krävde inte SVT ett kritiskt förhållningssätt när Irakkrigets tillskyndare och arkitekter skulle intervjuas?", skriver hon bland annat.


LÄS MER: Reinfeldt kritiseras: "Törs han inte?"


Enligt SVT har programmet dessutom anmälts tolv gånger till Granskningsnämnden. Nio av anmälningarna gäller avsnittet med USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice.

Fredrik Reinfeldt medverkar inte i "Efter toppmötet"

Efter kritiken sänder nu SVT specialprogrammet "Efter toppmötet". I programmet kommer tre gäster som består av SR:s mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, Centerpartiets Abir Al-Sahlani och Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, att diskutera de frågor som Fredrik Reinfeldt inte tog upp i programmet.

– Vi fick i uppdrag att följa upp serien. Vi fick fria händer, och märkte att den stora diskussionen har varit kring Irakkriget. Tre personer som har varit inblandade i det har intervjuats i Toppmötet, och det saknas väldigt många frågor. I programmet kommer vi att ställa frågor som aldrig ställdes i serien, säger Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter, till SVT.

Fredrik Reinfeldt själv kommer inte att medverka i "Efter toppmötet".


LÄS MER: Han försvarar Reinfeldt: "Stinker avundsjuka"


Helena Olsson, programbeställare av "Toppmötet". Hon säger att hon förstår kritiken men försvarar samtidigt programmet.

– Kritiken är rimlig och inte konstig. Den var också väntad. Jag förstår de som tänker att detta blir partiskt program. Jag reagerade själv mot det när idén kom till mig, men vi bestämde oss för att detta kan bli ett intressant samtal. Premissen är att Reinfeldt är en före detta statsminister, säger hon till SVT och fortsätter:

– Han är inte där på något journalistiskt uppdrag från SVT. Toppmötet skulle bli en ny typ av politiskt samtal. Att kritiskt granska toppolitiker tar SVT och många andra medier ansvar för hela tiden. Detta är fyra timmar tv som är ett komplement till vårt stora utbud av program.

"Efter toppmötet" sänds på SVT1 klockan 22.00 under måndagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.