Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT: De blir utnyttjade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Luras. Här luras Anna Book och Nanne Grönvall att göra reklam för den kritiserade scientologirörelsen. De medverkar i en antidrogkampanj av Riksorganisationen för ett Drogfritt Sverige, RDS. Uppdrag Granskning hävdar att RDS jobbar dolt för scientologirörelsen. "Det är vansinnigt om det stämmer", säger Nanne Grönvall.
Foto: Christer Järeslätt

Här luras Anna Book och Nanne Grönvall att göra reklam för den kritiserade scientologirörelsen. 

Det hävdar "Uppdrag Granskning". 

- Scientologin är min privata religion, inte föreningens, säger Åsa Graaf, som anklagas för att utnyttja kändisarna.

I kvällens avsnitt av SVT:s "Uppdrag Granskning" avslöjas att mer än hälften av landets kommuner handlar med organisationer som har kopplingar till hårt kritiserade scientologirörelsen.

 En av de rörelser som kritiseras är Riksorganisationen för ett Drogfritt Sverige, RDS.

 Enligt "Uppdrag Granskning" använder den så kallade antidrogföreningen kända svenskar i sin marknadsföring för att ge scientologirörelsen bra publicitet.


Vill inte vara med

 Men kändisarna är själva inte medvetna om vad de egentligen gör reklam för.

 - Jag vill inte under några som helst omständigheter backa upp någon form av sekt. Jag ska ringa i morgon och reda ut det här. Det är vansinnigt om det stämmer, säger artisten Nanne Grönvall till Expressen.

 - För det första blir jag förvånad att jag är med i kampanjen i år igen eftersom jag inte har fått en förfrågan. När det gäller scientologerna känner jag ett starkt motstånd. Det är absolut inget jag vill bli förknippad med, säger artisten Anna Book.


"Det är småsummor"

 Åsa Graaf är grundare av Riksorganisationen för ett Drogfritt Sverige:

 - Vi är en oreligiös och opolitisk förening. Scientologin är min privata religion. Vi har ett 90-konto som granskas oerhört noga av SFI, Stiftelsen för insamlingskontroll för att se vart pengarna går. Om vi inte hade skött oss hade vi inte fått behålla kontot i 16 år, säger Åsa Graaf.

 Expressen avslöjade redan 1994 att RDS plöjer in skänkta pengar i verksamheter som tillhör scientologisekten.

 Nu konstaterar "Uppdrag Granskning" att RDS gör på samma sätt fortfarande genom att skänka pengar till Narconon, en av scientologirörelsens viktigaste grenar.

 - Det är småsummor. Ska man säga nej till en muslimsk skola när de söker pengar? Vi tycker att de driver en bra verksamhet, säger Åsa Graaf.


"Hymlar inte i USA"

 Sven Bergman, en av tre reportrar som har gjort granskningen, blir inte förvånad att Åsa Graaf nekar till anklagelserna:

 - Vår granskning visar att organisationen är en del av scientologirörelsen och det bekräftas av det högsta ledarskiktet i USA. Att Åsa Graaf förnekar är fullt väntat. Hon förstår att det innebär dålig publicitet eftersom kritiken är stark mot scientologirörelsen i Sverige. I USA är den mer accepterad och man hymlar inte.

 Fotnot: "Uppdrag Granskning" visas ikväll 20.00 i SVT1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.