Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-chefens hårda ord om Bergfeldt: ”Betett sig olämpligt”

Carina Bergfeldt får ”begränsade uppgifter”
Anne Lagercrantz är divisionschef för SVT Nyheter.
Foto: Eva Edsjö / SVT
Carina Bergfeldt vann nyligen Kristallen för ”Bästa kvinnliga programledare”. Hennes talkshow har gjort succé och förnyats för en ny säsong.
Foto: KAJSA GÖRANSSON / SVT

SVT:s Carina Bergfeldt har mottagit kritik för sin insamling till Svenska Afghanistankommittén.

Bergfeldt hävdade i sin tur att SVT såg mellan fingrarna kring insamlingen.

Nu svarar SVT-chefen kraftfullt:

– SVT ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som betett sig olämpligt som själv vet om det. Det får konsekvenser, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter till Medierna i P1.

I augusti samlade SVT:s programledare Carina Bergfeldt in över en miljon kronor till Svenska Afghanistankommittén. Hon sa tidigare i Expressen att hon struntade i om det skulle bryta mot SVT:s linjer för opartiskhet. 

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, sa hon då.

Carina Bergfeldt har bland annat arbetat som utrikeskorrespondent för SVT men blev i år programledare för den nya talkshowen ”Carina Bergfeldt” – som blev en stor succé. Hon röstades även fram som årets kvinnliga programledare under Kristallengalan 2021. 

Insamlingen fick hård intern kritik av flera kolleger. Bland annat från Lina Makboul, reporter på Uppdrag granskning. 

– Jag blev väldigt förvånad över hennes initiativ. Internt får vi hela tiden höra att vi ska förhålla oss opartiska, sa hon till DN.

Även Axel Gordh Humlesjö, reporter på Uppdrag granskning, har varit kritisk mot Carina Bergfeldts agerande, men riktar sig främst mot ledningen:

– Vi har ett uppdrag från medborgarna och de som finansierar oss att vara något annat än andra medier i Sverige. Det är därför vi finns, annars kan vi lika gärna läggas ner, säger han i Medierna i P1. 

Enligt Carina Bergfeldt accepterade SVT:s etikavdelning insamlingen och ”såg mellan fingrarna” i ett mejl.  

”Kommer få begränsade arbetsuppgifter”

Men nu svarar Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, kraftfullt:

– Det har tolkats som att SVT ser mellan fingrarna. Det stämmer inte, säger hon i Medierna i P1.

Hon fortsätter:

– Carina inser själv att detta blev fel och kommer inte göra om detta. Och det är bra, för annars är det en helt ohållbar situation. Vi kan inte ha reportrar som är styrda av massa begränsningar. 

Enligt Lagercrantz kommer Carina Bergfeldt nämligen nu få begränsade arbetsuppgifter, och får inte bevaka svenska Afghanistankommittén, Afghanistan, eller biståndsfrågor. 

– Det här är en stor sak. Det har bara hänt ett fåtal gånger under min tid på SVT. Och det innebär att hon som reporter inte står fri i att bevaka allt, säger Lagercrantz.

Hon fortsätter: 

– Det är det starkaste verktyg jag har, om det inte går till avsked.

Albert Svanberg, chef för SVT:s programetik, tillstår däremot att mejlet från etikavdelningen skulle kunnat tolkas som ett slags godkännande. Men att man skulle avrått medarbetare från att upprätta egna insamlingskampanjer.

– Det stämmer att en medarbetare skrev ett meddelande till Carina Bergfeldt i samband med att insamlingen blev känd. Det meddelandet var olyckligt formulerat. Jag kan förstå att hon tolkade det som något slags godkännande, vilket inte var avsikten, säger han till Medierna i P1.

I senaste avsnittet av Expressens mediepodd Läggut diskuteras positivt och negativt med kampanjjournalistik och ”avundsjukan” på Carina Bergfeldt. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.