Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT bestämmer startordningen i ESC

Loreen på scen. Foto: Rolf Klatt

Det är den största förändringen av Eurovision-tävlingen sedan orkestern togs bort.

Expressen kan i dag berätta att SVT fått igenom att själva bestämma startordningen för de tävlande i Malmö nästa år.

- Varje bidrag kommer nu till sin fulla rätt, det här är ett stort förtroende, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för schlager-EM.

Det nya upplägget:

Som tidigare lottas vilken semifinal de tävlande ska medverka i, och på vilken halva av startfältet de ska ligga. Detta för att underlätta logistiken och undvika att det blir orättvist vad gäller. Men tävlingens producenter bestämmer sedan inom de ramarna startordningen i respektive semifinal.

 

Även i finalen bestämmer värdlandet de olika ländernas startnummer. Enda undantaget är att hemmanationens utgångsläge avgörs av lotten, detta för att undvika jävsituationer.

 

Upplägget har permanentats och gäller från och med Eurovision i Malmö 14, 16, 18 maj nästa år.

SVT håller just nu för högtryck på med att jobba fram det som ska bli Eurovision song contest i Malmö, 14, 16 18 maj nästa år.

Nu kan Expressen berätta om det som exekutive producenten Martin Österdahl och hans stab beskriver som en av de största förändringarna i tävlingens historia sedan liveorkestern togs bort.

Bestämmer ordningen

De har nämligen lyckats övertyga EBU och referensgruppen om att själva få bestämma startordningen på de tävlande bidragen, något som nu permanentats.

- Ta Eurovision i Azerbaijan som exempel. Där öppnade tävlingen med Engelbert Humperdinck. Det var inte bra för programmet och det var inte bra för Engelbert, säger Martin Österdahl.

Han fortsätter:

- En stor del av poängen med det här är att varje bidrag ska komma till sin rätt. Så här skapas äkta nyfikenhet på alla bidrag och låtar som kommer hit och tävlar. Tidigare har det lätt blivit stort kallt och anonymt. Varför är de här? Vad sjunger de om? Vi är på riktigt intresserade att förmedla svaret på de frågorna. Publiken som tittar får chansen att på allvar bli intresserade av artisterna.

Väva ihop bidragen

I och med att SVT nu får bestämma startordningen går det nu att undvika att till exempel fyra ballader hamnar i rad och det hela blir för monotont.

- Nu kan vi på ett enklare sätt väva ihop de tävlande bidragen med humor, bandade inslag och andra moment. Allt kommer kunna sitta ihop och vi kan bygga mot ett klimax, säger Martin Österdahl vidare.

Helt fritt får dock SVT inte lägga upp spelplanen för Eurovision nästa år.

"En ettårsplan"

Vilka länder som hamnar i vilken semifinal lottas, även på vilken halva i respektive semifinal de ska tävla avgörs på traditionellt sätt. Detta för att det innebär en betydande merkostnad för de tävlande som deltar i första semifinalen och måste spendera mer tid i Sverige för repetitioner.

Men inom de gränserna och i stora finalen gäller alltså att SVT pusslar helt fritt. Var Sverige hamnar avgörs av lotten, detta för att undvika jävsituationer gällande värdlandets startposition.

- Det här inte bara en ettårsplan, utan en permanent plan. Vi har fått göra det här för att vi har stor kredd sedan tidigare Eurovision-arrangemang och efter Melodifestivalen.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!