Mattias Sunneborn. Foto: SVTMattias Sunneborn. Foto: SVT
Mattias Sunneborn. Foto: SVT
Mattias Sunneborn. Foto: SVTMattias Sunneborn. Foto: SVT
Mattias Sunneborn. Foto: SVT
Mattias Sunneborn. Foto: SVTMattias Sunneborn. Foto: SVT
Mattias Sunneborn. Foto: SVT
Mattias Sunneborn. Foto: SVTMattias Sunneborn. Foto: SVT
Mattias Sunneborn. Foto: SVT
Magnus Wislander. Foto: SVTMagnus Wislander. Foto: SVT
Magnus Wislander.  Foto: SVT
Bollaget. Foto: SVTBollaget. Foto: SVT
Bollaget.  Foto: SVT
Mattias Sunneborn. Foto: SVTMattias Sunneborn. Foto: SVT
Mattias Sunneborn. Foto: SVT
Micke Leijnegard. Foto: SVTMicke Leijnegard. Foto: SVT
Micke Leijnegard.  Foto: SVT

SVT avbröt tävlingen –  grep in efter fuskbråket

Publicerad

Mattias Sunneborn vägrade acceptera förlusten i "Mästarnas mästare" och hävdade att motståndarlaget inte följde reglerna. 

SVT avbröt mitt i tävlingen – något som inte visas i tv – och fick efteråt ingripa för att medla mellan lagen. 

– Det var ingen bra stämning, säger Anders Wistbacka, projektledare för "Mästarnas mästare". 

Friidrottslaget tävlar mot bollaget om den sista semifinalplatsen i "Mästarnas mästare". 

I programmet visas hur friidrottaren Mattias Sunneborn vägrar att acceptera förlusten – han hävdar att motståndarlaget inte följde reglerna. 

– Jag hävdar att det inte har gått rätt till, säger Mattias Sunneborn i programmet. 

Men det tittarna inte får se är att SVT avbröt tävlingen för att granska bollagets metoder – och diskussionen efteråt var betydligt längre än den ordväxling som visades i rutan. 

SVT:s tävlingsproducent grep in för att lösa dispyten. 

 

LÄS MER: Stenmarks utspel – efter Foppas kupp 

 

”Jag blev skogstokig”

Mattias Sunneborns klagomål handlar om ett rep som skulle tvinnas upp för att lösgöra en vikt – fotbollslaget hittade en metod för att göra det snabbare. 

Mattias Sunneborn menar att tävlingsproducentens instruktioner fick det att framstå som att det bara var tillåtet att tvinna upp repet från ett håll – fotbollslagets metod gick ut på att angripa repet från den motsatta änden. 

"Anledningen till att jag blev skogstokig var följande: Under genomgången av den avgörande hinderbanan förklarade tävlingsledaren noggrant inte mindre än 3 gånger att vi skulle tvinna upp repet för att få loss Kettlebellen, samtidigt som han simulerade med händerna längst ner från repet", förklarar Mattias Sunneborn i ett sms. 

Tävlingsproducenten, som under denna utmaning även var domare, avbröt tävlingen mitt i dramatiken. Det skedde medan Magnus Wislander och Mattias Sunneborn kämpade mot varandra på banan. Under avbrottet granskade man det inspelade materialet. 

– Vad som händer är att domaren skriker "Stopp!". Alla var tvungna att vara tysta och stå där de stod. För oss är det superviktigt att allt är klart, att det inte har varit något fusk, säger programmets projektledare Anders Wistbacka.

Efter att man kommit fram till att Magnus Wislanders metod var tillåten fortsatte tävlingen, och bollaget tog hem segern. 

Fick förklara att segern var giltig

Efteråt ifrågasatte Mattias Sunneborn resultatet och tävlingsproducenten fick förklara att segern var giltig. 

– Självklart tar vi det på största allvar, men ytterst är det alltid domaren som bestämmer. Det var ingen bra stämning, men det är det aldrig när någon åker ut, säger Anders Wistbacka.

 

LÄS MER: Stenmarks enkla metod – bakom superkroppen 

 

Jesper Blomqvist, som tävlar i bollaget, säger:

– Vi skildes åt ganska snabbt efteråt. Det är inte lika kul för oss att vinna när någon tycker det gått fel till. 

"Problemet var att det inte framgick att han samtidigt simulerade med sina händer hur vi skulle göra", skriver Mattias Sunneborn i ett sms. 

Men han säger även att han i slutändan är tacksam över sin medverkan i programmet. 

"Jag väljer att bortse från en av mina sämre sidor som är att vara långsint och väljer i stället att vara tacksam för allt fantastiskt som jag har fått uppleva under Mästarnas Mästares jubileumssäsong 2018", skriver Mattias Sunneborn. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag