Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT anmält efter bilden i sändning

Varumärket "Tyngre" syntes på deltagarnas kläder under förinspelade intervjuer. Programmet leddes av Kalle Zachari Wahlström. Foto: SVT
Nämnden har tagit ärendet till förvaltningsrätten och begär att SVT ska betala en särskild avgift på 100 000 kronor för överträdelsen. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Granskningsnämnden för Radio och Tv begär att SVT ska betala ett skadestånd på 100 000 kronor. 

Det var i SVT-programmet "Sveriges starkaste man" som varumärket "Tyngre" exponerades. 

"Överträdelser som har tydlig karaktär av nonchalans inför klara regler bör ofta mötas med avgiftssanktion", skriver nämnden till förvaltningsrätten. 

– Det här är ju vi med om lite var och varannan dag. Vi ska ge ett utlåtande från vår sida till deras beslut, säger Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor på SVT. 

Det var i programmet "Sveriges starkaste man" som sändes i SVT den 23 september 2017, som överträdelsen ska ha ägt rum. Varumärket "Tyngre" syntes på deltagarnas kläder under förinspelade intervjuer som spelades in utanför tävlingsmiljön.

Granskningsnämnden beslutade den 19 februari att SVT åsidosatt lagen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen genom exponering av varumärket. Nämnden har tagit ärendet till förvaltningsrätten och begär att SVT ska betala en särskild avgift på 100 000 kronor för överträdelsen.  

 

LÄS MER: Mästarnas mästare fälls för t-shirtlogga 

 

SVT har tidigare fällts av Granskningsnämnden

Nämnden skriver att "Överträdelser som har tydlig karaktär av nonchalans inför klara regler bör ofta mötas med avgiftssanktion". Vidare skriver nämnden att det ska tas till hänsyn hur länge en överträdelse har pågått, till omfattning och spridning bland allmänheten:

"Ju större del av allmänheten som nås av sändningarna desto allvarligare bör överträdelsen anses vara". skriver nämnden. 

SVT har vid flera tidigare tillfällen fällts av Granskningsnämnden för otillåten exponering av varumärken i sändning. Vilket nämnden tar upp i sin ansökan som ett skäl till att påföra SVT en särskild avgift för exponeringen av varumärket "Tyngre" i "Sveriges starkaste man". 

Camilla Hagert som är presschef för företagsfrågor på SVT poängterar att inget är klart ännu.

– Nämnden skriver att de anser att överträdelsen motiverar en avgift om 100 000 kronor men det har inte vi svarat på än. Det här är ju vi med om lite var och varannan dag. Vi ska ge ett utlåtande från vår sida till deras beslut, säger Camilla Hagert. 

Albert Svanberg, chef för SVT programetik, säger att SVT i sitt yttrande konstaterar att viss exponering av varumärket är olycklig, men menar att det faller inom ramen. 

– Nu har nämnden ansökt till Förvaltningsrätten. Det är den normala processen. Och där får vi komma med ett nytt yttrande. Hur det ser ut är för tidigt att säga, säger han. 

 

LÄS MER: Världens starkaste man avslöjar sina kostvanor 

 

I "Sveriges starkaste man" får tittarna följa tio vältränade män som tävlar i "Sveriges starkaste man 2017". De möts i grenar som bilbärgning, marklyft och ölfatshävning. Programledare var Kalle Zackari Wahlström.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.