Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT anmäls – efter sexdokumentären

I en undersökning svarade knappt 15 000 personer i åldrarna 16-84 år på frågor om deras sexliv.
Anna Dahlbäck och Amanda Colldén från podcasten ”Alla våra ligg” visar upp vibratorerna i dokumentären.Foto: Skärmdump / SVT
Hanna Nygren berättar i dokumentären om hur lufttrycksvibratorn förändrat hennes sexliv.Foto: Skärmdump / SVT

I SVT:s nya minidokumentär ”Orgasmgarantin” får ett flertal kvinnor berätta om sina upplevelser när de använt lufttrycksvibratorer. 

Men i en rad anmälningar till Granskningsnämnden anklagas nu programmet för reklam.

Livet förändrades med lufttrycksvibratorn. Det är budskapet från deltagarna i SVT:s nya minidokumentär ”Orgasmgarantin”, som berättar om den nya typen av sexleksak som har ”skapat en global onani-revolution”, enligt programbeskrivningen. 

I programmet talar en rad kvinnor om hur sexleksaken förbättrat deras sexliv. Bland annat berättar en av kvinnorna att hon aldrig tidigare fått orgasm – tills hon testade produkten. ”Vad är hemligheten? Och går det att onanera för mycket”?, ställer sig SVT frågan. 

Men nu möter programmet kritik. ”Orgasmgarantin” har fått flera anmälningar om otillbörligt gynnande inskickade till Granskningsnämnden. 

”Reklamfilm förklädd som dokumentär”, skriver en, enligt Aftonbladet.

”Återkommande reklam för produkt”, skriver en annan.

Produkterna slut på apotekets hemsida

Flera märken säljer lufttrycksvibratorer, men ett av märkena premieras särskilt mycket i dokumentären, enligt en av anmälningarna.

På flera sajter där man kan köpa lufttrycksvibratorer har minidokumentären fått effekt. På Apoteas hemsida är samtliga sju olika modeller av produkten helt slutsålda, och på hemsidan Intima ligger en reklambanner över sajten med uppmaning om att titta på dokumentären, som sedan går till en samlingssida för alla vibratorer som tas upp i programmet. 

På Apoteas hemsida är alla lufttrycksvibratorer helt slutsålda.Foto: Skärmdump / Apotea
På sexshopsidan Intima ges programmet stor plats.Foto: Skärmdump / Intima

SVT: Vi är nöjda

Men SVT själva är nöjda med utförandet av programmet. Det skriver Stina Schedwin, projektledare för dokumentären, i ett mejl till Aftonbladet. 

”Vi har gjort en minidokumentär om en ny typ av teknik som används av flera olika tillverkare av sexleksaker i en mängd olika produkter. Vi vill lyfta att denna nya teknik betytt mycket för många när det gäller att just få orgasm”.

Schedwin skriver vidare till tidningen man haft dokumentären uppe för diskussion, men att man kommit fram till att man inte gynnar någon specifik leverantör. 

”Lufttrycksvibrator är ett samlingsnamn för alla vibratorer som använder denna teknik. Vi pekar inte ut någon särskild tillverkare”.

Är du nöjd med ditt kärleksliv? Så här har dina grannar det: 

I en undersökning som genomförts svarade 15 000 personer i åldrarna 16-84 år på frågor om deras sexliv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.