I "Den stora resan" visas bland annat hur en svensk familj lever hos himbafolket i norra Namibia. Foto: EYEWORKS SWEDEN/SVT
I "Den stora resan" visas bland annat hur en svensk familj lever hos himbafolket i norra Namibia. Foto: EYEWORKS SWEDEN/SVT

SVT anklagas för att sprida rasism

Publicerad
Uppdaterad
Människorättsgrupper anklagar SVT för att utnyttja människor i Afrika ekonomiskt och för att sprida rasism.
De kritiserar skarpt dokusåpan "Den stora resan" - en av företagets nya storsatsningar.
- Vi ser allvarligt på anklagelserna om de stämmer, säger Micael Lekberg, programchef på SVT.
SVT och produktionsbolaget Eyeworks Sweden har filmat utan tillstånd i Namibia, säger det juridiska hjälpcentret Legal Assistance Centre (LAC), en framträdande människorätts-organisation i Namibia där delar av dokusåpan spelades in.
- De svenska filmarna betalade de lokala invånarna 40 kronor om dagen och ett par påsar majsmjöl. Ursprungsbefolkningen vet inte hur mycket de kan begära. Vi hjälper dem att slå vakt om sina rättigheter, till exempel i såna här fall, säger Mark Nonkes, informationschef på LAC.
- Av en händelse hörde vi att ett svenskt bolag filmade hos minoritetsgruppen himba. De hade inte begärt tillstånd. Vi har officiellt uppdrag att bevilja sådana tillstånd, säger han.

Kräver en ursäkt

I "Den stora resan" visas bland annat hur en svensk familj lever hos himbafolket i norra Namibia.
LAC brukar begära att utländska filmare ska göra något "bestående" som kommer hela befolkningen i området till godo. Ett filmbolag bekostade nyligen en brunn i en by.
LAC och deras svenska partner Afrikagrupperna kräver att SVT och Eyeworks ska be människorna som deltog i produktionen om ursäkt. De anser att SVT också sprider fördomar och stereotyper om afrikaner på programmets hemsida. Där sägs att himba bor i "hyddor av kobajs" och att kvinnorna smörjer in sig med lera i stället för att tvätta sig.
- Man betonar det väldigt primitiva livet och bekräftar en onyanserad bild av hur människor i Afrika lever. Det bidrar till att sprida rasism, säger Lena Kalmelid, ordförande i Afrikagrupperna.
Både SVT och Eyeworks, som gjort programmet, säger att de ska undersöka om det ligger något i anklagelserna.

"Vi lyfter fram dem"

- Vi förutsätter att Eyeworks följer avtal och regler. Vi vill inte förklena andra kulturer. Tvärtom, vi lyfter fram dem, säger Micael Lekberg, programchef på SVT.
- Vi anser oss självklart ha sökt alla tillstånd som behövs, säger Anders B Karlsson, vd på Eyeworks Sweden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag