Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-ankarets nya liv efter avhoppet

Ulf Wallgren jobbade 27 år på SVT.
Foto: Anders_Mohlin / ANDERS_MOHLIN
Ulf Wallgren under en av sina nyhetssändningar.
Nu ska Ulf Wallgren satsa på yogan i stället.
Foto: Yannick Lafontan

Efter 27 år på SVT – och drygt fyra decennier som journalist – valde Ulf Wallgren att lämna programledaryrket för en karriär som yogainstruktör.

Ulf Wallgren var nära att bli utbränd som nyhetsankare och berättar här om resan fram till beslutet att gå vidare – och den okända olyckan i tjänsten.

Nu ser han fram mot att satsa på yogan, resa med kärleken Kjerstin till Frankrike och uppfylla sin hemliga dröm.

Ulf Wallgren, 62, gjorde sin sista sändning som nyhetsankare i SVT Rapport på nyårsdagen. Programledaren hade redan klart för sig vad han skulle härnäst: fortsätta som yogainstruktör.

– Jag yogar varje dag om jag har tid och möjlighet. Det blir en kvart om dagen. Har jag en ledig dag, gör jag ett längre program på en timme. Finessen är att man kan göra det var som helst. Ett tag tog jag lunchrasten på SVT i ett vilorum och gjorde mina övningar.

Hur upptäckte du yogan? 

– För fem år sedan var jag inne i en period då jag kände mig väldigt stressad. Jag kommer ihåg så väl en morgon när jag var på väg till jobbet. Jag såg lugn ut på utsidan – men jag kände mig alldeles uppskruvad inombords. Då bestämde jag mig för att jag ville hitta något som kunde göra att jag kom ner i varv. Jag provade att meditera vid ett tillfälle, men jag blev bara mer stressad. Jag provade olika former av yoga. Först var det en tränare som inte var någon bra pedagog, sedan provade jag ashtanga-yoga. Det var tufft, men väldigt roligt. Men jag kände att jag fick tillbaka problemen från en gammal whiplash-skada och inte kunde fortsätta. Då hittade jag Göran Boll (yogalärare på Mediyoga institutet red. anm.) – och fick klart för mig att yoga kunde vara något helt annat. De här yogapassen innehöll både vila, meditation och yogaövningar och jag kände direkt hur hela stressen sjönk ner i kroppen. Det hjälpte väldigt mycket, men stressen kom tillbaka i alla fall.

Vad fick dig att fortsätta med yogan? 

– Jag kände att jag måste göra det här mer regelbundet. I början gjorde jag det mest för att lätta på trycket. Efter ett år fattade jag ett klokt beslut och tog enskilda sessioner med en lärare. För att du ska få full effekt av yogan måste du utöva det varje dag. Jag fick hjälp med att hitta övningar som passade mig och som gick att göra på femton minuter.

Ulf Wallgren: ”Var skeptiska från början”

Hur kommer det sig att du utbildade till dig instruktör? 

– När jag började höra att folk runtomkring hade samma problem som jag haft, då kände jag att jag behövde dela med mig. Samtidigt började de på institutet fråga mig om jag ville utbilda mig till instruktör. Någon slags talang måste de ha sett hos mig, annars skulle de inte ha föreslagit det.


LÄS MER: "Rapport"-ankaret måste sluta på SVT


Du gjorde ju praktik som yogainstruktör för friskvården på SVT och Sveriges radio. Hur var det att utbilda kolleger? 

– Jag var tveksam till en början. Jag var orolig att de skulle tycka att det här var lite underligt. Yoga ses ju ibland som flummigt. Men de flesta gav mig så mycket positiv feedback. Till och med de som var skeptiska från början tog till sig det bra. Jag kände att jag kan göra det här och samtidigt upprätthålla en normal yrkesroll.

De ville att jag skulle fortsätta på friskvården, men jag jobbade fortfarande 100 procent och ville inte riskera att bränna ut mig så jag valde att inte fortsätta. Sedan jag slutade har jag fått erbjudanden om att köra yoga i flera sammanhang och det är inte omöjligt att jag gör om det på friskvården på SVT och Sveriges radio


Ulf Wallgren ser fram emot att satsa på yogan
Foto: Yannick Lafontan

Du har ju haft stressfullt jobb. Har du varit nära att bli utbränd? 

– Jag har haft perioder i livet där det kändes som att kroppen gick på ett eget sätt inombords och det blev för mycket. 2002 arbetade jag med SVT 24. Det var väldigt roligt och jag har aldrig fått så mycket positiv feedback. Men trots att jag trivdes jättebra så gick det inte att koppla av. Det blev för tufft helt enkelt. Jag var på väg in i väggen, men blev aldrig riktigt utbränd. Jag var klok nog att inse att jag inte mådde bra. Jag sjukskrev mig ett par månader och gick tillbaka först på halvtid och sedan som vanligt. Vi hade en utvecklad företagshälsovård på jobbet och tillgång till läkare och sjukgymnaster, som kunde hjälpa till med avspänningsövningar. Men hade jag haft yogan där, hade jag kommit tillbaka snabbare.

Ulf Wallgren: ”Så avspänd i kroppen”

Hur har du själv haft användning för yogan i yrket som nyhetsankare?

– Yoga syftar till att skapa balans inom dig själv och att komma fram till vem man är. Jag blev så avspänd i kroppen och mycket mer öppen för möten i livet av det. Jag slutade hålla inne saker och blev rakare och vågade säga saker mer öppet till folk. Det där har jag haft stor nytta av på jobbet. Även om programledaren är den som syns utåt – så bygger tv på ett stort lagarbete, som innebär en ständig dialog under tidspress.

Den här whiplashskadan – hur fick du den? 

– Det var när jag jobbade på ABC i mitten av 90-talet. Vi var ute på jobb och det blev tvärstopp i trafiken och vi körde rakt in bilen framför. Jag fick oerhört ont i nacken efteråt. Det var en skrämmande upplevelse, eftersom det är en skada som inte syns. I början gjorde det så ont att jag inte kunde hitta en ställning att ligga i på grund av smärtan. Jag var livrädd att det skulle vara så här resten av mitt liv. Det blev inga bestående, men och jag lider inte av det till vardags. Men jag måste vara försiktig med nacken, annars kan jag få problem.

Krockade i tjänsten

Vad var det som fick dig att bli journalist? 

– Det var en ren slump. Tidigt på gymnasiet började jag och några kompisar prata om vad vi skulle söka vidare till. Jag hade kompisar runt mig som var klara med vad de ville göra – men det visste inte jag. Min bästa kompis tyckte att jag skrev bra och undrade om jag inte borde satsa på att bli journalist. Det sådde ett frö.

Samtidigt hade jag ett väldigt starkt fotointresse. Jag skramlade ihop pengar och köpte en fin kamera som jag började plåta med. Jag gjorde ett dokumentärt reportage under ett specialarbete på gymnasiet som blev publicerat i lokaltidningarna i Gävle. Det ledde till att jag började fundera i banorna om jag inte skulle fortsätta. Jag fick tack vare en klasskamrat chansen att börja arbeta för Gefle Dagblads ungdomssida. Vi gjorde musikrecensioner och intervjuade flera kända artister, bland annat blueslegendaren Alexis Korner och Pugh Rogefeldt.

Du fortsatte sedan vidare till tidningen Ljusnan och sedan till Sveriges radio Gävleborg. Hur träffade du din fru Kjerstin?

– Vi träffades på lokalradion och började umgås 1980. Vi upptäckte att vi trivdes i varandras sällskap och vårt första barn kom till under den här perioden. Det var det första ”radiobarnet”, åtminstone på den kanalen. Kjerstin fick jobb i Örebro som chef på lokalradion och då flyttade jag med. När hon kom till Örebro gjordes det klart för mig att det var ett problem om chefens man skulle jobba där. Men det visade sig bara vara bra för mig. Jag fick jobb på SVT Tvärsnytt i Örebro – och det var där jag fick chansen att för första gången arbeta som programledare i tv.

Ulf Wallgren: ”Turbulent”

Så det var tack vare din frus karriär som du sökte dig till SVT? 

– Ja. När hon sedan fick jobb som chef för P4 riks i Stockholm så flyttade vi dit. I början hade jag inget jobb, utan tog hand om barnen och såg till att de skolades in. Det hade jag inget emot. Men när den perioden var över så sökte jag jobb – men då var det anställningsstopp på SVT. Jag fick ett vikariat på ABC och så småningom fick jag en bra position där. Efter ABC-tiden sökte jag mig till SVT 24. Det var en turbulent men vansinnigt rolig tid. Sedan kom jag in på Rapport och Aktuellt.Ulf Wallgren jobbade 27 år på SVT.
Foto: Anders_Mohlin / ANDERS_MOHLIN

LÄS MER: Hyllningen till Wallgren får alla att skratta


Vad är ditt starkaste minne från din tid på SVT? 

– Det var oerhört spännande att göra Aktuellt-sändningen om attackerna i London 2005 eftersom det var så utmanande för mig som programledare. Den ena intervjun kom in efter den andra under sändningen och jag visste inte vad som skulle hända. Men jag kände att vi gick i land med en bra sändning vilket jag är stolt över.

Ett nyhetsminne som etsat sig fast är massakern på Utöya och i Oslo. Jag var inte med när det hände, men jag och Claes Elfsberg höll vår extrasändning dagen efter. Sändningen pågick hela dagen.

Jag tyckte att det var en fruktansvärd historia som var omöjlig att ta till sig. Alla dessa hemska bilder på ungdomar som låg döda på stränderna ute på Utöya. Jag tyckte att det var fruktansvärt jobbigt att sända. Det är en av få gånger som jag har haft svårt att hålla tillbaka tårarna.

Ulf Wallgren: ”Fruktansvärt jobbigt att sända”

Hur hanterade du som privatperson all tragik? 

– Jag kliver in i min kostym och tar på mig en roll där jag blir yrkesmannen och lämnar mina privata känslor åt sidan. Men det var väldigt nära att de kom fram under Utöya-rapporteringen. Man är ingen robot, man måste visa att man är en människa också. Men känslorna får inte ta över och man kan inte sitta och storböla i sändning. Då går budskapet inte fram.

Vad gör du vid sidan av yogan? 

– Jag och min fru har startat ett bolag ihop. Hon ska arbeta med organisationsutveckling och jag med yoga. Men jag har hela tiden haft en hemlig dröm om att få ägna mig åt porträttfotografi. Bildintresset har följt med mig sedan jag började med fotografi som 16-åring. När man vill hitta en människas inre i ett porträtt då uppstår någonting väldigt spännande som jag inte riktigt kan förklara. Jag tycker att det är oerhört kul och går i gång på alla cylindrar för det. Det här är rena önskedrömmar, men jag ska gå en porträttkurs.


LÄS MER: Känslosamt avsked för Ulf Wallgren


Vad ser du fram mot utöver yogan? 

– Jag kommer inte jobba 100 procent igen. Jag kommer ta det lugnare och vara mer med min familj. Jag har nyligen fått ett litet barnbarn som jag kommer ägna mer tid åt. En liten flicka som är vår ögonsten.

Jag och min fru är mycket nere i Frankrike. Vi har en liten lägenhet på Franska rivieran. Vi tycker om solen, ljuset och människorna där nere. Jag har lite projekt på gång där, så det kanske kan bli någon yogakurs när vi är där.

Vill vara mer med familjen

Du tjänade 553 300 kronor 2014. Nu blir du yogainstruktör på deltid – hur får du den nya ekonomin att gå ihop?

– Vi får anpassa mun efter matsäcken och ta det lite lugnare. Men målet är att leva på yogan. När vi jobbar har vi hela tiden saker som hänger över oss – det här skulle jag vilja göra, men det hinner jag inte. Nu har jag tiden och chansen att göra det. Jag vill verkligen ha tid att leva ett gott liv och umgås med min fru och mina barn när de har tid för oss.


LÄS MER: Kollegernas stora kritik mot SVT


Hur känns det nu när du lämnat SVT? 

– Det har varit rätt omtumlande att lämna SVT. Jag blev särskilt överraskad av den enorma respons jag har fått från kolleger och från tittare via sociala medier. Även om jag känner att jag har haft god kontakt med tittarna, så hade jag aldrig förväntat mig att få så mycket glädje och positiva omdömen på exempelvis Facebook.

Du har berättat att SVT ville att du skulle arbeta på tider som inte passade dig. Vad tänker du om det? 

– Jag har gjort ett fritt val och blivit behandlad korrekt och bra av SVT. Det jag vänt mig mot, är att jag tycker att de kunde ha varit mindre fyrkantiga och mer mottagliga i att hitta lösningar utanför boxen – när det gäller att hitta framtida sysselsättning för anställda som blir äldre. Men det är ett generellt problem och gäller även på andra arbetsplatser. Jag skulle önska att det fanns lite resonemang kring hur man ska anpassa arbetstider för sina anställda under olika faser i livet – det gäller såväl småbarnsföräldrar som äldre. Jag tror att vi måste fundera i nya banor om människor ska orka arbeta längreUlf Wallgren under en av sina sändningar i SVT.
Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Ulf Wallgren, 62

Yrke: Yogainstruktör och före detta nyhetsankare på SVT Rapport. Ska utbilda sig till yogalärare.

Bor: Stockholm.

Född: i Bollnäs, uppväxt i Gävle.

Familj: hustrun Kjerstin Oscarson och två utflugna barn.

Aktuell: Gjorde sin sista sändning på nyårsdagen som nyhetsankare i SVT Rapport.

Utbildning: Filosofie kandidat och påbörjad forskarutbildning i statskunskap vid Uppsala universitet.

Inkomst: 553 300 kronor för inkomståret 2015.

Karriär: Gefle Dagblad, Ljusnan, SR Gävleborg, SVT Tvärsnytt, ABC, SVT 24, Rapport, Aktuellt, Yogainstruktör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.