Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT ändrar i ”Bolibompa” – beskedet efter reaktionerna

I stället för repriser av ”Drakens trädgård” visas nu nyproducerade avsnitt ”Bolibompaklubben”.
Nya ”Bolibompadraken”.
Foto: Truls Kahlbom. / SVT.

SVT har valt att ta bort populära barnprogrammet ”Drakens trädgård” till förmån för ”Bolibompaklubben” och samtidigt bytt skådespelare till och utseende på ”Bolibompadraken”.

Ett tilltag som har upprört såväl barn som vuxna.

Det första avsnittet sändes i måndags, och många besvikna föräldrar har nu kontaktat SVT.

”Detta var nog det sämsta någonsin. Båda barnen är helt förvirrade att den andra draken bara slutade”, skriver en användare på kanalens Facebooksida.

I måndags lanserade SVT ett nytt koncept i det populära barnprogrammet ”Bolibompa”. I stället för repriser av ”Drakens trädgård” visas nu nyproducerade avsnitt av  ”Bolibompaklubben”.

– Tanken är att det ska vara ett liveliknande innehåll som bygger på barns delaktighet. Vi gjorde en ganska stor målgruppsundersökning på småbarn och småbarnsföräldrar för ett år sedan, säger SVT:s barnprogramchef Johanna Gårdare, som menar att resultatet i undersökningen ligger till grund för förändringen.

Men det var inte det enda som var nytt med måndagens sändning. Tidigare i mars stod det klart att SVT gjort klart med en ny ”Bolibompadrake”, och den nya skådespelaren har fått nya scenkläder.

Ändringar som rört upp känslor hos tittare.

Detta var nog det sämsta någonsin. Båda barnen är helt förvirrade att den andra draken bara slutade”, skriver person på SVT:s Facebooksida.

Vilken besvikelse att ni bytt ut drakens trädgård! Det var verkligen en favorit här hemma. Kommer drakens trädgård komma tillbaka i repris?”, undrar en annan.

SVT: Då kommer draken tillbaka

Johanna Gårdare berättar att SVT tar kritiken och reaktionerna på allvar, men säger också att det var väntat.

– Jag förstår att det är många som saknar ”Drakens trädgård”, för nu har vi ju tagit bort det och det är det som är den stora förändringen för många. Vi kommer att publicera dem igen i sommar när vi inte gör ”Bolibompaklubben”, men just nu kommer de inte gå samtidigt i rutan.

Vad tänker du kring den kritik som har riktats mot ändringarna?

– På ett sätt tänker jag att det är lite roligt och smickrande att jobba med ett varumärke som många bryr sig om och där det blir den sortens engagemang. Vi har förändrat varumärket förut, det är inte första gången vi byter drake och röst och karaktär, vi vet att det har blivit reaktioner förut också. Sedan blir det här det nya, det vana. Lite tar vi väl det med ro.

– Vi kommer slipa på det här och kommer fortsätta vara lyhörda och ta till oss av den feedback vi får.

Trots att många har vädrat missnöje på Facebook har ändringarna hittills varit succéartade för SVT.

– Det har varit väldigt fina tittarsiffror under de här två dagarna, så det är uppenbarligen många som tycker om det och har tagit del av det, säger Johanna Gårdare, barnprogramansvarig på SVT.

Se bilderna från Tom Cruises miljonvilla – till salu för 345 miljoner

Se bilderna från Tom Cruises miljonvilla – till salu för 345 miljoner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.