Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverkers ilska över fattigpensionärerna

"Jag är en icke-representativ pensionär, eftersom jag som programledare har haft en jävligt bra lön", berättar Sverker Olofsson. "
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Sverkar Olofsson med den klassiska soptunnan i SVT-programmet "Plus".
Foto: JOHAN GUNSÉUS / SVT
SVT-profilen Sverker Olofsson lämnade "Plus" för åtta år sedan.
Foto: SVEN LINDWALL

Sverker Olofsson är arg över pensionärernas situation i Sverige och att de inte har samma förutsättningar som honom.

Själv lyckades han få en bra pension genom sparande under sina 23 år på SVT – samtidigt som han i dag utför extraarbete.

– Jag lever ju på min pension. Men det är klart jag får in kosing, jag jobbar så jag kan sätta guldkant på tillvaron.

Sverker Olofsson kastar inte längre varor i soptunnan – i stället lever han ett harmoniskt liv som pensionär.

SVT-profilen lämnade "Plus" för åtta år sedan och arbetar nu ungefär 40 procent – han skriver krönikor, modererar konferenser, och leder då och då "Ring P1" i radio. 

– Jag lever ju på min pension. Men det är klart jag får in kosing, jag jobbar så jag kan sätta guldkant på tillvaron. Jag gillar att röra mig, jag reser mycket, jag gillar inte att vara snål, säger Sverker Olofsson. 

Fritiden spenderar han helst på långpromenader eller på resande fot – om en vecka åker han till Berlin med en bokcirkel som han medverkar i. 

Funderar du inte på att vara pensionär på heltid? 

– Nej, vad ska jag göra då? Jag skulle kunna sitta i en fåtölj och läsa romaner resten av livet. Men jag har ingen lust att lägga av om jag säger så. Jag säger alltid till kompisar och kolleger som närmar sig pensionsåldern – lyckan är inte att sluta jobba. Det är jävligt skönt att vara ledig, men att sluta jobba är inget att sträva efter. 


LÄS MER: Efter SVT-succén – Sverker Olofsson bytte liv och försvann 


Sverker Olofsson berättar att han kan leva ett gott liv som pensionär.
Foto: ALL OVER PRESS

Nära 50 000 kronor i lön

Med hjälp av inkomsterna från extraarbetet – plus pensionen som han sparat ihop efter 23 år på SVT, där han mot slutet hade en lön som "närmade sig 50 000 kronor i månaden", har Sverker gjort ett riktigt klipp.

I dag har han råd att välja uppdrag fritt och tacka nej till sådant han inte vill syssla med. 

– Säg till exempel att ett spelbolag vill att jag ska moderera en konferens. Då kan jag med ett stort jävla leende be dem att dra åt fanders, säger Sverker Olofsson.

De senaste fyra åren har Sverker Olofsson haft en genomsnittlig förvärvsinkomst på 433 000 kronor – under samma period har han i snitt tagit hem 103 000 kronor om året i överskott av kapital. 

Det egna bolaget Sverker ord AB omsatte 603 000 kronor under 2016, med ett resultat efter finansnetto på 506 000 kronor. Samma år unnade han sig en aktieutdelning på 200 000 kronor. 


LÄS MER: Sverker Olofsson om åldersbråket på SVT 

Sverker Olofsson är upprörd över att många av Sveriges pensionärer inte har samma förutsättning som han själv har.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Sverker Olofsson: "Är en icke-representativ pensionär"

SVT-profilen äger två bilar, en Volvo V50 från 2009 och en Saab 9-3 från 2000, samt två bostäder: ett småhus i Umeå värt 909 000 kronor, och ett småhus i Vännäs, tre mil från Umeå, byn där han har bott hela sitt liv. 

– Jag är en icke-representativ pensionär, eftersom jag som programledare har haft en jävligt bra lön, säger Sverker Olofsson. 

Den mångåriga kämpen för konsumenträtt säger att han upprörs över hur dåligt ställt många av Sveriges pensionärer har det. 

16,8 procent av Sveriges pensionärer lever under gränsen för fattigdomsrisk – en högre siffra jämfört med våra nordiska grannländer. Det visar EU-statistik från hösten 2017. 

– Många har så himla knaper pension, de kommer knappt få ihop till hyra och mat, eller till någon guldkant. De utsätts ju för en enorm orättvisa, oftast är det de som har jobbat hårdast. Lik förbannat har de det dåligt på ålderns höst, säger Sverker Olofsson. 

Sverker Olofsson

Fastställd förvärvsinkomst 2016: 443 700 kronor (2015: 432 100, 2014: 430 800, 2013: 429 600).


Äger småhus i Vännäs, taxeringsvärde 1 064 000 kronor, samt ett småhus i Umeå, taxeringsvärde 909 000 kronor. 


Bilar: Volvo V50, årsmodell 2009 samt Saab 9-3, årsmodell 2000. 


Driver egna bolaget Sverker ord AB. Omsatte 603 000 år 2016 (2015: 687 000, 2014: 747 000, 2013: 485 000). Har de senaste fyra åren haft ett genomsnittligt resultat efter finansnetto på 547 000 kronor. 

Är du orolig för din pension?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.