Sverker Olofsson om åldersbråket på SVT

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS
Foto: / SVT
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: OLLE SPORRONG

Marianne Rundström, Claes Elfsberg och Margit Silberstein har alla riktat hård kritik mot den påstådda åldersdiskrimineringen på SVT.

Sverker Olofsson, som ledde "Plus" i 23 år, ger dock inte mycket för kollegernas kritik.

– Om Sveriges Television skulle släppa på den luckan skulle det bara bli gamlingar i företaget och det är inte så jäkla roligt, säger han.

Den senaste tiden har flera av SVT:s mest kända profiler lämna kanalen på grund av sin ålder. Både Claes Elfsberg och Margit Silberstein riktade då kritik mot att SVT inte tillåter sina anställda att fortsätta arbeta.

Marianne Rundström sade i sin tur upp sig i protest mot den påstådda åldersdiskrimineringen på SVT. Ulf Wallgren är en annan profil som lämnat kanalen och som kritiserat ledningen för hur de tar hand om sina äldre medarbetare.


LÄS MER: Marianne Rundström lämnar SVT i protest 


Sverker Olofsson, som 2010 lämnade SVT efter att ha lett konsumentprogrammet "Plus" i 23 år, ger dock inte mycket för den kritiken. Han tycker i stället att det är rimligt att även profiler slutar när de uppnått pensionsåldern.

– Nej, det gör jag verkligen inte. Jag tror nämligen att om Sveriges Television skulle släppa på den luckan skulle det bara bli gamlingar i företaget och det är inte så jäkla roligt, säger han och skrattar.

– Dessutom valde jag ju att gå vid 65 så jag jobbade inte ens till 67. Men jag tycker att SVT har varit en sanslöst bra arbetsgivare, jag har bara positivt att säga om det. Samtidigt kan jag tycka att det är jävligt roligt när jag ser Claes Elfsberg i rutan någon gång. Det finns ju två sidor av myntet.

Sverker Olofsson: "Var sak har sin tid"

Saknar du tv-branschen?

– Ja det är klart att jag gör. Oerhört mycket. Men samtidigt är jag inte dummare i huvudet än att jag inser att var sak har sin tid.

Sverker Olofsson säger sig inte heller ha fått några negativa upplevelser av kändisskapet.

– Nu för tiden tänker jag nästan inte på det. Men under tiden det var aktuellt tyckte jag faktiskt att det var väldigt trevligt. Folk kom alltid fram och var trevliga och ville snacka. Det var väldigt kul måste jag säga. Jag kände mig alltid välkommen på något konstigt sätt.


LÄS MER: SVT-profilen: "Inte mycket att testamentera bort" 


Han fortsätter:

– Jag har sett att det finns kolleger som upplever det här som ett problem men jag undrar vad problemet är egentligen. För mig har det i alla fall aldrig varit ett problem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.