Sverker Olofsson: "Det är en jäkla sorg"

Sverker Olofsson gick i pension för fyra år sedan efter att ha SVT:s konsumentprogram "Plus" i 23 år, och följt upp det med intervjuprogrammet "Rakt på".
Foto: Christian Örnberg
Sverker erkänner att han saknar arbetet och redaktionen.
Foto: /All Over Press

Sverker Olofsson kallar det för en "jäkla sorg" att inte längre vara en del av tv-världen.

Den folkkära programledaren har lagt om kosten, börjat motionerna och ställt om till pensionärsliv – samtidigt berättar han om sjukdomsoron, och hur han planerar att gå i pension innan åldern påverkar prestationen.

– Jag är verkligen på min vakt, för jag tror man ska dra sig ur innan man blir komisk, säger Olofsson.

Sverker Olofsson gick i pension för fyra år sedan efter att ha SVT:s konsumentprogram "Plus" i 23 år, och följt upp det med intervjuprogrammet "Rakt på".

Nu har den folkkära programledaren ställt om till pensionärslivet.

Han arbetar vad han beskriver som halvtid med sitt bolag, där han bland annat agerar moderator, och gör lite inhopp i public service.

– Jag är pensionär så mycket man egentligen kan vara. Men jag startade ett bolag och är ute och modererar lite konferenser. Och det var vansinnigt roligt att göra "Studio Plus", att få gå in i studion igen. Men jag har lärt mig att uppskatta att ha några dagar då jag inte gör något. Och jag är fruktansvärt frisk. Det är det som avgör.

Sverker: "Det är klart att det är en jäkla sorg"

Saknar du tv?

– Ja, vänta ska du få se. När du är tvungen att lämna redaktionen och pulsen och känslan av att vara med, att kliva in i studion, arbetskamraterna, det är klart man saknar det något fruktansvärt mycket. Men det är inte så att jag har några depressiva problem med det. Men det är klart jag saknar det väldigt mycket. När man ser att det händer saker så tänker man: "Jäklar om man fick vara med där, då skulle jag ha ställt mycket bättre frågor". Även om det är alldeles fel.


LÄS MER: Sverker Olofsson gör oväntad comeback


När Claes Elfsberg tvingades bort från SVT på grund av kanalens ålderspolicy riktade han skarp kritik mot public service.

Sverker Olofsson är av en annan åsikt.

– Jag lämnade när jag var 65 år för jag ville inte vara kvar. Jag ville inte bli en sådan som är där för lönens skull. Det har ringt för att de vill att jag ska hoppa in i bland. Jag tycker att SVT med mina ögon har varit jävligt schyst alltså. Jag förstår Elfsberg att han vill jobba mer, och jag kan tänka mig att om han vill vikariera får han göra det. Jag har inga synpunkter på honom. Men om man inte hade gränsen på 67 år skulle det bli ett gäng 90-åringar som lulla omkring i tv-huset.

Han har också tackat nej till tv-jobb, bland annat ett underhållningsprogram på SVT.

– Jag har fått någon fråga. Men då kan jag också tycka att det varit inom ämnesområden som jag inte tycker är min sida. Det har varit åt underhållningssidan. Det är inte min grej. Jag kan inte.

Däremot beskriver han saknaden efter redaktionsarbetet, att vara med där det händer, som en "sorg".

– Det är klart att det är en jäkla sorg. Men det beror inte på SVT. Det beror på att jag hade dumheten att födas 1947 i stället för 1967. Det är klart det är lite sorgligt att man inte är med i svängen längre.

Sverker: "Jag är verkligen på min vakt"

Därför vill Sverker Olofsson också arbeta så länge som möjligt. Men han är ständigt på vakt – han vill lämna offentligheten innan ålder börjar påverka honom negativt.

– Jag går i pension när någon människa jag har stort förtroende för börjar säga att nu börjar du göra dig löjlig. Men jag har absolut inga planer på det.  Jag är verkligen på min vakt, för jag tror man ska dra sig ur innan man blir komisk. Det är min hustru jag frågar, och henne kan jag lita på.


LÄS MER: Hyllningen till Sverker efter sommarpratet


Blir man rädd för att bli sjuk? 

– Litegrann. Det kan jag nog inte blunda för. Man ser ju runtomkring sig att man börjar ha goda vänner, jämnåriga... man märker att det är en fas i livet där kroppen går åt fel håll. Sedan går jag inte omkring och är rädd. Jag tänker på det då och då. Och jag är noga med hur jag sköter mig.

Sverker Olofsson har lagt om sin kost, och motionerar flitigt.

– Jag rör mig väldigt mycket. Jag motionerar väldigt mycket. Jag går säkert en och en halv timme per dag. Jag läser väldigt mycket. Plötsligt har man mycket tid att läsa tidningar och böcker, säger Olofsson och forsätter berätta att han ställt om kosten:

– Yrket mitt har ju lärt mig några saker. Det har lärt mig att vara förståndig, att nästan vara lite tråkig. Jag äter mycket grönsaker, inte så mycket godis. Jag kan bli jävligt irriterade när jag går genom butikerna och ser att de börjat placera de här drivorna med godis vid kassorna utan att någon protesterar.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.