Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges Radio stoppar Digilistan – efter fusket med strömningar

Sveriges Radio stoppar Digilistan – efter fusket med strömningar
Sveriges Radio tar beslutet att stoppa sändningen av ”Digilistan” efter att debatten om fejkade strömningar blossat upp.Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow
Amira Brown är programledare för ”Digilistan” i P3.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges Radio slutar att sända Digilistan på obestämd tid, rapporterar Kulturnytt.

Beslutet kommer efter att det uppdagats att artister kan fuska sig till framgång genom köpta strömningar – vilket kan få effekter på Digilistan.

Den senaste tidens debatt om fejkade strömningar – och hur detta påverkar musikindustrin ligger till grund för Sveriges Radios beslut att nu stoppa sändningen av Digilistan i P3.

– Vi har ingen aning om hur stort problemet är, om det är ett problem och hur det i så fall påverkar det underlag vi får till Digilistan från IFPI, säger Jonas Westen,  redaktionschef för musiken i P3 och P4, och fortsätter:

– Vi är inte helt hemma på hur tillförlitligt det är helt enkelt, och därför väljer vi att pausa Digilistan ett tag. 

Hur länge programmet kommer att vara på paus är i dagsläget oklart. Härnäst kommer Sveriges Radio att föra en diskussion med IFPI för att komma fram till nästa steg i processen.

Köpte framgång på Spotify

Debatten om hur köpta strömningar påverkar musikindustrin tog en ny vändning i och med att artisten Mange Schmidt gick ut med ett experiment i Dagens Nyheter under torsdagen. 

Upplägget för att bevisa fusket var enkelt – för 470 euro, motsvarande drygt 5 000 kronor, köpte Mange Schmidt 100 000 strömningar till sin låt ”In the ghötto” under en tvåveckorsperiod. 

Redan första dagen ökade låtens lyssningar på Spotify med 2 600 procent. Och framgången har hållit i sig, sedan köpet gjordes har lyssnandet på ”In the ghötto” ökat med 80 000 spelningar – och listas i dag som Mange Schmidts mest lyssnade låt på strömningstjänsten.

– Man bygger en karriär som egentligen inte finns. Och så hamnar du på Digilistan och så skriver journalister att det här är den nya artisten att hålla ögonen på. Om du som artist inte har stolthet, eller är lite desperat, så är det här ett jättesmidigt sätt att nå framgång direkt, sa Mange Schmidt till Expressen då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.