Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges Radio spelar Strömstedts protestlåt

Niklas Strömstedt
Foto: Olle Sporrong
Jimmie Åkesson.
Foto: Pelle T Nilsson

Niklas Strömstedts protestlåt mot Sverigedemokraterna orsakade en tittarstorm.

Nu har Sveriges Radio beslutat att sända låten, skriver Aftonbladet.

– Vi kommer nog att lira den ett par gånger, säger Jonas Westman, chef för musikläggningen på Sveriges Radio, till tidningen.

Under lördagens "Så mycket bättre" protesterade Niklas Strömstedt mot Sverigedemokraterna.

När artisten framförde sin tolkning av Ace of Base-låten "Happy nation" sade han:

– Låten jag ska spela i kväll kommer inte att spelas på någon SD-valvaka, sa han i programmet.

Sedan sjöng han raderna:

– SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria tider, Nordfront, Svenska motståndsrörelsen, järnrörsligan - nej, nej tack.

Nu har Sveriges radio beslutat att spela Niklas Strömstedts låt ”Lyckolandet", skriver Aftonbladet.

– Vi brukar köra alla låtarna från programmet under veckan fram tills att nästa program sänds eftersom att det finns ett stort intresse, säger Jonas Westman, chef för musikläggningen på Sveriges Radio, till tidningen.


LÄS MER: Timbuktu stoppas från radion


Jonas Westman anser att det inte finns några problem med att sända låten.

– Han är väl inte helt positiv till ett av våra riksdagspartier men överlag är det en ganska generellt hållen låt som handlar om flyktingkatastrofen, så ja vi kommer nog att lira den ett par gånger, säger han till Aftonbladet.

Sveriges Radio har tidigare stoppat Timbuktus och Sebbe Staxx låt "Svarta duvor och vissna liljor", med hänvisning till att låten kan komma i konflikt med bestämmelsen om opartiskhet.


LÄS MER: Ilskan mot Timbuktus låt


I låten rappar Timbuktu bland annat om att "dunka Jimmie gul och blå".

– Låten innehåller hot och starka ställningstaganden mot SD och M. Det strider mot de krav vi har att vara opartiska. Det är naturligtvis extra känsligt just nu eftersom vi går in i en valrörelse, sa Jonas Westman till Dagens Nyheter då.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.