Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges stolthet Håkan Hellström går sin egen väg

Omslaget för Håkan Hellströms nya album ”Illusioner”.
Håkan Hellström på Ullevi.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Håkan Hellström.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Håkan Hellström.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Hellström.
Foto: Marcus Erixson

Tio ballader. Massor av stråkar.
Håkan Hellström är tillbaka - med en symfoniorkester i ryggen.

"Såhär har det ofta låtit när jag gjort låtar hemma. I fantasin

alltså", förklarar Håkan Hellström sitt nya album. 

En av Sveriges största artister säger också att det är på "en annan våglängd" än vad han gjort tidigare". 

Det skulle vara lätt att avfärda den presentationen som ett sätt att försöka skaka av sig alla enorma förväntningar som följer honom överallt numera. Man skulle också kunna vifta bort det som ett sätt att avdramatisera hur han backas av Göteborgs symfoniker på den här första skivan efter rekordkonserten på Ullevi. 

Men så fort man börjar lyssna på "Illusioner" inser man att det är ett album som är mer intressant än ständigt briljant. En sådan där skiva som man kan referera till som albumet då vi bestämde oss för att leka med stråkar, pukor, oboer och trianglar. Och kombinera det med Bob Dylan. 

Ibland låter det fantastiskt. Som när "Tro på livet" blir svaret på vad som händer om man kombinerar Whitney Houstons “I will always love you” med Beatles “The long and winding road”.  Och under vansinnigt vackra "Nordhemsgatan leder rakt in i himlen", önskar man att Hellström och radarpartner Björn Olsson alltid hade en symfoniorkester redo i studion. 

Men, allt är inte lika lyckat. Den nya versionen av hans svenska översättning av Joni Mitchells “Both sides now” (fanns med redan på singel 2006) med teatralisk Lou Reed-sång borde ha fått förbli en kul fantasi hemma i vardagsrummet. Och hur lockande det än är att göra sin egen version av Frank Sinatras och bossanovalegenden Antônio Carlos Jobims klassiska samarbeten när man ändå betalat en hel symfoniorkester så lyfter aldrig “I love u stupid”. 

Men efter att Håkan Hellström pratat om hur skivor blir bättre ju längre tid de tar, och nämnt Henrik Berggrens 14 år långa paus som ett bra exempel, så kanske vi ska nöja oss med att vi bara två år efter “Du gamla du fria” får flera magiska bångstyriga ballader. Och det viktigaste, den här skivan är aldrig tråkig. 

Trots alla ballader, alla svepande stråkar och storslagna filmiska arrangemang, finns det inget inställsamt med den här inspelningen. Det är en stor svensk stjärna som varken sneglar på sin publik eller vad mallen säger utan i stället gör vad han själv känner för. 


EXTERN LÄNK: Se Håkan Hellströms unika tolkning av den världsberömda antivåldsskulpturen 


Omslaget för Håkan Hellströms nya album ”Illusioner”.

Håkan Hellström

Illusioner

RockI dina armar 


Psalmliknande ballad som direkt signalerar att han står framför en symfoniorkester den här gången.


Vänta tills våren


Håkan Hellström hittar sin inre Bob Dylan.


Båda sidor nu 


Onödig ny version av hans svenska översättning av Joni Mitchels "Both sides now" som förstörs av mörk teatralisk Lou Reed-sång.


Tro på livet


Svaret på vad som händer om man kombinerar Whitney Houstons "The greatest love of all" och Beatles "The long and winding road".Mitt hjärta är ett jordskred

Stora filmiska stråkar, lite Bob Dylan. men en ballad som aldrig riktigt lyfter. 


Nordhemsgatan leder rakt in i himlen


Skivans stooora ballad, fint arrangerad med blås och stråkar. I love u stupid

Hellström tar på sig smokingen och beger sig till Copacanana för att återskapa Frank Sinatras och Antônio Carlos Jobims klassiska samarbeten.Gott nytt 

Bakfyllelunkande ballad som inte vet om den ska våga bli en jullåt.Sjung högre


Ännu en finstämd ballad, gjord för allsång och för att avsluta konserter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.