Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sveriges dyraste smycke har sålts

På vardera av de diamantprydda örhängena sitter tre naturliga saltvattenspärlor.

På torsdagen gick det här paret örhängen under klubban för 4,4 miljoner kronor – ett nytt svenskt rekord.

– Naturen kan inte producera sådana naturliga saltvattenspärlor längre, säger Paulina Sokolow, kommunikationsansvarig på Bukowskis.

Utropspriset på närmare två miljoner kronor avskräckte inte spekulanterna på auktionsfirman Bukowskis i Stockholm.

Istället passerades det med råge och den nye ägaren fick betala 4 400 000 kronor, eller 5 390 000 kronor med köparprovision, för örhängena.

Dyraste någonsin

Det gör dem till det dyraste smycket som någonsin sålts i Sverige.

– Det var många internationella budgivare och kanske fem stycken som var med till slutet. Det här priset hade vi inte väntat oss, köparen vill väl ge sig själv eller någon en annan en väldigt dyr julklapp, säger Paulina Sokolow.

På vardera av de diamantprydda örhängena sitter tre naturliga saltvattenspärlor.

– De är droppformade och oerhört ovanliga. Tänk att dessutom försöka hitta sex stycken likadana i havet. Det är diamantfattningar på hänget, men det stora värdet ligger helt klart i själva pärlorna, säger Tove Norlén, smyckesexpert på auktionsfirman Bukowskis.

"Naturen kan inte producera nya"

Det tidigare rekordet för Bukowskis var när en annan saltvattenspärla såldes för ungefär två miljoner kronor. Enligt Paulina Sokolow är de inte bara ovanliga, utan också nästintill utdöda.

– Saltvattenspärlorna är vansinnigt eftertraktade och ovanliga. Våra hav klarar inte av att producera naturliga i den här storleken längre, vilket kan kopplas till klimatförändringar och miljöförstöring. I framtiden kan vi bara förvänta oss odlade pärlor, säger hon.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!