Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverigepremiär i dag för Trollhättan-filmen

Olle Sarri gick upp 11 kilo för att passa i filmen. Och Alexandra Dahlström spelade rollen utan manus tillsammans med de övriga på helgerna i nära ett halvår. Gynning och af Sandeberg spelar två av systrarna. Foto: Lennart Rehnman

TROLLHÄTTAN. I dag är det landsomfattande biopremiär för Jesper Ganslandts "Blondie" med Alexandra Dahlström i en av huvudrollerna.

För den stora allmänheten är Alexandra fortfarande den lesbiska tjejen i Lukas Moodyssons "Fucking Åmål" från 1998.

- På filmfestivalen i Venedig i somras kom det fram två italienska tjejer, "Fucking Åmål"-fans som älskade mig, säger hon.

Vann guldbagge för "Fucking Åmål" 1998

 • Alexandra Dahlström föddes 12 februari 1984 i Gävle. Hon debuterade som filmskådespelare 1997 i ungdomsfilmen "Sanning eller konsekvens" där hon spelade mobbaren Fanny. Men genombrottet kom 1998 som den lesbiska tonårstjejen Elin i "Fucking Åmål".
 • På Guldbaggegalan året därpå blev det storslam. Alexandra Dahlström och Rebecca Liljeberg, i den andra huvudrollen, kammade hem var sin Guldbagge och filmen belönades med förgyllda insekter i kategorierna Bästa manus och Bästa regi.
  När filmgänget jublande kastade sig upp på scenen tog Alexandra mikrofonen och började:
  –Jag skulle vilja tala om sexism och utseendefixering, jag tycker att det här är skittrist...
  Längre hann hon inte förrän konferencieren Loa Falkman avbröt.
 • Året därpå kom hon tillbaka med en roll i "Tomten är far till alla barnen".
 • Hon har även har studerat till tolk, specialiserat sig på ryska och italienska. Hon var tolk under inspelningen av "Lilja 4-ever".
 • Under hösten 2004 medverkade hon som DJ i "Sen kväll med Luuk" på TV4. I drygt två år har hon bott i Italien och provat för ett stort antal roller och medverkat i femton avsnitt av den holländska såpoperan "Goede tijden, slechte tijden" där hon spelade en svensk utbytesstudent.
 • 2007 debuterade hon som kortfilmsregissör med "Lacrimosa" och har regisserat ytterligare några kortfilmer.

Efter "Fucking Åmål" spelade Alexandra huvudrollen i Tova Magnusson-Norlings "Fröken Sverige" och tillsammans med konstnären Fia-Stina Sandlund har hon både spelat August Strindbergs Fröken Julie och spelat in en dokumentärfilm "She's blonde like me" om själva tillkomsten.

Umgicks i rollerna

Inför rollen som en av tre systrar i Ganslandts "Blondie", de andra spelade av Carolina Gynning och Helena af Sandberg, fick Alexandra order om att träffa de andra två en gång i veckan under ett halvår - men aldrig som privatpersoner, utan som rollerna de skulle göra i filmen.

- Vi spelade våra roller, även om vi träffades långt bortom filminspelning och arbetet med filmen. Det var kanske lättare för mig eftersom jag skulle vara den blyga violen, säger Alexandra.

På mötena höll sig Jesper Ganslandt i bakgrunden och fortsatte skriva manus.

"Vacker herrgård"

"Blondie" spelades in på en herrgård strax utanför Trollhättan, fick lovord på filmfestivalen i Venedig i somras och hade stor galapremiär i Trollhättan i går. I kväll får den premiär i övriga landet.

- Inspelningen var så givande på den vackra herrgården utanför Trollhättan. Och att sedan få vara med om visningen i Venedig! Vi möttes med en sådan respekt och alla ville jämföra med Ingmar Bergman, förklarar Alexandra Dahlström.

Annons:
Expressen Refunder Miami

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!