Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensson: "Still life" är finast i sommar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

John May är en kommunanställd kontorsråtta som handhar dödsfall där det inte verkar finnas några anhöriga till den avlidna.

Han sköter sitt arbete noggrant och när han konstaterar  att den döde är utan släkt och vänner följer han begravningarna i kapell  och kyrkor som den ende sörjande, trots att han egentligen bara har en  yrkesmässig relation till den döde.

Han lever ensam med fasta rutiner i en förort, så på något märkligt sätt fungerar de döda som ett slags surrogat för en icke existerande bekantskapskrets. Genom samtal med grannar och bläddrande i fotoalbum kommer han nära sina klienter och verkar sörja dem som om de vore hans vänner. John May lever i en kärlekslös tillvaro som blivit ett emotionellt vakuum men det är det enda liv han känner till och finner trygghet i.


En dag blir han kallad till chefen som berättar att Mays avdelning ska spara pengar och eftersom han är för noggrann och tidsödande med sina efterforskningar dras hans tjänst in med omedelbar verkan. Han får slutföra ett sista uppdrag som visar sig vara en död man i hans egna kvarter och när han tittar ut genom fönstret ser han sin egen lägenhet på andra sidan gatan vilket får honom att börja fundera...


"Still Life" är brittisk diskbänksrealism av ädlaste märke fylld av vemod, lågmäld humor och längtan och berättad med stor trovärdighet. Och det är så spännande och givande att få en inblick i Johns trista liv. Eddie Marsan fullkomligt äger varje scen och det är imponerande att se hur han kopplar om systemet och går från att spela hatad hustrumisshandlare i mästerverket "Tyrannosaur" till ömkansvärd ungkarl i detta starka drama! "Still Life" är tveklöst sommarens finaste ögonblick i biomörkret.


Eddie Marsan är lysande i rollen som vilsen kontorsslav.

DRAMA

Still Life

Storbritannien/Italien.

Av: Uberto Pasolini.

Med: Eddie Marsan, Joanne Froggatt, Karen Drury, Andrew Buchan, Tim Potter, Paul Anderson, Bronson Webb.

Längd: 1.27.

Från: 15 år.

Så bra är skådespelarna

Eddie Marsan

Londongrabben är mycket av en regissörsfavorit och har jobbat med alla de stora borta i Hollywood plus att han gjort en del independentrullar. Men bäst är han på hemmaplan där hans utseende och karaktär gör att han lätt växlar mellan ond och god. Hans tolkning av ensamvargen John May gör att man faller pladask och bara vill honom väl under resans gång.

Joanne Froggatt

Framförallt känner vi henne som husan Anna i den omåttligt populära Tv-serien "Downton Abbey" men hon har jobbat inom tv-branschen sedan mitten av 90-talet. Nu tar hon steget över till vita duken och hon är lågmält trovärdig i sin lilla roll som kvinnan som får John att känna att han lever. Spännande att se när Hollywoodproducenterna upptäcker henne...

Tim Potter

En liten men minnesvärd roll som uteliggaren som kände John Mays sista klient. En veteran som gjort tv-roller sedan början av 80-talet och som är den typen av birollsskådespelare som verkar utan att synas och ta över. Skulle lätt kunna göra klyschiga skurkroller i Hollywood men verkar helst vilja jobba på hemmaplan i mer seriösa sammanhang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.