Taylor Swift kramar om svenska Max Martin efter vinsten. Foto: Matt SaylesTaylor Swift kramar om svenska Max Martin efter vinsten. Foto: Matt Sayles
Taylor Swift kramar om svenska Max Martin efter vinsten.  Foto: Matt Sayles
Ghost vann pris för årets metal-låt. Foto: Matt SaylesGhost vann pris för årets metal-låt. Foto: Matt Sayles
Ghost vann pris för årets metal-låt.  Foto: Matt Sayles
Ghost. Foto: Matt SaylesGhost. Foto: Matt Sayles
Ghost.  Foto: Matt Sayles
Ghost tog hem priset för årets metal-låt. Foto: Paul Buck / Epa / TtGhost tog hem priset för årets metal-låt. Foto: Paul Buck / Epa / Tt
Ghost tog hem priset för årets metal-låt. Foto: Paul Buck / Epa / Tt
Superproducenten Max Martin vann bästa pop-album för Taylor Swifts "1989". Foto: Chris PizzelloSuperproducenten Max Martin vann bästa pop-album för Taylor Swifts "1989". Foto: Chris Pizzello
Superproducenten Max Martin vann bästa pop-album för Taylor Swifts "1989". Foto: Chris Pizzello

Svensksuccén på Grammy awards

Publicerad

Metalbandet Ghost plockade hem en utmärkelse vid Grammygalan i Los Angeles i natt.

Och superproducenten Max Martin tog hem kategorin årets popalbum och årets album för Taylor Swifts "1989".

I natt fördelades priserna på den prestigefyllda Grammy Awards på Staples Center i Los Angeles.

Det var den 58:e gången som galan ägde rum, och återigen skulle priser delas ut till de som gjort de bästa låtarna, albumen och inspelningarna under oktober 2014 till 30 september 2015.

Svenska rockbandet Ghost från Linköping fick sitt pris vid en förgala till den tv-sända Grammy-galan som drog i gång vid 02-tiden, uppger TT. Det var i konkurrens med grupper som Slipknot, Sevendust och Lamb of God.

Gruppens medlemmar var förstås iförda sina heltäckande masker och smink när de gick upp på scenen och hämtade utmärkelsen för årets metal-låt "Circle".

 

LÄS MER: Taylor Swifts hämnd mot Kanye West på scen

Max Martin vann pris

Men ännu fler svenskar anlände till Los Angeles med segervittring. Låtskrivaren Martin "Max Martin" Sandberg var nominerad i sex kategorier.

Tillsammans med Johan "Shellback" Schuster hade han chans att i natt ta hem priset för låten "Blank space" som svenskarna skrivit till Taylor Swift. men den kategorin gick till Ed Sheeran.

Max Martin och Shellback hade dessutom låtar med på Taylor Swifts album "1989" som vann årets album.

 

LÄS MER: De var bäst och sämst klädda på Grammy 2016

Fick Polarpriset

Nyligen fick han som första svensk Polarpriset i populärmusikklassen. Trots att han är en av världens mest framgångsrika låtskrivare har Max Martin valt att hålla en låg profil.

Även det svenska stjärnskottet Tove Lo var Grammy-nominerad för låten "Love me like you do" i kategorin "Bästa låt för visuell media", som hon skrivit till Ellie Goulding, och som känns igen från storfilmen "Fifty shades of Grey". Men där vann i stället "Glory" från filmen "Selma", skriver TT.

Klubbmusikorienterade svenskarna Galantis var nominerade för bästa inspelning med "Runaway (U & I)" men kammade tyvärr inte hem något pris heller.

Kendrick Lamar som var nominerad till hela elva Grammy Awards, fick den första utmärkelsen som delades ut för kvällen: "Bästa rap-album".

Programledare för Grammy Awards var den legendariska rapparen LL Cool J och många kända artister uppträdde, bland andra Taylor Swift, Adele, Justin Bieber, Rihanna, The Weeknd och Lady Gaga som hedrade nyligen avlidne David Bowie med ett specialframträdande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag