David Bowie dog 10 januari 2016. Foto: Monfourny RenaudDavid Bowie dog 10 januari 2016. Foto: Monfourny Renaud
David Bowie dog 10 januari 2016. Foto: Monfourny Renaud
Svensken Johan Renck var den som regisserade hans sista video. Foto: Buchan/Variety/Rex/Shutterstock / BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESSvensken Johan Renck var den som regisserade hans sista video. Foto: Buchan/Variety/Rex/Shutterstock / BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Svensken Johan Renck var den som regisserade hans sista video. Foto: Buchan/Variety/Rex/Shutterstock / BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Svenskens avslöjande om David Bowies död

Publicerad

LONDON. David Bowie visste att han närmade sig döden bara tre månader innan han avled.

Uppgifterna avslöjas av den svenske regissören Johan Renck i en ny dokumentär, skriver Daily Express.

En av världens mest kända artister och musiker David Bowie avled 10 januari förra året efter att ha varit sjuk i cancer under en period. Få visste då att stjärnan hade varit så sjuk – och nu avslöjas nya uppgifter om hur mycket han visste själv om den sista tiden.

 

LÄS MER: De får ärva David Bowies miljoner

 

I dokumentären “David Bowie: The Last Five Years”, som BBC ska visa på årsdagen av hans död, framkommer att han själv visste lite om hur kort tid han hade kvar.

Fick besked vid inspelningen

I början av oktober skulle han spela in musikvideon till “Lazarus”, som regisserades av svenske Johan Renck. Han säger i BBC-dokumentären att det var i samband med inspelningen som Bowie hade fått beskedet.

– Jag fick veta senare att den veckan när vi filmade var när han fick veta att det var över, säger Renck till BBC.

 

LÄS MER: Johan Renck om David Bowies död

 

I samband med Bowies död reagerade flera på att videon visade Bowie i en sjuksäng med bandage över ögonen. Men Renck säger att den inte handlade om hans död.

– För mig hade det att göra med den bibliska aspekten, mannen som skulle återuppstå, och det hade ingenting att göra med att han var sjuk. Det var bara för att jag tyckte om bildspråket, säger Renck.

Tidigare okänt material

I dokumentären visas även bildmaterial som aldrig tidigare gjorts offentligt, samt intervjuer från “Ziggy Stardust”-eran. I en tidig intervju fick han frågan om han ville bli känd:

– Ja. Men det är mer än att bara vara stjärna… Jag vill vara produktiv, svarade han, enligt Daily Express.

David Bowie kommer att hyllas i London i samband med årsdagen genom en konsert i stadsdelen Brixton i södra London, där musikikonen växte upp och dit många fans tog sig efter dödsbeskedet för snart ett år sedan.

Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag