Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensken Axel, 26, om sin heta scen i ”Emily in Paris”

Axel Granberger syns i flera filmer under 2021 – men på franska.
Foto: Privat/Instagram

Det är mot slutet av succéserien ”Emily in Paris” som en blond man utbrister ”oj, jävla skit!” när han blir upptäckt i sängen med en amerikansk kvinna.

Nu berättar den okände svenske skådespelaren Axel Granberger om sin lilla, men heta, roll.

Den svenske skådespelaren Axel Granberger, 26, reste till Paris med 300 kronor på fickan och arbetade som bartender för att få in pengar. Det var för sex år sedan. Men efter att ha studerat på en teaterskola har han de senaste åren arbetat med teater, bland annat på Comédie-Française, ”Frankrikes Dramaten”, men också i filmer och tv-serier på franska.

Och en dag dök en speciell möjlighet upp:

En liten roll i en kommande serie på Netflix – ”Emily in Paris” – den kanske just nu mest hajpade serien, av skaparen bakom ”Sex and the city”:

– De sökte en svensk i Paris och som tur är finns det inte så många svenskar i Paris som är skådespelare så jag fick rollen väldigt snabbt kan man säga, berättar Axel.

”Folk kritiserar Emily in Paris jättemycket”

Axel syns i rutan när huvudrollsinnehavaren Emily Cooper, spelad av Lily Collins, stormar in på ett hotellrum där hon hittar den amerikanska stjärnan Brooklyn Clark i säng med en ung svensk man.

Som då plötsligt utbrister på svenska:

”Oj, jävla skit! Hallå, vad fan är detta som händer? Jag kommer att sticka härifrån om det fortsätter”.

– Jag fick improvisera, de brydde sig inte så jättemycket om vad jag skulle säga, förklarar Axel och skrattar.

En del av Axels scen.
Foto: Netflix

”Emily in Paris” har anklagats för att bygga på fördomar om Frankrike och fransmän, vilket i sin tur har skapat ilska i landet och rubriker internationellt. Och rubrikerna är ingen överdrift, menar Axel. 

– Den är otroligt populär men jag tror att här i Frankrike är det en serie som du tycker om att hata. Folk kritiserar den jättemycket men samtidigt är den nummer ett på Netflix, förstår du vad jag menar? Men jag tror inte man ska ta det så allvarligt, ibland är det skönt att ha klyschor i livet.

Kompisarnas reaktion

Under 2021 syns Axel i tre filmer, samt har huvudrollen i en ny tv-serie. Samtliga på franska och med något mer djup än ”Emily in Paris”. 26-åringen drömmer dock om att få arbeta i Sverige.

– Jag hade älskat det. Svenskarna, vi gör otroligt bra saker och jag är otroligt stort fan av Ingmar Bergman. Jag hade älskat det, absolut, jag ska försöka fixa det men då får jag komma hem till Sverige lite mer.

Axel föddes i Monaco, bodde en period i Skåne, men familjen drog vidare till Schweiz, och sedan ytterligare en vända tillbaka till Sverige innan det bar av till Frankrike på egen hand. 

Han säger att ”det är kul att Sverige ringer” och förklarar att rollen i ”Emily in Paris” har öppnat oväntat många dörrar. 

– Det är häftigt att se vad stor makt Netflix har. Jag är med i, jag vet inte, en och en halv minut? Inte ens det. I en serie på Netflix. Och kolla alla meddelanden, bilder och sånt som skickas. Tänk då om man gör en hel serie.

Ja, hur har dina kompisar reagerat? 

- Alltså, det är så roligt. Det var kompisar som jag inte har pratat med på flera, flera år, och när det här avsnittet kom ut…min mobil…ja den fortsätter att ringa än i dag. Det är jätteroligt. 

Se också:

Ännu en åtalad ur Tiger King-serien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.