Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske skådespelaren hyllas internationellt – efter succén

Skådespelaren Ardalan Esmaili hyllas internationellt och har utsetts till ett av Europas stjärnskott på skådespelarhimlen som Shooting star 2019.Foto: Pressbild
Alicia Vikander har tidigare fått utmärkelsen.Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US
Liksom Bill Skarsgård.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenske skådespelaren Ardalan Esmaili hyllas internationellt och har utsetts till ett av Europas stjärnskott på skådespelarhimlen som Shooting stars 2019, skriver Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande. 

Esmaili är aktuell i Milad Alamis kritikerhyllade film "Charmören".

Den svenske skådespelaren Ardalan Esmaili, 32, har valts ut av den internationella juryn för European Film Promotion (EFP) till en av Europas tio Shooting stars 2019.

Esmaili är aktuell i Milad Alamis hyllade film "Charmören" – och har valts ut som en av de just nu mest intressanta och lovande skådespelarna i Europa. På listan finns även Aisling Franciosi  från “The Nightingale” och Elliott Crosset Hove från “Winter Brothers”, skriver Variety. 

Skådespelarna kommer att lyftas fram under filmfestivalen i Berlin i februari 2019.

– Jag har alltid haft stor respekt för filmfestivalen i Berlin och velat ingå i den europeiska filmfamiljen. Jag känner mig otroligt hedrad att bli erkänd på det här viset, både av mitt land Sverige som nominerade mig, och Berlin filmfestival som till slut valde mig. Jag har jobbat hårt och detta är ett kvitto på att jag tänker fortsätta, säger Ardalan Esmaili i ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

Ardalan Esmaili växte upp i Malå och Skellefteå med iranska föräldrar. Han utbildades vid Stockholms Dramatiska Högskola och har efter examen 2012 varit verksam på Unga Klara och på Dramaten. Han har samarbetat med Suzanne Osten och synts i tv-serien "Gråzon". Hans genombrott blev den dansk-svenska filmen "Charmören". Filmen har hyllats internationellt och vunnit pris på filmfestivaler över hela världen, bland annat  i Palm Springs, San Sebastian, Chicago, Warszawa och Göteborg.

Alicia Vikander och Bill Skarsgård tidigare Shooting stars

Bland svenska skådespelare som tidigare har spåtts en lysande framtid och utnämnts av juryn som Shooting star är Alba August 2018, Karin Franz Körlof 2017, Bill Skarsgård 2012, Alicia Vikander 2011 och Tuva Novotny 2002.

Även stjärnor som Domhnall Gleeson, Carey Mulligan och Daniel Craig har lyfts fram i samma sammanhang tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.