Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske skådespelaren erkänner sexbrott i USA

Den svenska skådespelaren som greps i Florida för att ha förgripit sig på en underårig flicka erkänner.
Foto: AMERIKANSK DOMSTOL
Foto: Amerikansk domstol / Amerikansk domstol
Han har skrivit på en uppgörelse där han erkänner sig skyldig till att ha övertalat en underårig till ”sexuell aktivitet” – och nu väntar minst 10 års fängelse.
Foto: Polisen / Polisen
Mannens advokat Alan Grinberg.
Foto: JOHAN ERIKSSON

NEW YORK. Den svenska skådespelaren som greps i Florida för att ha förgripit sig på en underårig flicka erkänner. 

Han har skrivit på en uppgörelse där han erkänner sig skyldig till att ha övertalat en underårig till ”sexuell aktivitet” – och nu väntar minst 10 års fängelse.

Uppgörelsen nåddes med hjälp av hans advokat Alan Grinberg, som också försvarade den svenska tv-profilen som anklagades för att ha antastat barn i Florida 2019.

Skådespelaren, som är i 40-årsåldern och har stått på några av Sveriges mest välrenommerade scener, har suttit häktad i Florida sedan förra sommaren, då han greps vid sitt hotell i Palm Bay vid Floridas atlantkust.

När polisen kom till mannens hotellrum – dit man åkt efter att en person slagit larm om svensken och flickan – hittade man bland annat kondomer.

”Den misstänkte säger att han vet att det är ett brott i USA att träffa NN, för han undersökte det innan han kom hit, men han älskar NN så han bestämde sig för att chansa”, stod att läsa i polisrapporten. 

Erkände direkt att de hade haft sex

I polisförhör erkände han att han hade åkt till Florida från Sverige i maj förra året med avsikten att träffa den underåriga flickan, som han haft kontakt med över internet, och att de hade haft sex. 

Skådespelaren hade besökt flickan redan under en kortare resa i mars. De ska då, enligt uppgörelsen, inte ha haft sex, men onanerat tillsammans. 

I februari i år stod det klart att den federala åklagarmyndigheten tagit över fallet från delstatsåklagarna.

Fallet var på väg mot rättegång i sommar, men nu har svensken nått en uppgörelse med åklagaren där han erkänner brott.

”Den svarande erkänner sig skyldig eftersom den svarande faktiskt är skyldig. /…/ Skulle fallet gå till rättegång skulle Förenta staterna kunna bevisa dessa specifika faktum, och andra, bortom rimligt tvivel”, står att läsa i uppgörelsen. 

Lockat underårig att delta i ”sexuell aktivitet”

Den åtalspunkt som svensken erkänner innebär att han lockat en underårig att delta i ”olagliga sexuell aktivitet”, där straffskalan går från tio år upp till livstid.

I uppgörelsen framgår att svensken högst sannolikt kommer slippa den strängare delen av skalan, eftersom han nu ”tagit ansvar för sina handlingar”. 

”Det innebär att staten rekommenderar rätten att döma i den lägre delen av det spann av riktlinjer som rätten kommer fram till. Så om rätten exempelvis beräknar att spannet är mellan 121 och 151 månader, går staten med på att rekommendera en 121-månaders dom”, skriver Amy Filjones, presskontakt på den federala åklagarmyndigheten, i ett mejl till Expressen.

Men – det blir alltså minst tio år för svensken. 

”Minimistraffet gäller oavsett”, skriver Filjones. 

Exakt hur hårt straff bestäms inte förrän i oktober, när domaren avkunnar domen. 

Genom uppgörelsen avsäger sig skådespelaren bland annat sin rätt att överklaga.

Dealen är undertecknad av den federala åklagaren, skådespelaren och hans advokat Alan Grinberg. 

Grinbergs assistent säger till Expressen att han avböjer att kommentera uppgörelsen.

Grinberg försvarade tv-profilen

Alan Grinberg var också försvarare i det uppmärksammade fallet med den svenska tv-profil som greps i Florida i januari 2019, anklagad för att ha antastat en 13-årig pojke i en lekpark.

Han satt först i häkte, men betalade cirka 100 000 kronor för att släppas mot borgen. Därefter hölls han i husarrest i Florida. I den första åtalspunkten riskerade tv-profilen upp till 15 års fängelse, men efter att advokat Grinberg nått en uppgörelse släpptes svensken i slutet på april.

Uppgörelsen den gången innebar att tv-profilen inte motsatte sig en rubricering motsvarande ringa misshandel och dömdes till villkorlig dom.

– Egentligen har jag aldrig velat ha den formuleringen, för jag förnekar brott. Helt och hållet, sa han till Expressen innan han lyfte mot Sverige.


Punkterna skådespelaren erkänner

I överenskommelsen spaltas de olika delarna av åtalspunkten som hans erkännande gäller.

1: Svaranden övertalade, förmådde eller lockade medvetet en underårig att delta i sexuell aktivitet.

2: Svaranden använde sig av mellanstatlig eller internationell resa för att göra det (vilket betyder att han reste från någonstans utanför Florida – i det här fallet Sverige – för att träffa flickan, reds anm.).

3: När svaranden utförde dessa gärningar var den minderåriga under 18 år, och:

4: En eller flera av de individer som deltog i de sexuella aktiviteterna kunde ha åtalats för brott enligt Floridas lag. 

Så rapporterade Expressen om fallet sommaren 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.