Svenske skådespelaren dömd: 15 års fängelse

Skådespelaren, som haft roller på stora scener i Sverige, träffade flickan på nätet redan 2018, när hon var 14 eller 15.
Den svenska skådespelare som förgrep sig på en tonårig flicka i Florida har fått sin dom. Han döms till fängelse i 15 år och åtta månader.
Foto: AMERIKANSK DOMSTOL
Svensken har uppgett att han är ”chockad” över det hårda straffet.
Foto: Amerikansk domstol
Skådespelarens advokat Alan Grinberg säger i efterhand att han är ”väldigt nöjd”.
Foto: JOHAN ERIKSSON

NEW YORK. Den svenska skådespelare som förgrep sig på en tonårig flicka i Florida har fått sin dom.

Han döms till fängelse i 15 år och åtta månader. 

– Det här rovdjuret trodde han kunde utnyttja internationella gränser för att begå övergrepp mot barn och klara sig undan lagen. Nu kommer han begripa hur allvarligt vi tar såna här brott i USA, säger David Pezzutti på Homeland Security Investigations, som lett utredningen.

Svensken har uppgett att han är ”chockad” över det hårda straffet. 

Svensken erkände sig skyldig redan i juli förra året, men domen har dröjt. Fram tills nu. 

Domaren Wendy W Berger dömde skådespelaren under onsdagen i Orlando till 15 år och åtta månaders fängelse för att ha använt internet och sociala medier för att locka en underårig till sexuella aktiviteter. 

Dessutom får han till fem års villkorlig frigivning och tvingas registrera sig som sexbrottsling.

Det har snart gått två år sedan han greps vid ett motell i Palm Bay vid Floridas atlantkust, misstänkt för att ha förgripit sig på en flicka. 

Vittnen vid hotellet larmade polisen och när de kom till platsen upptäcktes bland annat använda kondomer. 

”Den misstänkte säger att han vet att det är ett brott i USA att träffa NN, för han undersökte det innan han kom hit, men han älskar NN så han bestämde sig för att chansa”, stod att läsa i polisrapporten.

Det har snart gått två år sedan svensken greps vid ett motell i Palm Bay vid Floridas atlantkust, misstänkt för att ha förgripit sig på en flicka.
Foto: Tomas Kvarnkullen / Tomas Kvarnkullen

Träffade flickan på nätet: ”Rovdjur”

Skådespelaren, som haft roller på stora scener i Sverige, träffade flickan på nätet redan 2018, när hon var 14 eller 15. 

Flickan berättade för svensken om sina problem, och han påstod att han skulle komma till hennes undsättning. Han kallade henne ”min fru” och sa att de skulle gifta sig.

Efter att ha besökt henne ett par veckor i Florida i mars 2019 återkom svensken i slutet av maj, och greps alltså sedan i juli. 

– Det här rovdjuret trodde han kunde utnyttja internationella gränser för att begå övergrepp mot barn och klara sig undan lagen. Tack vare HSI-agenterna och Brevard County Sheriff’s Office, kommer han nu begripa hur allvarligt vi tar såna här brott i USA, säger David Pezzutti på Homeland Security Investigations, som lett utredningen, i ett pressmeddelande. 

Den åtalspunkt som svensken erkände i somras innebär att han lockat en underårig att delta i ”olaglig sexuell aktivitet”, där straffskalan går från tio år upp till livstid. I och med att han i en uppgörelse erkände och ”tog ansvar för sina handlingar” var det sannolikt att svensken skulle dömas enligt i den lägre ändan av straffskalen, förklarade den federala åklagarmyndigheten i Florida för Expressen i samband med erkännandet. 

Den åtalspunkt som svensken erkände i somras innebär att han lockat en underårig att delta i ”olaglig sexuell aktivitet”, där straffskalan går från tio år upp till livstid.
Foto: AMERIKANSK DOMSTOL

Sverige används som förklaring

I en inlaga som svenskens advokat Alan Grinberg skickat in till den federala rätten framgår att svensken väntade sig ett straff på tio år, alltså det lägsta möjliga. Men en separat ”presentence investigation report” – alltså en utredning inför domen – ska ha rått domaren att gå hårdare åt svensken. 

”Han blev chockad av hur lång fängelsetid som rekommenderas. Han önskar att domaren dömer honom till något mindre än vad riktlinjerna i utredningen råder”, skriver advokat Grinberg i sin inlaga, som inkom före domen meddelats. 

I samma dokument används skådespelarens nationalitet för att förklara hans agerande. 

”Hans personliga bakgrund spelar in, och gör det här fallet unikt och exceptionellt. I hans hemland Sverige är lagliga åldern för sexuellt umgänge 15 år. Samma ålder som offret i det här fallet. [Skådespelaren] blev kär i offret och kom till USA för att besöka henne. Om han hade fallit för en 15-åring hemma i Sverige skulle det här inte varit ett brott och de hade kunnat vara ihop med samtycke”, skriver advokat Grinberg. 

Grinberg skriver dessutom att eftersom skådespelaren är utlänning och kan deporteras efter sitt straff bör det vägas in i övervägandet för en lindrigare dom, då han inte skulle utgöra någon fara för allmänheten i USA längre. 

Efter domen säger Grinberg att han nu är tillfreds med utgången, trots allt. 

”Han riskerade livstid. Just det, maxstraffet här i USA för det här brottet var livstid. En åtalspunkt lades ner och han dömdes bara till 15 år. Vi är väldigt nöjda med resultaten”, skriver Grinberg i ett mejl till Expressen.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.