Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske artisten släpps – efter 11 år i fängelse i USA

David Jassy, här under rättegången år 2010, dömdes till 15 år till livstids fängelse för att ha dödat en 55-årig man.Foto: IRFAN KHAN / AP POOL LOS ANGELES TIMES
Kim Kardashian, som är djupt engagerad i intagnas rättigheter, besökte David Jassy i fängelset.Foto: DAVID BUCHAN/VARIETY/SHUTTERSTOCK / DAVID BUCHAN/VARIETY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
John Osnes, 55, dog av skadorna han åsamkades när David Jassy slog och sparkade honom under bråket, och sedan körde över honom.Foto: johnosnes.com
David Jassy under Melodifestivalen år 2008.Foto: SVEN LINDWALL
David Jassy släpps nu villkorligt, efter att ha benådats av Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.Foto: IRFAN KHAN / AP POOL LOS ANGELES TIMES

Den morddömde svensken David Jassy släpps från amerikanskt fängelse efter att Kim Kardashian engagerat sig i hans fall.

Den 45-årige artisten och producenten dödade jazzmusikern John Osnes, 55, efter ett bråk i Los Angeles 2008.

Jassy, som under sin tid i fängelset fotsatt producera musik för bland andra Greekazo och 1.Cuz, släpps nu villkorligt.

David Jassy, från Solna, Stockholm, befann sig år 2008 i Los Angeles för att producera musik till High School Musical-stjärnan Ashley Tisdale.

Jassy har då producerat musik för bland andra Darin, Sean Kingston och Melodifestivalartister, samt enligt egen utsago kollaborerat med Bloodshy&Avant under arbetet med ett Britney Spears-album.

När han en novemberkväll kör sin hyrda SUV genom Hollywood med sin dåvarande flickvän i passagerarsätet tvingas han bromsa tvärt vid ett övergångsställe för att inte köra på John Osnes, 55.

Osnes, en norskättad jazzpianist, blir arg och drämmer knytnäven i huven på SUV:en, varefter Jassy kliver ur – och bråk uppstår.

Dömd för mord

Under rättegången berättar vittnen att Jassy sparkar Osnes i huvudet ”som en fotboll”, varefter han sätter sig i bilen igen och kör över 55-åringens kropp. Osnes dör av sina skador, och David Jassy, då 35 år gammal, grips kort därefter.

I februari 2010 dömdes David Jassy för ”mord av andra graden” – motsvarande dråp i Sverige – till 15 år till livstids fängelse. 

Han har sedan dess suttit på San Quentin-fängelset, norr om San Francisco, i Kalifornien.

Engagerad i unga intagna

Jassy, tidigare medlem av hiphopduon The Navigators, har fortsatt att jobba med musik på San Quentin, och bland annat startat ett projekt för att hjälpa unga intagna.

Genom YOP (Youth Offender Programme) Mixtape Project har unga intagna fått möjlighet att skapa musik.

Villkoret för att Jassy ska producera deras låtar har varit att de inte svär i texterna eller glorifierar kriminalitet.

Hans arbete har uppmärksammats i lokala medier under årens lopp, och bland andra Kim Kardashian har engagerat sig i den svenska artistens fall och kämpat för hans frigivning.

https://twitter.com/KimKardashian/status/1243764775936385024

Släpps villkorligt

Efter beslut av Kaliforniens guvernör Gavin Newsom släpps nu David Jassy villkorligt, efter 11 år i fängelse.

”Jag är medveten om att jag, när jag den natten tog Mr Osnes liv, gav upp min rätt till frihet, och att det inte finns någonting som jag kan göra för att gottgöra det jag gjorde”, skriver David Jassy i sin nådeansökan.

I samband med att han godkänner David Jassys nådeansökan skriver guvernör Gavin Newsom att ”den nåd som nu visas Mr Jassy varken minimerar eller förlåter hans beteende eller den skada det åsamkade. Den erkänner det arbete han har utåt för att förbättra sig själv”.

Enligt Dopest.se ska Jassy nu kunna återvända till Sverige, där han har familj.

Kim Kardashians desperata drag:

Hotar förlag med rättsliga åtgärder: ”Inte vara värt besväret"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.