Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske Andreas spelar mot Oscarvinnare i ny film

Spoiler Alert – allt om romantik och feel good • Helt program!
Andreas Grant spelar mot Anne Hathaway och Ben Stiller i ”Locked down”.
Foto: Andreas Grant
Majoriteten av skådespelarna filmades över Zoom.
Foto: HBO / Youtube
Anne Hathaway i ”Locked down”.
Foto: SUSIE ALLNUTT / AP TT NYHETSBYRÅN
Chiwetel Ejiofor i ”Locked down”.
Foto: SUSIE ALLNUTT / AP TT NYHETSBYRÅN

Coronapandemin har lett till att mycket satts på paus.

Men trots inställda flyg och lockdowns landade Andreas Grant, 48, en roll i en ny HBO-film där han spelar mot bland annat Anne Hathaway och Ben Stiller.

– Det var en chock på flera sätt, säger Andreas Grant.

I ”Locked down” spelar Anne Hathaway Linda, Londonchef för bolaget Miracore. Hon är inlåst i sitt hem med sin pojkvän Paxton, spelas av Chiwetel Ejiofor, under lockdown.

Majoriteten av filmen utspelar sig i deras hem, där de har Zoom-möten med kolleger, familj och vänner. Bland annat syns skådespelare som Ben Kinglsey, Ben Stiller, Dulé Hill och även svenske Andreas Grant, 48.

Tidigare har Andreas Grant synts i roller som Säpo-chefen Terry Ling i ”Maria Wern”. Men att han skulle landa en Hollywoodroll, mitt under coronapandemin, hade han inte räknat med.

– Jag hade precis bestämt mig för att skaffa en agent i London, så mycket som man kan bestämma sig för det. Men det var min plan.

När corona slog till och flyg till Storbritannien blev inställda såg chanserna att lyckas få en Londonagent små ut. Men så kontaktades Andreas Grant av en agent som ville signa honom, trots att de aldrig träffats i verkligheten.

– De blev väldigt aktiva direkt och skickade ut flera saker som de ville att jag skulle spela in selftapes till, eftersom man inte går på vanlig casting nu under corona, förklarar Andreas Grant.

”Det var en chock”

En dag blev han ombedd att skicka in en selftape till en långfilm och efter bara några dagar fick Andreas Grant beskedet att han fått rollen.

Han läste då på lite mer om exakt vad det var för film. Då insåg han att det var ett lite större projekt än vad han hade räknat med.

– Det var en chock på flera sätt. Jag hade utgått från att det var ett mindre projekt, säger Andreas Grant.

Filmens regissör, Doug Liman, har jobbat med serien ”Suits” och ”Jason Bourne”-filmen med Matt Damon från 2016. Manusförfattaren Steven Knight, ligger bakom serien ”Peaky Blinders” och filmen ”Locke” med Tom Hardy från 2013.

När Andreas Grant bokade jobbet var även en av huvudrollerna för filmen klara, nämligen Anne Hathaway. Rollen han hade bokat var att spela en av hennes chefer.

– De kan ju verkligen välja vem tusan de vill. De hade kunnat få en större skådis att göra det här. Man blir glad och smickrad.

Inte orolig för framtiden

Hela processen, ja till och med inspelningen av filmen, skedde hemifrån Andreas Grants lägenhet i Stockholm.

– Alla filmades via zoom. De skickade hem en ljudkille, så det var det minsta filmteam jag jobbat med, säger Andreas Grant och fortsätter:

– Mellan tagningarna brukar man normalt gå omkring och sätta sig och göra sin grej men vi satt i ett konstant Zoom-möte och småpratade lite. Ben Stiller berättade att han var i lockdown med sin familj och Anne Hathaway hade en nyfödd hemma och pratade om hela föräldragrejen. Ett vanligt samtal om hur livet är liksom.

Vad som händer i framtiden för Andreas Grant återstår att se. Coronapandemin fortsätter att göra det svårt för filmbranschen, men 48-åringen känner sig inte särskilt orolig.

– Många skådisar blir stressade över den här ovetskapen. Det är totalt ovisst men det händer alltid något. Det är det som är så kul. Vem vet vad det är för samtal nästa gång?”

Anne Hathaway om graviditeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.