Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskan till brittiska Top Model – och miss-tävling

Svenska modeller som gör succé utomlands.
Julia Pylad, 20.
Foto: Privat
Nu ska hon till Mexiko.
Foto: Privat

Julia Pylad pluggar till förskolelärare och just nu har hon inga planer på att sluta med det - i sociala medier har hon influencer-status.
Snart kommer hon att representera Sverige i en av världens största miss-tävlingar – Miss Global - och delta i brittiska Top Model.

– Jag har inte haft någon kontakt med den här världen över huvudtaget, säger Julia Pylad.

Uppvuxen på landet och för blyg för att vara med på bild – Julia Pylads väg till att representera Sverige på miss-tävlingen Miss Global i Mexiko är något ovanlig.

20-åringen som växte upp i Sankt Anna utanför Söderköping uppmärksammades först av Norrköpings Tidningar.

– Jag har ridit och spelat fotboll. Det har verkligen varit lantligt. Jag har inte alls haft något stadsliv, alla känner alla där jag kommer ifrån, säger Julia Pylad till Expressen.

Julia Plyad är uppvuxen på landet och var för blyg för att vara med på bild – nu ska hon representera Sverige i Mexiko.
Foto: Privat
Julia Plyad.
Foto: Privat
Julia Plyad.
Foto: Privat

För några år sedan startade Julia Pylad ett Instagram-konto och det växte så hon fick ett slags influencer-status.
Till en början lade hon sällan ut någon bild på sig själv. Men följarna blev successivt fler och fler och efter ett tag fick hon förfrågningar från företag som ville ha samarbete och Julia ökade frekvensen och snart växte det till ett dominerande intresse.

– Jag tycker att det är kul att göra lite samarbeten och lägga ut. Det är kul med bilder och foto. 

För några månader sedan fyllde hon i två ansökningar – en till skönhetstävlingen Miss Global i Mexiko och en till ”Top Model” i London.

”Bilderna var inte professionella”

Julia blev antagen till båda. I januari representerar hon Sverige i Miss Global och i mars flyger hon till den brittiska huvudstaden. 

Varför tror du att du blev antagen?

– Bilderna jag skickade var inte professionella. Jag skickade det jag hade. Det var väldigt många frågor om hur man är som person, vad man har för värderingar och vad man vill göra i livet, berättar Julia.

– I Miss Global är det mellan 60 och 80 deltagare. Varje deltagare representerar ett land. Det pågår under 15 dagar och då är det lite olika aktiviteter, bland annat olika välgörenhetsgrejer, intervjuer med juryn och fotograferingar. 

– I ”Top Model” ska man bära upp en designers kläder, men även där handlade det mycket om vilken sorts välgörenhet man står bakom och vad man har för ideal.

Det finns flera stora internationella miss-tävlingar. En av de mest kända är förmodligen Miss Universe, som vanns av svenska Yvonne Ryding 1984. Miss World och Miss International är också stora tävlingar som har hållits under många år. 

I Sverige lades tävlingen Fröken Sverige ner för över tio år sedan. 

Hur tänker du kring att tävla i skönhet? 

– Det är inte lika stort i Sverige som i andra länder. Jag vill inte på något sätt vara med och hetsa kring skönhetsideal. Det står jag verkligen inte för. Därför är det kul att få vara med i en tävling som Miss Global där man inte bara blir bedömd efter vem som är snyggast. Man ska också presentera sig själv och vem man är och står för, säger Julia Pylad. 

I januari representerar Julia Plyad Sverige i Miss Global och i mars flyger hon till den brittiska huvudstaden.
Foto: Privat
Julia Plyad.
Foto: Privat

Julia bor i dag i Norrköping och pluggar till förskolelärare. Hon planerar inte att omedelbart ändra sina framtidsplaner:

– Jag har inte någon insyn i modellvärlden och vad den innebär, men jag tycker att det känns kul. Jag är öppen för möjligheterna och får se vart det här leder. Bara att ha fått möjligheten känns häftigt.

Övar du mycket?

– Ja, väldigt intensivt. Jag är väldigt lång, 184 centimeter, och har aldrig gått i klackar tidigare. Det försöker jag lära mig nu.

23-åriga modellen Georgia Gibbs avslöjar hur hon såg ut efter sjukdomen

För ett tag trodde den framgångsrika modellen Georgia Gibbs att hennes karriär var över till följd av en svår sjukdom, stress och psykisk ohälsa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.