Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: ”Både arg och ledsen”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Rebecca & Fiona, och Swedish House Mafia-medlemmen Axwell är bokade till den saudiarabiska festivalen Soundstorm.
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Alesso
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska superstjärnor som Rebecca & Fiona, och Swedish House Mafia-medlemmen Axwell är bokade till den saudiarabiska festivalen Soundstorm.

Nu uppmanar både artister och människorättsorganisationer till en bojkott av festivalen. 

– Om artisterna väljer att åka dit utan att informera om situationen i landet, blir jag både arg och ledsen, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på Amnesty. 

Det var förra veckan som Hatice Cengiz, fästmö till den mördade journalisten Jamal Khashoggi, vädjade till Justin Bieber att ställa in sin kommande spelning i Saudiarabien. Den kanadensiska popsångaren är bokad på ett formel 1-race i den saudiska Jeddah femte december.

”Sjung inte för de som mördade min älskade Jamal. Snälla höj din röst och fördöm hans mördare, kronprins Mohammed bin Salman. Din röst kommer att höras av miljoner”, skrev hon i ett öppet brev som publicerades i Washington Post.

Den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi mördades och styckades på Saudiarabiens konsulat 2018. Bara dagar före hans planerade bröllop med fästmön. 

Nu uppmanas även de bokade artisterna till festivalen Soundstorm att ställa in och tänka om kring spelningen i landet, rapporterar bland annat DN och ETC. 

Rebecca & Fiona bokade 

MDL Beast Soundstorm, som anordnades första gången 2019, hålls mellan den 16 till 19 december i den saudiska huvudstaden Riyadh och marknadsförs som ”Saudiarabiens största musikfestival”. 

Till festivalen kommer artisteliten som Martin Garrix, David Guetta och The Chainsmokers. Men bland de över 200 bokade akterna finns flera svenska stjärnskott: Dj-duon Rebecca & Fiona, Eric Prydz, Axwell, Adam Beyer, Alesso, La Fleur och Salvatore Ganacci.

Festivalen arrangeras av MDLBEAST i samarbete med den statliga General Entertainment Authority, vilket är bakgrund till den kritik som nu riktas mot Soundstorm och de bokade artisterna. 

”Skyldighet att sätta sig in och läsa på”

Saudiarabiens regim har de senaste åren anklagats för grova brott mot mänskliga rättigheter. Hos Amnesty är man inte förvånad över att landet väljer att anordna dessa typer av kulturevenemang. 

– Det finns en stor risk med sådana här evenemang att man försöker skifta fokus från det som faktiskt pågår i landet. Det är svårt för mig att uttala mig om det är en medveten strategi eller en förhoppning från den saudiska regimen, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på Amnesty.

– Vi förespråkar inte bojkott. Men väljer man, som artist, att åka dit och uppträda tycker jag att man har en skyldighet att sätta sig in och läsa på. Men även sprida kunskap till sina följare.

Är du förvånad över hur många som ska spela på festivalen?

– Förvånad är inte rätt ord, men jag kan säga så här: Om artisterna väljer att åka dit utan att informera om situationen i landet, blir jag både arg och ledsen.

”Positivt”

Expressen har sökt flera av de svenska artister som ska spela på festivalen. I ett uttalande till DN säger den Soundstorm-bokade dj:n och producenten Sanna ”La Fleur” Engdahl så här:

”Om alla hade tackat nej till denna spelning så hade inte frågan lyfts. Så redan här har något positivt kommit ur detta. Jag har tidigare tackat nej till spelningar i sammanhang eller på platser där jag inte känt att det stämmer överens med mina värderingar. Men det har varit svårt att se om det gett någon effekt. I min önskan att förändra, förbättra och öppna upp världen är inte bojkott enda valet.”

Hos Amnesty håller man inte med om hennes resonemang och lyfter exempel på när stora evenemang har hållits i länder utan grundläggande mänskliga rättigheter. 

– Om man tar OS i Kina 2008 som exempel. Många resonerade att det kan vara bra att åka dit och inte bojkotta. Men utvecklingen i landet har gått åt ett motsatt håll efter det. 

Förra veckan uppmanade även Human Rights Watch artisterna som är bokade till att spela på formel 1-racet i Jeddah att öppet fördöma Saudiarabiens människorättskränkningar. Utöver Justin Bieber kommer även Jason Derulo och Asap Rocky att vara på plats under sportevenemanget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.