Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska supermodellernas kris – paniken inför framtiden

Kelly Gale och pojkvännen Joel Kinnaman har skaffat hundvalp under tiden i isolering.
Foto: Instagram
Kelly Gale har återuppstartat sin Youtube-kanal.
Foto: Instagram
Mona Johannesson och Julia Hafström på Elle-galan.
Foto: Cecilia Liljeton/TT / Exray.se/Cecilia Österberg Phone: +46707889090
Elsa Hosk.
Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE
Kelly Gale.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Exceptionella omständigheter sätter modellbranschen i gungning – nu ställs många uppdrag in eller flyttas fram på obestämd tid.

Svenska modeller är bekymrade över sin yrkesframtid och flera tvingas se sig om efter andra karriärvägar.

– Alla är oroliga. Det är ju en fruktansvärt oviss tid för alla och många oroar sig om de ens kommer ha jobb att komma tillbaka till efter det här, säger supermodellen Mona Johannesson.

Covid-19-epidemin sätter spår i den internationella modellindustrin, som just nu står nästan stilla. 

”Liksom för de flesta branscher varierar problemen mellan allt från från långsamma utbetalningar, lite eller inget arbete för modellerna, till uppsägningar”, rapporterar amerikanska modemagasinet Womens Wear Daily.

Faith Kates, grundare av modellagenturen Next Management, säger till tidningen att man jobbar med lösningar som fler digitala uppdrag. Men inställda fotokampanjer och modevisningar slår ändå hårt mot verksamheten.

”Folk tror att modellerna har massor av pengar. En del av dem jobbar varje dag, och drar inte in miljontals dollar. Missförstå mig rätt – de tjänar bra. Men jag vet inte hur länge de klarar sig utan jobb”.

Även våra svenska modeller som livnär sig på yrket vittnar om osäkerhet i branschen. Många är sysslolösa efter att ha fått sina uppdrag inställda eller framflyttade på obestämd tid, och flera söker nu alternativa karriärvägar.

Mona Johannesson: ”Fruktansvärt oviss tid”

Mona Johannesson.
Foto: Cecilia Liljeton/TT / Exray.se/Cecilia Österberg Phone: +46707889090

Mona Johannesson, 32, är en av Sveriges främsta modeller och har synts i kampanjer och modevisningar för märken som Chanel, Dolce & Gabbana och Armani – för tillfället står hon utan jobb och berättar om sin och kollegernas oro.

– Endast ett fåtal kunder i Sverige plåtar fortfarande, men det är helt klart oroande. Är det ingen som plåtar så finns det ju ingen inkomst för oss modeller, säger hon och fortsätter:

– Alla är oroliga. Det är ju en fruktansvärt oviss tid för alla och många oroar sig om de ens kommer ha jobb att komma tillbaka till efter det här.

Mona Johannesson jobbar mestadels utomlands, men har Växjö som bas och är tacksam över att vara hemma.

– Just nu är jag framför allt glad över att vara frisk och att befinna mig i Sverige som än så länge inte har utegångsförbud eller stängt ner hela samhället. Än så länge så finns det lite jobb i Sverige för oss modeller, men de är få och konkurrensen hård, säger hon och fortsätter:

– Jag tillhör själv riskgrupp och känner mig splittrad över att jobba i dessa tider. Man känner sig manad att tacka ja till alla förfrågningar om jobb som kommer in men sen samtidigt oroar man sig för sin hälsa.

Vad tror du det här kommer få för konsekvenser för branschen?

– Jag tror det kommer ta ett bra tag innan branschen återhämtar sig, om den ens gör det. Modebranschen drabbas ju lika hårt som alla andra branscher och många företag kommer tyvärr inte finnas kvar efter det här. När allt det här är över eller under kontroll så tror jag att stora förändringar kommer ske, men sen är frågan vad det kommer innebära för oss modeller.

Kelly Gale satsar på karriären som träningsprofil

Svenska Victoria's secret-modellen Kelly Gale, 24, bor i Los Angeles och håller sig isolerad i hemmakarantän. 

Nyligen berättade den Göteborgs-födda modellen att hon återupptar sin Youtube-kanal där hon delar med sig av träningsövningar och kostråd. Kanalen har legat på is det senaste året på grund av att det varit för tidskrävande att hålla i gång den, har Kelly Gale tidigare berättat.

”Jag är lycklig och glad att kunna berätta att jag nu återlanserar min Youtube-kanal”, skriver hon i sociala medier.

Förutom Youtube-kanalen har hon de senaste veckorna börjat plugga spanska och skaffat en hundvalp ihop med pojkvännen, skådespelaren Joel Kinnaman, 40, berättar hon.

https://www.instagram.com/p/B-hdr2lptVG/?utm_source=ig_embed

Elsa Hosk jobbar från badrummet

Elsa Hosk, 31, bor i New York, en av de hårdast drabbade storstäderna, och har levt i hemmakarantän i en månad.

Victoria's secret-profilen har inte bara en framgångsrik modellkarriär, utan också hela sex miljoner Instagram-följare. Den senaste tiden har de sociala medierna hållits i gång mer flitigt än någonsin med olika modesamarbeten och sminktips.

”Att ta hand om mig själv får mig att behålla förnuftet. Skicka era skönhetsfrågor till mig”, skriver Elsa Hosk på Instagram med en bild från sitt badrum.

https://www.instagram.com/p/B-Uo2mGJhCv/

Hedvig Palm: ”Känns som krig”

New York-baserade modellen Hedvig Palm, 25, fick komma hem till Stockholm för två veckor sedan. Hedvig Palm har gått modevisningar för märken som Calvin Klein, Valentino och Balenciaga. 

Just nu går supermodellen och väntar på att få resa tillbaka till USA och börja jobba igen.

”Det känns lite som att gå ut i krig, lämnar USA utan att veta när jag kan komma tillbaka. Jag hoppas det här är över snart”, skriver hon på Instagram.

Hedvig Palm bor i New York, men har nu fått komma hem till Stockholm berättar hon i sociala medier.
Foto: MJ Photos/WWD/REX / Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without p

Hollywood nedstängt – det  gör kändisarna i karantän

Hollywood befinner sig i karantän, och kändisarna är mer aktiva än någonsin i sociala medier för att interagera och dela med sig tips.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.