Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska stjärnorna slår tillbaka – dissen mot Trump: ”Löjligt”

Merrick Tabor om Donald Trumps utspel i fallet ASAP Rocky
Häktningen av ASAP Rocky har fått konsekvenser på högsta politiska nivå i USA. Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
”Det är löjligt att amerikaner inte fattar att vi har ett annat rättssystem” menar artisten Imenella angående kontroversen kring ASAP Rocky. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bianca Ingrosso att svenska rättsystemet hanterat ASAP Rocky korrekt men tar samtidigt honom i försvar: ”Jag förstår att man tappar det”. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Erik Lundin anser att hela tumulten kring ASAP Rocky är ett typiskt exempel på vår samtid. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Rapparen Gee Dixon tror inte att artisterna bojkott av Sverige kommer att hålla i sig – och menar att hela grejen är ”löjlig”. Foto: Youtube.

Världskändisar som Justin Bieber, Billie Eilish, Rod Stewart och Cara Delevingne har valt att stå upp för ASAP Rocky, och krävt att han släpps fri från svenska häktet.

Nu slår de svenska stjärnorna tillbaka mot kritiken från andra sidan Atlanten.

Samtidigt som Peg Parnevik har tröttnat på Sveriges behov att sätta dit internationella kändisar på besök – medan Erik Lundin ser händelsen ur ett större perspektiv.

– Att Kanye och Kim ringde Donald Trump, som ringde Löfven säger mer om 2019 än om situationen, säger Erik Lundin.

Rapparen och världsstjärnan ASAP Rocky är åtalad för misshandel på en gata mitt i centrala Stockholm, och vips har omvärldens blickar riktat sig mot det svenska rättssystemet.

Frågan som uppstått är – var det rätt eller fel att ASAP Rocky frihetsberövats?

President Donald Trump säger fel – och ger statsminister Stefan Löfven en offentlig känga på Twitter. Samtidigt som över 632 000 personer har skrivit under en namninsamling för att släppa ASAP Rocky fri.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1154501344323080192

Men åsikterna bland svenska artister har en helt annan ton.

– Har man begått ett brott så ska man straffas, så enkelt är det. Det är löjligt att amerikaner inte fattar att vi har ett annat rättssystem, säger stjärnskottet Imenella och fortsätter:

– Hela ASAP-grejen känns verkligen som ”american ignorance”. Vi uppträder ju i USA fastän dom har en högst problematisk president. Dessutom så är det så att 2,3 miljoner människor sitter fängslade i USA, många utan att ens ha fått en rättegång. De borde ägna tid åt att ge deras egna medborgare rättvisa innan något annat.

https://www.instagram.com/p/BzazIJKHio6/

Erik Lundin: ”Säger mer om 2019”

Varför många svenskars åsikter skiljer sig markant från amerikaners i frågan om ASAP Rocky förklarar CNN:s korrespondent Melissa Bell.

– I Sverige förstår folk hur systemet fungerar, säger hon i ett klipp i TV4 och fortsätter:

– Man förstår att det fanns en risk att ASAP Rocky skulle fly och att han därför hölls kvar i avvaktan på att förundersökningen skulle bli klar. Men på andra sidan Atlanten används ett borgenssystem, och där skulle helt enkelt inte händelseutvecklingen sett ut på det här sättet.

Carl Bildt skriver öppet brev till presidenten

Artisten Erik Lundin menar även han att det är bristen på kunskap om svensk lag som nu fått konsekvenser hela vägen till Vita huset.

– Att Kanye och Kim ringde Donald Trump, som ringde Löfven säger mer om 2019 än om situationen, säger Erik Lundin.

En, av många påföljder, kring ASAP Rockys törn med svenska lag har varit diskussionen om rasism och diskriminering. Flera röster hävdar nu att Donald Trumps stöd till ASAP Rocky är en charad för att locka afroamerikanska röster till det kommande presidentvalet.

Erik Lundin. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

”Checken skriker högre”

Hittills har artister som Tyga och Tyler, The Creator bojkottat Sverige till följd av ASAP Rockys häktning. 

https://twitter.com/tylerthecreator/status/1148306389871104001

Men att detta skulle påverka vilka internationella superstjärnor som väljer att uppträda på svensk mark framöver tror inte Imenella:

– Pengar löser allt. Kanske att nära vänner till honom i början håller i bojkotten men i det långa loppet lär det inte vara ett problem.

Inom branschen berättar Erik Lundin att folk garvar åt bojkotten.

– Varken arrangörer eller musikälskare i Sverige behöver vara oroliga över att utbudet kommer vara tamare nästa år, säger Erik Lundin och tillägger:

– Checken skriker högre.

Expressens Linda Nordlund med i Sky News om Asap Rocky

Rapparen Gee Dixon är inne på samma spår.

”Jag tror inte att det påverkar, den här grejen har bara blivit en som vanligt uppblåst hype grej. Självklart kommer någon enstaka artist vägra komma hit men det kommer nog inte vara några relevanta namn.” skriver Gee Dixon och fortsätter:

”Hela grejen är larvig, folk dör härute varje dag men vi ska fokusera på att ASAP Rocky ligger i en välstädad häktescell och säkert till och med har groupies bland kriminalvårdarna, herregud.”

https://www.instagram.com/p/Bz_4m-AD__u/

Svenska arrangörer: ”Rättvisan ska ha sin gång”

ASAP Rocky är långt ifrån ensam med att stöta på problem med rättvisan på svensk mark. Likaså har artister som Snoop Dogg, Justin Bieber och Guns 'N' Roses sångare Axl Rose.

Senaste uppmärksammade fallet var ifjol när rapparen G-Eazy spelade i Stockholm och åkte fast för misshandel och innehav av kokain, vilket resulterade i villkorlig dom och 80 000 kronor i böter.

G-Eazy har uttalat sig om ASAP Rockys fall och menar att kollegan utsatts för rasism.

”Skillnaden mellan mitt och Rockys bemötande i Sverige får mig att tänka på två koncept som går hand i hand: vitt privilegium och systematisk rasism,” skriver G-Eazy i sociala medier.

https://twitter.com/G_Eazy/status/1152383312654213121

Trots att svenska fans nu uttryckt en oro över att inte få se sina idoler på hemmaplan – håller de svenska arrangörerna hårt i devisen att i Sverige gäller lagen för alla.

Internationell superstjärna som medelsvensson.

”Rättvisan ska ha sin gång och även om det kan tyckas gå långsamt fram ibland så litar vi på att det går rätt till. Varken andra artister, amerikanska presidenten eller statsministern ska kunna påverka det svenska rättsystemet tycker Peace & Love,” skriver festivalens pressansvariga Peter Johansson i ett mejl.

https://www.instagram.com/p/Bzu4qJrHr82/

Peg Parnevik: ”Så pinsamt”

ASAP Rockys tid i svenskt häkte har inte bara lett till att det svenska rättsystemet har diskuterats ivrigt – likaså har jantelagen.

– Varje gång en kändis kommer hit och gör något lite 'controversial' så ska svenskar alltid sätta dit dom, and I don't get it, säger Peg Parnevik i podcasten ”Pillowtalk” varpå systern Penny Parnevik fyller i:

– Men svenskar älskar sånt tror jag.

Systrarna Parnevik anser likt tidigare nämnda svenska stjärnor att svensk lag gäller alla som vistas på svensk mark. Samtidigt som de menar att hela frågan fått oproportionerligt stort utrymme.

– Det är så pinsamt, det är ingen annan som bryr sig. Let's calm down, säger Peg Parnevik i podcasten.

Detta har hänt i ASAP Rocky-fallet

Även Bianca Ingrosso och Alice Stenlöf har diskuterat ASAP Rocky i sin podcast.

– Det här är inte till ASAP:s försvar, för när jag ser videorna blir jag så här 'oh my god you fuckin idiot', säger Bianca Ingrosso i podcasten och fortsätter:

– Men jag tror inte att man förstår att när man blir känd på riktigt, och när man har folk som förföljer en är ens fans dom som stöttar, och allting, men kan fan också få ut det värsta ur en. Jag tror att man tappar det.

Bianca Ingrosso att svenska rättsystemet hanterat ASAP Rocky korrekt men tar samtidigt honom i försvar: ”Jag förstår att man tappar det”. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES