Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska skådespelaren riskerar livstids fängelse

Skådespelaren erkände i ett första förhör att han åkt till Florida med avsikt att träffa flickan, och att de haft sex.Foto: AMERIKANSK DOMSTOL
Den federala åklagarmyndigheten har tagit över fallet. Foto: Amerikansk domstol / Amerikansk domstol

NEW YORK. Den svenska skådespelaren åkte till Florida för att träffa en tonårig flicka – och greps på hotellet dit han tagit flickan och haft sex med henne. 

Sedan i somras har han suttit i häkte i USA, och nu har tumskruvarna dragits åt om mannen. 

Federala åklagare har tagit över fallet och planerar rättegång. Skådespelaren riskerar livstids fängelse.

Polisen i Florida slog till mot mannen den 20 juli i somras, efter att en ”oroad medborgare” slagit larm om att svensken och en ung ficka ”verkade vara intima”. 

På ett budgethotell i Palm Bay vid Floridas atlantkust togs den svenska skådespelaren i 40-årsåldern, tillsammans med flickan, som är minderårig. 

I rummet hittade polisen flera saker som tydde på en sexuell relation, bland annat kondomer. 

Skådespelaren erkände i ett första förhör att han åkt till Florida med avsikt att träffa flickan, och att de haft sex.

”Den misstänkte säger att han vet att det är ett brott i USA att träffa NN, för han undersökte det innan han kom hit, men han älskar NN så han bestämde sig för att chansa”, stod att läsa i polisrapporten.

Också flickan berättade för polisen att hon haft sex med mannen.

Mannen häktades och åtalades senare.

Federala åklagare tar över

Expressen rapporterade tidigare under onsdagen om Aftonbladets uppgifter att åtalet lagts ner, men det är bara hos den lokala åklagarmyndigheten.

Det som har hänt nu är att fallet har tagit en vändning: den federala åklagarmyndigheten har tagit över fallet från åklagarna på delstatsnivå. 

– Jag vet inte varför de tog det här fallet. De väljer själva. Men generellt kan jag säga att det inte är ovanligt när det är fall som gäller barnpornografi eller barnsexbrott, säger Todd Brown, presskontakt på den lokala åklagarmyndigheten i Florida som först hade hand om svenskens fall. 

– Det fanns inget som hindrade oss från att fortsätta, men när det blir ett federalt mål blir åtalspunkterna mycket allvarligare, straffmässigt sett, än ett mål på delstatsnivå. Vi hade inga problem med bevisläget, det var inga anledningar till att vi inte skulle kunna driva fallet, men när de federala vill ta över fallet så brukar vi överlämna det, säger Brown.

Det är två åtalspunkter, som nu drivs av US Attorney's Office, som den federala myndigheten heter:

En för att ha rest in till USA med avsikt att att ha olagliga sexuella kontakter med någon under 18. Den rubriceringen kan ge upp till 30 års fängelse. 

Riskerar tio år till livstid

Den andra gäller att han med hjälp av internet och sin mobiltelefon har övertalat eller lockat en underårig till sexuella kontakter som räknas som straffbara, och specifikt mot en person under 16 år. 

Den rubriceringen är ännu allvarligare, och fälls skådespelaren för det väntas ”fängelse i minst tio och eller på livstid” enligt lagtexten. 

”I nuläget avstår U.S. Attorney’s Office från att kommentera fallet”, skriver federala myndigheten i ett mejl till Expressen. 

Skådespelaren flyttades i januari till ett annat häkte i Florida.

Rättegången mot svensken ska börja i april, enligt US Attorney's Office. 

Här är några av dagens största utrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.