Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska schackinfluencern gör succé efter Netflixserien

Anna, 18, är schackinfluencer – streamar på Twitch
Anna Cramling Bellon.
Foto: Privat. / Privat.
Beth Harmon i ”The queen's gambit” spelas av Anya Taylor-Joy.
Foto: PHIL BRAY/NETFLIX /

Hennes Twitchkanal har gått som tåget sedan starten. Efter Netflix-serien ”The queen's gambit” har Anna Cramling Bellon, 18, över 35 000 följare som vill se henne spela och kommentera schack.

– Jag känner igen mig i Beth Harmon. Att vara ensam tjej på tävlingar, kommentarerna hon fick utstå, säger Anna Cramling Bellon.

Hon fick chansen att livekommentera schack-VM för damer, och efter det föddes idén hos Anna Cramling Bellon att öppna sin egen kanal för livekommentering av schack.

– Jag fick väldigt många kommentarer att jag borde öppna en kanal, och att jag kunde fortsätta göra sånt här hela tiden, och jag tänkte, varför inte?

Anna Cramling Bellon är 18 år och läser sista året på gymnasiet i Stockholm. Lärde sig spela schack, det gjorde hon som treåring. Hon är nämligen uppvuxen med en mamma och en pappa som båda är stormästare i schack.

– På ett sätt så har jag väl alltid känt lite press, men den pressen har aldrig kommit från dem, den har kommit från mig själv. Förutom det så har det bara varit positivt, jag har fått så mycket hjälp av dem.

Anna Cramling Bellon gör succé efter Netflix-serien

Efter studenten i vår planerar hon att satsa helhjärtat på streaming. Hon berättar att efter ”The queen's gambit”, som handlar om den kvinnliga schackspelaren Beth Harmon, hade premiär tidigare under hösten har hennes Twitchkanal fått ett kraftigt uppsving.

– Alla vet vad schack är nu på ett helt annat sätt än för några år sedan. Jag ser att folk spelar schack i skolan, folk pratar om schack, jag ser ibland att folk tittar på schack på Twitch i skolan när jag går förbi, säger hon.

Anna Cramling Bellon känner igen sig i karaktären från serien, bland annat när det gäller att vara ensam tjej på tävlingar och de kommentarer som Beth Harmon får i serien.

– Hon är väldigt ensam på tävlingar. Folk tar ju henne inte på allvar i början, hon är ju bara en tjej. De tycker att det är pinsamt när de förlorar mot henne, det har jag också väldigt ofta fått höra: ”jag kan ju inte förlora mot en tjej, det är bara pinsamt”, det har folk sagt till mig efter partier.

Anna Cramling Bellon.
Foto: Lars OA Hedlund / Privat.

Enligt Cramling Bellón har det blivit bättre de senaste åren, men det finns fortfarande strukturella problem.

– Ibland när det går bra säger de: ”wow, det går bra för henne – hon är en tjej”, inte att man tänker på det schackliga.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att det är så. Det har blivit normaliserat på ett sätt, jag har inte tänkt på det så mycket, jag har trott att det har varit helt normalt. Jag tror att det är det som är det värsta av allt, att jag har trott att det har varit helt normalt.

Influencern berättar om fördomarna:

Therése Lindgrens svar på tittarnas fördomar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.