Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska paret vill köpa jullåten – och stoppa den

Älskar du julmusik? Då kanske du ska se upp! I alla fall om man ska tro psykologen Linda Blair.
Tomas, 50, och Hannah, 33, Mazetti vill förbjuda jullåten för alltid.
Foto: Courtesy Hannah Mazetti / SWNS / SWNS / / TT NYHETSBYRÅN
Wham var en brittisk popduo, grundad av sångarna George Michael och Andrew Ridgeley i Bushey, 1979.
Foto: RICHARD YOUNG/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
George Michael var en av medlemmarna. Han gick bort den 25 december 2016.
Foto: SPLASH NEWS/IBL

Det är så gott som omöjligt att missa julplågan ”Last Christmas” med Wham under vintern.

Nu vill svenska paret Tomas och Hannah Mazetti förbjuda låten för alltid – genom en insamling för att kunna köpa rättigheterna.

– Vi frågade våra vänner hur mycket de skulle vara villiga att betala för att slippa höra den låten någonsin igen, berättar Tomas. 

”Last Christmas” med Wham släpptes 1984 och har sedan 2007 gått upp på singellistans topp-40 nästan varje år. Senast förra året knep låten förstaplatsen, likaså 2020. 

Men det är inte alla som uppskattar julklassikern. 

Paret Mazetti i Göteborg känner en så pass brinnande avsky mot låten att de har startat en insamling för att få bort den. Hittills har makarna nått ut till människor som säger sig vara beredda att skänka sammanlagt 600 000 svenska kronor – i hopp om att köpa rättigheterna och förbjuda jullåten för alltid. 

– Vi märkte direkt att rätt många var beredda att betala ganska mycket, berättar Tomas Mazetti. 

Men trots att de närmar sig miljonen, krävs det betydligt mer för att lyckas köpa ”Last Christmas” som ägs av Warner Chappell Music UK. Enligt brittiska Daily Star beräknas prislappen ligga på cirka 250 miljoner kronor.

Plågades av julklassikern på jobbet

Tomas Mazetti berättar att hans fru Hannahs hat föddes redan för 13 år sedan, när hon plågades av låten under sin tid som kafébiträde – den spelades nästintill konstant på arbetsplatsen i Oxford, Storbritannien. 

Hon och maken började fråga sina vänner hur mycket de skulle vara villiga att betala för att aldrig behöva höra låten igen – och flera instämde i avskyn. 

När tonerna av ”Last Christmas” började höras i november 2022 påmindes de om idén och startade insamlingen ”No more Last Christmas”. 

– Det är kul för folk blir så sura på det hela, medan vi ser det som ett skämt. Flera verkar tro att vi vill förstöra julglädjen, berättar Tomas Mazetti.

– En rolig grej är att Hannah faktiskt gillar George Michael lite, så det handlar egentligen bara om att vi inte orkar höra låten spelas dygnet runt, tillägger han och skrattar. 

Se även: Kändisarnas julfirande 

Sigrid Bernson, Pernilla Wahlgren, Bianca Ingrosso och Alice Stenlöf visar upp sina julfiranden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.