”Boy from heaven” blir svenska Oscarsbidraget

Will Smiths ursäkt efter att ha örfilat Chris Rock
Fares Fares under inspelningen av filmen.
Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN / Adam Ihse
Foto: TriArt
Foto: TriArt

Tarik Salehs ”Boy from heaven” med bland andra Fares Fares, som spelar en slug säkerhetsagent, kommer representera Sverige i Oscarsgalan.

Det står klart på torsdagen efter Svenska Filminstitutet meddelat beslutet på en presskonferens. 

”Boy from heaven” prisades tidigare i år på filmfestivalen i Cannes. Nu kan regissören Tarik Salehs skapelse prisas ännu mer.

På torsdagen meddelade nämligen Svenska Filminstitutet att den blir det svenska bidraget på Oscarsgalan i mars nästa år.

Det stod mellan Jens Sjögrens ”Jag är Zlatan”, Tarik Salehs politiska thriller ”Boy from heaven” och dokumentären ”Nelly & Nadine” av Magnus Gertten.

Salehs thriller ”Boy from heaven”, som utspelas i ett politiskt oroligt Kairo, fick pris för bästa manus på filmfestivalen i Cannes i maj.

Det är den tio personer starka svenska Oscarskommittén bestående av branschfolk och kritiker som gjort valet. Ruben Östlunds ”Triangle of sadness”, som belönades med Guldpalmen i Cannes, kunde inte komma i fråga eftersom dialogen är mest på engelska.

Första gallringen i december

Vägen till en eventuell Oscar är lång. Alla länder får utse en kandidat. Den första gallringen sker den 21 december då 15 filmer går vidare. Fem av dessa nomineras den 24 januari till själva galan som är i mars.

Tre gånger har Sveriges bidrag fått priset för bästa internationella film. Senast det hände var ”Fanny & Alexander” 1984. Senaste gången en svensk film blev nominerad var 2018 då Ruben Östlund nådde genom nålsögat med ”The square”.

Filmen är en politisk thriller med Fares Fares i huvudrollen och som mestadels utspelar sig i både Göteborg och Kairo i Egypten och handlar om fiskarpojken Adam som oväntat får en plats på Al-Azhar-universitetet i Kairo.

Chris Rocks mamma efter Oscars-smällen: ”Stolt över honom”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.