Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska "Mousse" kan prisas på festival

John Hellberg har regisserat kortfilmen "Mousse" som nu är med och visas under filmfestivalen SXSW i Austin, Texas.
Foto: Mousse.nu/Frank Aschberg

"Searching for Sugarman" visades bland annat på filmfestivalen South by Southwest i Austin, Texas.

Sedan vann filmen en Oscarstatyett för bästa dokumentär.

Nu är det ytterligare en svensk produktion som visas under samma filmfestival - kortfilmen "Mousse". Och regissören John Hellberg hoppas att hans verk går samma "öde" till mötes.

– Ja, absolut, säger han till Expressen.se.

Grundidén var en kombination av det gamla gisslandramat "Dog day afternoon" och humorprogrammet "Släng dig i brunnen". Från det utvecklades projektet till att bli en hel historia - den svenskfranska kortfilmen "Mousse".

Regissören John Hellberg, 36, berättar för Expressen.se att tanken var att få tittarna att börja fundera över olika tänkbara scenarion:

– Alla karaktärer i filmen är ganska motsägelsefulla och är liksom en del av filmen, att man får försöka sitta och lista ut vem man ska hålla på och vad folk har för dolda motiv.

"Vi hade minimal budget"

Arbetet med filmen har tagit över två år och John vittnar om att de stött på flera svårigheter under arbetets gång.

– Den största utmaningen för teamet var att vi inte hade någon direkt budget att snacka om när vi satte i gång. Vi fick ju lite stöd i efterhand när vi hade satt ihop filmen. Men när vi spelade in hade vi minimal budget.

– Min personliga största utmaning var mängden skådespelare att regissera. Jag var inte riktigt van vid att ha sex, sju skådespelare i samma scen att hålla koll på.

Ytterligare en svårighet för John var de franska bitarna.

– Det var också ganska klurigt att regissera, jag kan inte franska själv.

Utvald av 3597 sökande

Men det hårda arbetet har gett resultat. Under den pågående filmfestivalen South by southwest i Austin Texas har "Mousse" blivit utvald av 3597 sökande i sin kategori. Om den vinner bland de totalt 25 bidragen är den med och tävlar om en Oscarnominering.

Förra året medverkade "Searching for sugarman" under samma filmfestival. Och senare fick den även ta emot pris för bästa dokumentär under Oscargalan.

Nu hoppas John att det ska gå lika bra för "Mousse".

– Ja, absolut. Jag tror att filmen kommer passa Texasborna. Tror att humorn kan passa ganska bra på den här festivalen. Så jag hoppas verkligen på att kunna plocka hem vinsten i den kategorin och sen i bästa fall då gå vidare till en oscarsnominering, säger han och tillägger:

- Men den har inte så mycket gemensamt med "Searching for sugarman" i övrigt. Det är en dokumentär och långfilm. Men det är ändå kul.

Tyvärr är han inte själv på plats under festivalen - i stället blir det hans producenter som får representera filmen. Själv står han nämligen för ett annat minst lika roligt åtagande.

- Jag väntar på att bli pappa vilken dag som helst, säger han.

Filmen har ännu inte fått något officiellt datum för premiärvisning i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.