Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska komiker från A till Ö

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det sägs att ett gott skratt förlänger livet.
I så fall kommer dessa komiker öka medellivslängden hos oss svenskar.
Här får du 25 av landets roligaste personer, från A till Ö.
Tyvärr hittade vi inga med efternamn som började på Q, X och Ä.
Därmed inte sagt att de skulle vara skadliga för folkhälsan.

1. En av landets mest beundrade personligheter

Hans Alfredson.
Foto: Lennart Isaksson

Hans Alfredson (f. 1931)

Hasse Alfredson är en av landets mest beundrade personligheter. På goda grunder får man lov att säga. I runt 60 år har han spritt både skratt och stämt till eftertanke. Han har, precis som den gamle radarpartnern Tage Danielsson, ofta använt humorn för att få oss att fundera över både sociala problem, miljö och vad det betyder att ha helt olika förutsättningar i livet. De båda kamraterna har gjort mängder av saker tillsammans under benämningen hasseåtage. Det har blivit revyer, filmer, regi och flera böcker. Han har även varit djupt engagerad i Amnesty International. Hasse Alfredson är pappa till regissörerna Tomas och Daniel Alfredson.


2. Komik värderas fyra gånger högre än politik

David Batra och Anna Kinberg Batra.
Foto: All Over Press

David Batra (f. 1972)

Från och till dyker det upp ett humorprogram i tv som verkligen når ut och lockar till skratt. Det där med humor kan vara knepigt och gudarna ska veta att det sänts en hel del som aldrig borde ha visats. Men ett exempel på succé är serien "Kvarteret Skatan" med bland andra David Batra och kompisen Johan Glans. Eftersom tittarna gillade serien gick den under fyra säsonger. Men David Batra har även skrivit böcker. Bland annat två som handlar om så ovanliga teman som vilka slags insändare folk skickar in och vilka lappar som folk satt upp på olika ställen. David Batra är gift med Moderaternas partiledare och statsministerkandidat Anna Kinberg Batra. En titt i årsredovisningen visar att komik värderas fyra gånger mer än politik.


3. Hundra procent göteborgare

Tomas von Brömssen och Sten-Åke Cederhök i
Foto: SVT

Sten-Åke Cederhök (1913-1990)

Frågan är om det funnits en komiker som slagit så stort i hela landet men ändå haft en sådan lokal förankring som Sten-Åke Cederhök. Han var hundra procent göteborgare även om han själv hävdade att han var "3 kg smålänning och 100 kg göteborgare". Det var givetvis televisionen som gjorde honom folkkär. Genom tv:ns revysuccéer som Jubel i busken, Låt hjärtat va me visade han att han var en fullfjädrad entertainer som både kunde underhålla och sjunga så att svetten lackade. Serien "Albert och Herbert" roade svenskarna under många år. Även norrmännen uppskattade serien.


4. Exempellös framgång de senaste åren

Henrik Dorsin.
Foto: Sven Lindwall

Henrik Dorsin (f. 1977)

Henrik Dorsin har haft en exempellös framgång de senaste åren. Hårt arbete ligger givetvis bakom succéerna. Men hårt arbete räcker inte, det krävs talang också. Det har betalat sig. I dag är han en av landets mest populära underhållare. När gamla som unga går omkring och härmar hans karaktär Ove Sundberg i "Solsidan", så vet man att man nått ut. Han var bara 29 år gammal när han fick ta emot Povel Ramels pris Karamelodiktstipendiet. Han har också fått Expressens satirpris Ankan och tilldelats Kristallen som "Årets manliga skådespelare i en tv-produktion". Tv-programmet Grotesco är en annan framgång.


5. "Jag var känd redan som spermie"

Gösta Ekman som
Foto: SF

Gösta Ekman (f. 1939)

Gösta Ekman har sagt: "Jag var känd redan som spermie". Det kanske var att ta i en smula. Men nog var han känd vid nedkomsten, alltid. Pappa var Hasse Ekman och farfar var Gösta Ekman den äldre, båda beundrade skådespelare på sin tid. Utan att spekulera i arvsmassans förtjänster får man konstatera att Gösta Ekman är begåvad utöver det vanliga. Det sägs att tajmning är bland det viktigaste hos en komiker. Det har Gösta Ekman, men även en fantastisk plastik och kontroll över kroppen. Precis som så många andra skickliga komiker har han visat att han även behärskar spela svårare karaktärer som inte har så mycket med komedi att göra. Han har även regisserat.


6. Revyerna har gått på tv

Peter Flack.
Foto: Jens Assur

Peter Flack (f. 1946)

Svenskarna älskar revyer och lustspel. Ute i landet hålls det nyårsrevyer med fullsatta salonger. Men frågan är om det inte gått allra bäst i Örebro. Där har Peter Flack under många år satt upp en revy med figuren Hjalmar från Viby som huvudperson. Han är regissör, producent och skådespelare. Framgångarna har inte begränsat sig till Örebro. Även privatteatrarna i Stockholm har fått besök av ensemblen. Dessutom har revyerna gått i televisionen.


7. Har fått medalj av kungen

Robert Gustafsson.
Foto: Magnus Fond

Robert Gustafsson (f. 1964)

Det är omöjligt att mäta framgång i komik. Om man nu ändå skulle ge sig på ett försök så kanske antalet minnesvärda gubbar är en framkomlig väg.
Robert Gustafsson har gjort så många roliga figurer som gått hem hos tittarna: Weiron i ottan, Roland Järverup, Kapten Klänning och Morran.
Han har dessutom en sällsynt förmåga att imitera, inte bara dialekter utan även andra kända personligheter. När han uppträdde med Peps Persson i Allsång på Skansen var det få som kunde skilja den ena från den andra. Robert Gustafsson är dessutom en duktig affärsman som producerar många av sina föreställningar. Han har även fått medalj av kungen.


8. Folkbildaren

Magnus Härenstam i
Foto: Stellan Herner/TV4

Magnus Härenstam (1941-2015)

När Magnus Härenstam gick bort i fjol sörjde många svenskar. Den folkkäre artisten och underhållaren hade roat både barn och vuxna under många år. Han var tillsammans med den gamle radarpartnern Brasse Brännström och Eva Remaues dessutom folkbildare. Många är de barn som lärt sig bokstäver och ord genom trions lysande barnprogram Fem myror är fler än fyra elefanter. Men Magnus Härenstam gjorde även en massa roller på tv, film och scen under drygt fyra decennier.


9. Ibland räcker det med att viska

Soran Ismail.
Foto: Anders Ylander

Soran Ismail (f. 1987)

Soran Ismail har talangen att kunna driva debatten utan att för den skull behöva höja rösten särskilt mycket. Ibland räcker det med att viska för att budskapet ska gå fram. Soran Ismail vet nog vad det innebär att vara på flykt – även om han bara var ett spädbarn när familjen flydde från Irak via fängelse i Syrien. Historien påverkar oss. Han fick mycket stor uppmärksamhet när Expressen avslöjade den så kallade Järnrörsskandalen där ledande sverigedemokrater fångades på film när de kränkte honom.


10. Lundaspex, karnevaler – och tv

Anders Jansson.
Foto: Christer Wahlgren

Anders Jansson (f.1967)

Flera komiker har börjat med studentspex innan de lämnat den akademiska karriären därhän. Anders Jansson och kamraten Johan Wester är två sådana exempel. De har varit inblandade i både Lundaspex och karnevaler. Men för att slå över hela riket krävs det att man dyker upp i tv. Det hände med humorprogrammet "Hipp Hipp!". Den visades första gången i tv 2001. Sedan återkom den 2003 och efter ett långt uppehåll 2011. Här dök en rad olika figurer upp som följt med komikerparet som till exempel hårfrisörskan Tiffany Rut Persson och utrikeskorrespondenten Morgan Pålsson.


11. Har kammat hem priset Guldmasken fem gånger

Sissela Kyle.
Foto: Lisa Mattisson

Sissela Kyle (f. 1957)

Stora komiker är inte bara roliga, de har ofta ett litet annorlunda och överraskande perspektiv på tillvaron. Förutom alla roller på tv, film och scen så har Sissela Kyle dessutom medverkat i radions "Spanarna" och i "God morgon, världen!" Där har hon visat prov på både humor, tänkvärdhet och snille. Att välja Kyle som programledare tycks vara ett säkert kort. Hon har kammat hem priset Guldmasken fem gånger för sina rollprestationer på teatrarna.


12. Från den klassiska årgången

Babben Larsson.
Foto: Cornelia Nordström

Babben Larsson (f. 1956)

När vi tänker på årgången 1956 så är det idrottsstjärnorna som först dyker upp i minnet. Man kanske skulle tillfoga ytterligare ett namn, nämligen Barbro "Babben" Larsson till listan. Hon är lugn och tillbakalutad men reptilsnabb när det gäller humoristiska associationer. Hon har fått de hedervärda utmärkelserna Karamelodiktstipendiet som Povel Ramel instiftade och Kvällspostens Årets Edward. Träffsäkert citat av Babben: "Män är som blandfärs, hälften nöt och hälften svin".


13. Började med barnprogram

Christine Meltzer.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Christine Meltzer (f. 1974)

Många duktiga programledare har börjat med barnprogram. Det gjorde Christine Meltzer också. 1997 ledde hon programmet "Lattjo Lajban" med David Hellenius, som också haft en spikrak karriär. Nu känner vi mest till henne som en duktig komedienn. Hon har utsetts till årets roligaste kvinna av tidningen Damernas värld för rollen som Silvia i humorserien "Hey Baberiba". Programmet Partaj fick Kristallen 2013. Och som inte det vore nog har hon dessutom blivit utsedd till årets programledare tillsammans med kompisen Carina Berg.


14. Omtalad enmansföreställning

Özz Nûjen.
Foto: Michaela Hasanovic

Özz Nûjen (f. 1975)

I den svenska komikereliten är det bara ett fåtal som vet vad det innebär att lämna ett land för ett annat. Özz Nûjen har alltså ett annat perspektiv på oss svenskar och våra vanor och ovanor. Han har hunnit med en massa roller både på film och scen och gjorde nyligen en omtalad enmansföreställning med titeln "Statminister Özz Nûjen". Han är även framgångsrik företagare tillsammans med en rad andra ståuppkomiker. Nûjen fick också mycket uppskattning för sina insatser i Sommarpratarna och Stjärnorna på slottet. 2014 fick han Expressens satirpris Ankan.


15. Drivs av en vilja att berätta

Jesper Odelberg i Expressens valstuga.
Foto: Jan Düsing

Jesper Odelberg (f. 1970)

Odelberg har visat att en cp-skada inte behöver vara något hinder för den som drivs av en vilja att berätta. Under snart 20 år har han sysslat med allt från ståuppkomik till att ha varit politiskt sakkunnig i Göran Perssons regering. Förutom det har han sjungit och spelat teater. Han är även partipolitiskt engagerad i Vänsterpartiet som han kandiderat för i både EU-parlamentsvalet och riksdagen.


16. Började som traktortekniker

Thomas Petersson.
Foto: Tomas Leprince

Thomas Petersson (f. 1962)

En del börjar sina karriärer som studentspexare på landets finaste universitet. Thomas Petersson började som traktortekniker. Nog för att det behövs traktortekniker, inte minst för att våra lantbruk ska fungera. Men med facit i hand får man nog konstatera att det var för väl att Thomas Petersson hoppade av traktorn och började inom underhållningen i stället. Han har en slags underfundig humor med glimten i ögat. Det sägs att det var komikern Peter Wahlbäck som upptäckte Peterssons känsla för humor. Båda är för övrigt hallänningar. Han har dykt upp i olika underhållningsprogram i tv och gjort mängder av revyer. Ett av hans bolag heter för övrigt Kul kille AB.


17. Framgångarna lät inte vänta på sig

Zinat Pirzadeh.
Foto: All over press

Zinat Pirzadeh (f. 1967)

Bra humor är universell. Zinat Pirzadeh kommer ursprungligen från Iran. Om Zinats humor är iransk ska vi låta vara osagt, men rolig är den. Hon kom till Sverige 1991 och hade efter det en rad olika jobb innan hon gjorde debut som ståuppare. Framgångarna och berömmet lät inte vänta på sig. 2010 blev hon utsedd till bästa kvinnliga ståuppare vid Svenska standup-galan. 2007 var hon med i filmen "Se upp för dårarna" i regi av Helena Bergström och med manus av Denize Karabuda. Hon dök även upp i filmen "Pokerface", som den här gången regisserades av Karabuda. I likhet med så många andra komiker har hon även skrivit böcker.


18. Mängder med minnesvärda roller

Johan Rheborg.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Johan Rheborg (f. 1963)

Johan Rheborg känns ju inte lastgammal men ändå har han en snart 30-årig karriär. Han har en jur kand, det vill säga att han är utbildad jurist. Men tydligen var han ämnad för något annat än juridiken. Fast på något sätt känns det som om paragrafryttaren dykt upp i och annan karaktär. Många av hans roller har varit bestämda och fyrkantiga och inte så lite neurotiska. Folk som behöver ett rättesnöre att hålla sig till för att få sina liv att hålla ihop. Han har gjort mängder med minnesvärda roller, inte minst tillsammans med Killinggänget. Percy Nilegård är en figur som påstås vara inspirerad av en före detta åklagare. Farbror Barbro är en annan gubbe/gumma. Fredde i Solsidan är ytterligare en favorit.


19. En av landets absolut roligaste personer

Mia Skäringer.
Foto: Leif Gustafsson

Mia Skäringer (f. 1976)

Det är osäkert om värmlänningar har en särskild fallenhet för humor. Men kristinehamnstjejen Mia Skäringer är i alla en av landets absolut roligaste personer. De flesta känner nog till henne som Anna Svensson i humorserien Solsidan. Men några år tidigare hade hon redan gjort succé med kollegan Klara Zimmergren i tv-programmet Mia och Klara. Första året bröt de isen, året därpå blev de ännu populärare bland tittarna och samlade upp till en miljon tittare. Men Mia Skäringer har även gjort enmansföreställningar, ståuppat och skrivit böcker. Många komiker har en litterär ådra vilket möjligen har att göra med att känslan för språk och rytm även återfinns i dramatiken och skådespeleriet.


20. Hustrun ställde ett ultimatum

Mikael Tornving.
Foto: Stella pictures

Mikael Tornving (f. 1961)

Många kom att uppskatta Mikael Tornving i TV4:s Parlamentet där han spelade politiker. Han var rapp och kul. Men det var långt ifrån någon självklarhet att Tornving skulle arbeta som komiker. Länge jobbade han som managementkonsult med företag i kris. Nu bar det sig inte bättre än att Mikael själv hamnade i en slags kris och blev deppig. Det var då hustrun Gunilla ställde ett ultimatum:
– Jag var deprimerad och mådde skitdåligt i mitt jobb när min fru sa till mig: om du inte slutar som konsult vill jag inte leva med dig, berättade Mikael för till Mitt i i fjol.
Under de senaste åren har vi lärt känna honom som den tuffe polisen Patrik Agrell i Johan Falk-filmerna.


21. Braksuccé i "Lorry"

Johan Ulveson.
Foto: Anders Ylander

Johan Ulveson (f. 1954)

Johan Ulveson är stockholmsgrabben som fick sin utbildning i Malmö och inledde sin professionella karriär i Luleå. Men så är han omtyckt över hela landet också. Ulveson har spelat på Dramaten, Stockholms stadsteater och en rad privatteatrar. Men störst succé gjorde han nog i tv-serien "Lorry" som blev en av televisionens absoluta största braksuccéer med massor av komiska talanger i ensemblen. Precis som så många andra i den här listan har han fått Povel Ramels Karamelodiktstipendium.


22. En klippa i "På spåret"

Johan Wester.
Foto: Olle Sporrong

Johan Wester (f. 1967)

Johan Wester och Anders Jansson är som sagt gamla kompisar som följts åt sedan studietiden. Det har blivit Lundspex, revyer, karnevaler och en massa tv-program. I likhet med så många andra komiker har Johan Wester bevisat att han även är allmänbildad. Tillsammans med programledaren Anne Lundberg var de båda med i frågesportprogrammet "På spåret". Första året kom då tvåa men året därpå vann de hela tävlingen. Komiker brukar vara snabba på att associera vilket kom väl till pass i den här miljön. Wester och Jansson driver dessutom flera produktionsbolag som visat sig vara väldigt lukrativa.


23. Många faller för humor

Sara Young.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Sara Young (f. 1975)

Många säger att det är humorn de faller för när de träffar en annan person. Att bli lockad till skratt är ett slags afrodisiakum, kan man säga. I så fall borde romantiken hos ståuppkomikern Sara Young och hennes man Johan Glans vara tryggad. De möttes på en klubb i Malmö. Johan Glans har berättat för Expressen hur det gick till när han försökte uppvakta Sara.
– Jag blev väldigt förtjust i henne, sen visste jag inte riktigt steg två... så jag ringde henne. Bara för att prata. Det tyckte hon var jättekonstigt, hon väntade liksom på vad jag ville. Vi pratade i en kvart, sen sa jag "vi hörs". Men sakta men säkert sen, genom många luddiga och vaga telefonsamtal om väder och vind, lyckades jag övertyga henne, berättade Johan Glans.


24. Stig-Helmer Olsson

Lasse Åberg som Stig-Helmer.
Foto: Dn/Expressen

Lasse Åberg (f. 1940)

Lasse Åberg har varit aktiv i över 50 år. Många har sina första minnen av Lasse Åberg tillsammans med kompisen Ardy Strüwer. De gjorde sketcher, oftast utan repliker. Åberg var utbildad grafisk designer och konstnär och Strüwer var konstnär. Och humorprogrammet kändes nytt i sin konstnärliga form. Men för många är Lasse Åberg synonym med rollfiguren Stig-Helmer Olsson som först dök upp i filmen Repmånad från 1979. Filmen blev en osannolik framgång och snart skulle det komma fler filmer med Stig-Helmer. De minsta känner också Lasse Åberg som Trazan Apansson. Nu ska det erkännas att de minsta som såg honom och Banarne i första omgången i dag är vuxna med egna barn. I dag driver han Åbergs museum i Bålsta där han också bor.


25. Började spela teater i 11-årsåldern

Jakob Öqvist.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Jakob Öqvist (f. 1971)

En del tar långa omvägar innan de till slut hamnar på scenen. Andra vet precis vad de ska göra i framtiden. Jakob Öqvist började spela teater i 11-årsåldern. Han har hållit sig till planen sedan dess. Jakob har varit flitig ståuppare, bland annat på Norra Brunn. Han är engagerad i nöjesbolaget Stockholm Comedy Club vars uppgift är att främja genren. Dessutom är han med och driver boknings- och eventfirman Mindflyers Entertainment.
Men många känner även till honom som radiopratare. Den som är uppe tidigt kan lyssna på honom i "Morronrock med Jonas, Lillemor & Jakob" i Rockklassisker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.