Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska kändisarna mitt i strid om strand i Brasilien

Björn Ulvaeus.Foto: Ivan da Silva / Zap PR / Zap PR
Stränderna i Brasilien tillhör alla.Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett svenskt byggprojekt i Brasilien – finansierat av bland andra Tomas Ledin och Björn Ulvaeus –väcker starka känslor, skriver DN

De svenska investerarna anklagas av lokalborna för att lägga beslag på turistortens mest avhållna strand.

Till DN säger Tomas Ledin:

– Vi vill stödja utbildning som resulterar i jobbmöjligheter hos oss eller på andra hotell.

I den brasilianska surfarstaden Itacaré demonstreras det.

DN beskriver hur demonstranterna klistrar upp sina plakat på ett byggplank tillhörande svenska markbolaget SVEA.

Planket finns där för att gömma SVEA:s senaste investering – en strandrestaurang. Den är placerad mitt på gräsmattan där lokalbefolkningen normalt brukar slappa och bada.

På demonstranternas plakat står ”Ingen mer kolonialism”, ”Stoppa bygget” och ”Rädda Resende”.

Tomas Ledin.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Tog kontakt med Björn Ulvaeus

Efter att IT-bubblan sprack i slutet av 1990-talet drog Patrik Axelsson, en av de som var med och grundade internetportalen Spray, till Brasilien – för att surfa. 

När Axelsson hörde att Itacarés bästa läge – en regnskogsbeklädd kulle vid havet – var till salu tog han kontakt med tidigare Abba-medlemmen Björn Ulvaeus och hotell- och restaurangkoncernen Nobis ägare Sandro Catenacci. 

Axelssons mål var att inhandla kullen. Sedan skulle han uppföra tolv lyxvillor på den. Ägare skulle vara de som investerade, och lyxvillorna skulle hyras ut när ägarna inte var där. Dessutom fanns funderingar på att bygga ett lyxhotell på toppen. 

Investerarna tog även kontakt med Tomas Ledin. Och två veckor efter samtalet satte han sig på ett flyg till Brasilien.

Tillsammans med några andra rika svenskar köpte de kullen, plus marken kring stranden Resende, för 30 miljoner kronor. Itacarés största turistsatsning kunde därmed sjösättas.

De svenska kändisarnas försäkran

SVEA slog fast sitt sociala ansvar. En video spelades in, i vilken bland annat Patrik Axelsson, Björn Ulvaeus, Sandro Catenacci och Tomas Ledin, enligt DN, försäkrade att ”hållbar turism inte bara skulle vara ett vackert ord på papperet utan även existera i praktiken”. I videon lovade SVEA att respektera skyddet för Resende-stranden och inte bygga något där.

Men investerare hade inte räknat med den brasilianska byråkratin – bland annat ville ansvariga tjänstemän ha pengar under bordet. Svenskarna sa nej till detta, och bygglovet uteblev. 

Efter en väntan på nästan tio år bestämde sig initiativtagaren Patrik Axelsson att lämna. Sedan hoppade Björn Ulvaeus av.

Kostnaden nu nära 200 miljoner kronor

Tomas Ledins vän, Roger Hållander, bjöds in och fick hjälp av den lokala chefen, brasilianskan Juliana Ghiotto, och dennes man.

En investering – den är på god väg mot 200 miljoner kronor – verkar slutligen nå sitt mål.

Vad som nu gör lokalbefolkningen upprörd är att svenskarna inte respekterar strandskyddet i Resende. Stadsplanen slår fast att det är förbjudet att bygga där. Godkännande finns för att sätta ihop en kiosk på stranden. 

Det är det undantaget som SVEA använder för att bygga en strandrestaurang på 100 kvadratmeter.

– Varje år väljer sköldpaddorna att lägga sina ägg på stranden i Resende. När ungarna kläcks ur sina ägg söker de automatiskt efter månens sken i havet. Men om vi har en restaurang som lyser på andra sidan kommer de att söka sig dit i stället. Sköldpaddsungarna kommer gå vilse och dö på gräsmattan, säger Erasmo Carlos till DN.

Lokalbefolkningen får inte beträda stigen

Runt kullen, där svenskarnas tolv lyxvillor ligger, löper en över två kilometer lång stig som lokalbefolkningen i många år använt till två saker: att motionera eller fiska från klipporna. 

Förra året valde SVEA att stänga stigen. Bakom ett taggtrådsstängsel sitter en vakt med uppgift att se till att ingen går in på stigen.

– Det har blivit så fel. Svenskarna utgår från att folket är tjuvar som ska göra inbrott i deras villor. Vi skiter i deras villor. Vi vill ha tillgång till vår natur, säger Erasmo Carlos.

Tomas Ledin: ”Vi vill stödja utbildning”

Till DN säger Tomas Ledin: 

– Vi vill stödja utbildning som resulterar i jobbmöjligheter hos oss eller på andra hotell.

Han förstår ändå att projektet kan ge upphov till oro men att investerarnas vilja är att göra ett så litet avtryck som möjligt, och att restaurangen ligger på en redan befintlig grund till ett hus som revs för några år sedan.

Sandro Catenacci anser att de gjort allt ”by the book” och att det är orättvist det han och hans kompanjoner anklagas. Han säger också att - vad han vet - så kommer stranden inte att bli avstängd.

Björn Ulvaeus hoppade av projektet för att han insåg att familjen inte skulle ha tid att vara där. 

När han genom DN får höra om oron tycker han det är förfärligt. Men när han talat med sina tidigare kompanjoner säger han att att han inte längre ser något fel, eftersom den omtvistade restaurangen blir så pass liten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.