Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Influencers lanserar egen kryptovaluta

Totte Löfström och Frida Bratt förklarar marknadsutvecklingen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Daboczy är vd för Influencio.
Foto: Instagram
Joakim och Jonna Lundell är två av de största profilerna som har hoppat på den nystartade kryptovalutan.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Samir Badran vill inte kännas vid att han är med i influencer-teamet.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Finansinspektionen har tidigare varnat för kryptovalutor och lanseringar av mindre valutor. 

Nu planerar flera av Sveriges största influencers att lansera just en sådan – tillsammans med techentreprenören Daniel Daboczy, rapporterar Breakit. 

– Den här typen av projekt medför höga risker på många olika nivåer och i 99,9 procent av fallen dör de inom några månader, säger kryptoexperten Totte Löfström. 

För några månader sedan gick det Singapore-baserade kryptobolaget Technichorum ut med planerna på en ny kryptovaluta med namnet Influencio

Daniel Daboczy, 44, vd för företaget, har utformat kryptovalutan som ska ”lösa de osammanhängande betalningsmetoderna i den globala branschen för influencermarknadsföring”, enligt ett pressmeddelande. 

Kryptovalutor är digitala valutor som kan växlas eller spekuleras mot, precis som traditionella valutor. Skillnaden är att de existerar utanför finansinstitutioners och regeringars kontroll. 

Marknadsförs av Sveriges största influencers 

Kryptovalutan Influencio ska lanseras i samarbete med ett 40-tal kända tv- och sociala medier-profiler, varav majoriteten är svenskar. Joakim och Jonna Lundell, Danjal Kanani, Denice Moberg och Ken Ring är några av de som uppges ingå i vad som kallas ”Founding team of Influencers” på företagets hemsida. 

Även Samir Badran stod först med på listan över influencers på företagets hemsida. Badran vill dock inte kännas vid att han är med i influencer-teamet. Kort efter att Expressen tagit kontakt med honom och vd:n Daniel Daboczy så försvinner Samir Badrans namn från hemsidan. 

Samir Badran fanns med på listan över influencers på Influencios hemsida, men han vill inte kännas vid att han är med i teamet. Nu har Samir Badrans namn försvunnit från hemsidan.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

De stora profilerna har sammanlagt strax över 15 miljoner följare. 

– För influencerna själva finns det inte så mycket risker. Om valutan dör har de bara satsat lite av sin tid och sitt ansikte, förklarar Totte Löfström, tidigare vd för den svenska kryptobörsen Trijo. 

Han menar däremot att det finns höga risker på många andra nivåer. Majoriteten av projekt som Influencio, blir antingen ingenting alls eller ”går upp” i några månader för att sedan rasa, berättar han. 

– Jag brukar rekommendera att man håller sig undan från sånt här, om man inte är väldigt van. Jag har även lite svårt att förstå poängen med bolaget. 

”Det är svårt att få det att gå ihop”

Totte Löfström förklarar att en egen kryptovaluta inte kan fylla samma funktion som en aktie, eftersom lagstiftningen inte tillåter det.

– Varför skulle deras kunder vilja köpa kryptovaluta för att betala med. Det är svårt att få det att gå ihop. Den här typen av företag låter folk tro att de har någon form av koppling till verksamheten, men oftast har de inte det. Den som köper en aktie däremot blir mer eller mindre delägare, säger han och tillägger: 

– Jag tror dock att vd:n Daniel Daboczy har goda intentioner och har sett ett behov på marknaden. Det handlar snarare om bristande förståelse för hur saker funkar. 

Varför gör man detta?

– Man har inte tillräckligt med kunskap och information, vilket jag tycker är skäl nog för att inte kasta sig in i sådana här projekt, svarar Totte Löfström. 

Han förklarar också att det är särskilt svårt för en småsparare eller privatinvesterare att göra rimliga bedömningar av bolag som Influencio. 

Det är sannolikt att profilerna får betalt i Influencio för att marknadsföra valutan, enligt Totte Löfström. En metod som har tillämpats tidigare vid lansering av mindre kryptovalutor. Mängder av följare har köpt valutan som då har rusat i värde, för att sedan kollapsa. 

– Det är lätt att få dollartecken i ögonen när man erbjuds att gå med utan att behöva betala något. Om valutan går jättebra kan profilerna tjäna jättemycket pengar, vilket de så klart hoppas på. 

Totte Löfström är tidigare vd för den svenska kryptobörsen Trijo.
Foto: Sören Vilks

Finansinspektionen varnar för risker

Enligt företagets pressmeddelande kommer valutan omfatta totalt 1 miljard ”coins”, varav 250 miljoner av dessa ges ut den 7 oktober. Det är dock ännu oklart om denna ICO, initial coin offering, någonsin genomfördes.

Enligt hemsidan influencio.io ska en förhandsförsäljning starta om ungefär en månad, och i ett formulär erbjuds man fylla i sina kontaktuppgifter för att få veta mer, samt uppge vilket belopp man vill köpa för. 

Finansinspektionen har flera gånger varnat för kryptovalutor, och särskilt för riskerna som medförs vid lanseringen av mindre valutor, i så kallade ICO:s. 

Företagets vd: ”Du bara snackar skit”

På Twitter riktas kritik mot Influencio, vilket vd:n Daniel Daboczy bemöter. Så här svarar han på en tweet som anklagar företaget för att vara en bluff: 

”Vad är scammen? Eller är det så att du bara snackar skit. För alla som inte köper din bullshit kolla influencio.com”, skriver han. 

Influencio är kopplat till svenska Malaka Invest AB, där en av företagets två styrelseledamöter är Danjal Kanani. Han har länge arbetat nära Joakim och Jonna Lundell, bland annat som parets ekonomiansvarige. 

”Jag har inga kommentarer. Du får ta det med ansvariga bakom”, säger Joakim Lundell till Breakit om kryptoprojektet.

Expressen har sökt flera av de inblandade profilerna, däribland Danjal Kanani som har valt att inte återkomma. Vd:n Daniel Daboczy svarar så här: 

”Influencio avser presentera sin White Paper inom kort. De flesta frågor avseende projektet, dess vision, dess mål, tokenomics, lock-ups mm kommer att finnas tillgängligt där. Låt oss återhöras efter det”. 

Experten tipsar: Så här bör du tänka med kryptovaluta

Var alltid försiktig när det kommer till kryptovaluta och lanseringar av mindre valutor. 


Är du väldigt ny, satsa aldrig mer än vad du har råd att förlora. 


Oavsett hur mycket man tror på valutan ska du inte gå in med mer än 10 procent av ditt kapital i kryptobranschen.


Sprid dina risker.


Är du helt ny är det kanske bäst att testa lite bitcoins och nöja dig med det. 

Se också: 

Inflation, guld och bitcoin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.