Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Guldbagge-vinnaren har gått bort

”Vendetta” med Marika Lagercrantz och Roland Hedlund.Foto: FOTO: JANNE RYDQVIST/TV4 / TV4
Kortfilmen ”En god dag” med Roland Hedlund.Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Den Guldbaggebelönade skådespelaren Roland Hedlund har avlidit, rapporterar Norran.

Han blev 85 år gammal.

Roland Hedlund har medverkat i ett femtiotal svenska filmer och tv-serier, bland dem ”Ådalen 31” och ”Jägarna”.

Skådespelaren och Skelleftebon Roland Hedlund avled den 8 mars i sviterna av en stroke, det skriver tidningen Norran. Han blev 85 år gammal.

Roland Hedlund är känd för en lång rad roller i svenska filmer, pjäser och tv-serier. Bland dem ”Jägarna”, ”Ådalen 31” ”Rasmus på luffen”, ”Tre kärlekar”, ”Skärgårdsdoktorn” och ”Lasermannen”.

1969 Guldbaggebelönades Roland Hedlund för sin roll som Harald Andersson i Bo Widerbergs film ”Ådalen 31”. Han vann priset i kategorin ”Bästa skådespelare”.

2016 firade Film i Västerbotten 20 år genom att instifta ett pris i Roland Hedlunds ära.

Trots att den prisade skådespelaren har medverkat i en lång rad tv-serier och filmer har han beskrivits som en av våra mest ”kända okända skådespelare”. 

Föddes i Västerbotten

Roland Hedlund föddes 1933 i Ersmark i Västerbotten för att efter skolan ägna sig åt yrken som affärsbiträde, lastkarl och jobb på gummifabrik. 

Men i mitten av 50-talet bytte han bana. 1954 började han ta lektioner vid Willy Koblancks teaterskola och turnerade därefter i Finland med Landsteatern. 

Under åren 1984–1987 var Roland Hedlund chef för Folkteatern i Göteborg. Från 1994 till 1997 var han chef för Västerbottensteatern. Debuten på vita duken kom i filmen ”Våld” 1955. 

Skådespelaren berättade i en intervju med Norran 2011 att han har tyckt om att växla mellan film- och teaterrollerna.

– Det är ingen större skillnad att göra film eller teater. På teaterscenen klipper du dig själv. På film är det någon annan som klipper dig, sa han.

I intervjun berättade Roland Hedlund att han var stolt över sin långa karriär.

– Jag har haft tur i yrket och träffat en massa bra människor, sa han.

Roland Hedlund har varit gift med skådespelerskan Lisa Bergström.