Svenska deckarförfattare A till Ö

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det sägs att kvinnor har svårt att hålla sams i grupp.
Låt oss då påminna om att vi har ett hundratal "deckardrottningar" i landet som gör anspråk på tronen.
Och än så länge har inget krig brutit ut.
Men herregud så många mordoffer de lämnat efter sig!

1. Sprängaren satte fart på deckarvåg

Liza Marklunds deckare
Foto: Piratförlaget

Det var inte så att de saknades kvinnor som skrev deckare förr.
De var bara ovanligt få.
Där fanns förvisso Dagmar Lange med författarnamnet Maria Lang. Kerstin Ekman låg bakom en rad styva deckare innan hon lämnade genren.
Ulla Trenter var en etablerad kriminalförfattare.
Och så fanns ju förstås Maj Sjöwall, ena halvan i deckarparet Sjöwall och Wahlöö, som nådde internationell ryktbarhet och förnyade genren.
Men så 1998 fick den nybakade deckarförfattarinnan Liza Marklund det nyinstiftade Polonipriset av tidskriften Jury för sin bok "Sprängaren".
Juryn menade att romanen var en "originell debutdeckare med många knalleffekter, där en temperamentsfull kvinnlig journalist slits mellan spännande mördarjakt, chefsproblem och hämtning på dagis''.
Syftet med priset vara att locka fler kvinnor till att skriva deckare.
Och nog dök det upp kvinnor med mord i sinnet och pennan doppad i blod.
I dag har de tagit över en stor bit av bokmarknaden.
Inte nog med att de säljer miljontals böcker i Sverige. Många av dem är dessutom översatta till en rad olika språk. Svenska kvinnliga deckarförfattare har blivit en kraftfull exportnäring som både drar in pengar och håller folk sysselsatta.
Här är några av de mest kända.


2. Skriver med maken 

Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril.
Foto: Olle Sporrong

Alexandra Coelho Ahndoril, 50

Alexandra var redan en etablerad författare innan hon slog sig ihop med maken Alexander och började skriva deckare under pseudonymen Lars Kepler. Deras hjälte heter Joonas Linna och är kriminalkommissarie vid Rikskriminalpolisen i Stockholm. Första boken i serien hette "Hypnotisören" och blev en stor framgång. Den blev senare filmad. I dag har deras deckare publicerats i 40 länder och sålts i sex miljoner exemplar varav tre i Sverige.


3. Stort samhällsengagemang 

Karin Alfredsson.
Foto: Anna-Lena Mattsson

Karin Alfredsson, 63

Journalist som har skrivit böcker i många år. 2006 debuterade hon som deckarförfattare med 80 grader från Varmvattnet. Hennes böcker präglas av stort samhällsengagemang.


4. Har berättelserna i huvudet ett år

Karin Alvtegen
Foto: Suvad Mrkonjic

Karin Alvtegen, 51

Karins debut "Skuld" från 1998 saknade polis eller någon annan typ av spårhund. Ändå hör den hemma i spänningsgenren.  Den var omöjlig att lägga ifrån sig.
De andra böckerna gjorde heller inte någon besviken, samma insiktsfulla psykologi och förtätade stämning. På sin hemsida berättar Karin att hon går och bär på historien i sitt huvud och låter den mogna under ett år.
När den tiden är över har hon mer eller mindre hela berättelsen klar. Hon vet till och med hur den sista meningen ska formuleras. Därefter vidtar skrivandet som tar ytterligare nio, tio månader.


5. Skriver om brott i Skaraborg

Kristina Appelqvist.
Foto: Emmalisa Pauly

Kristina Appelqvist, 47

Journalist som debuterade 2009 med "Den svarta löparen".
I huvudrollerna stöter vi på rektorn Emma Lundgren och kriminalkommissarien Filip Alexandersson. De löser brott i Skaraborg.


6. Kompis med Marklund 

Tove Alsterdal.
Foto: LIND & CO FÖRLAG

Tove Alsterdal, 55

Tove är gammal kompis med Liza Marklund som hon också pluggade journalistik tillsammans med. Hon har skrivit en hel del och inte bara i deckargenren. Hennes mångsidighet har satt spår i dramatik, opera och för radion. Debuten som deckarförfattare kom 2009 med "Kvinnorna på stranden".


7. Deckarförfattarnas grande dame

Jenny Berthelius
Foto: / KVP

Jenny Berthelius, 92

Jenny är lite av deckarförfattarnas grande dame. 1968 kom hennes första deckare, "Mördarens ansikte". Året därpå belönades hon med Expressens Sherlock-pris för "Den heta sommaren".
De två som ser till att ordning råder och att bovar får sina straff är kommissarie Sanger och författarinnan Vera Kruse.


8. Skriver om sin arbetsplats 

Mikaela Bley.
Foto: Stella Pictures

Mikaela Bley, 37

Mikaela arbetade tidigare som inköpare på TV4. I dag är hon författare på heltid. Kanske är det i så fall inte så konstigt att hennes problemlösare är kriminalreporter och arbetar just på den kanalen. Hon heter för övrigt Ellen Tamm och lär dyka upp igen.


9. Skrivit manus till Beck 

Rolf och Cilla Börjlind.
Foto: Christian Örnberg

Cilla Börjlind, 55

Cilla är den ena halvan i en författarduo. Den andra halvan heter Rolf och råkar vara henens make. Om ni nu tycker att namnet Börjlind låter bekant trots att ni inte läst en rad i deras böcker så finns det en naturlig förklaring.
De har skrivit mängder av manus till filmerna om Beck. 2012 debuterade de som deckarförfattare med romanen "Springfloden". Deras hjältar heter Tom Stilton och Olivia Rönning.
Om Stilton och Rönning fortsätter att lösa brott med samma framgång kommer de att göra sina författare omåttligt rika. Redan har ett 20-tal länder hört av sig.


10. Debuterade 2009 

Marianne Cedervall.

Marianne Cedervall, 67

Marianne är född på Gotland men bor i Västerås. Därför kanske det inte är så konstigt att hennes första deckare utspelar sig på den vackra ön. År 2009 gjorde hon debut med "Svinhugg".


11. Högprouktiv författare 

Kerstin Ekman
Foto: Michaela Hasanovic

Kerstin Ekman, 82

Det blir svårt att hitta en författare i vårt land som har ett så gott anseende i den litterära världen som Kerstin Ekman.
Hon är högproduktiv utan att ge avkall på kvalitet. En tid satt hon i Svenska Akademien (hon är fortfarande ledamot men har inte bevistat ett möte sedan 1989 efter den så kallade Salman Rushdie-affären).
Debuten kom 1959 med deckaren "30 meter mord". Fler skulle följa. Böckerna präglades av en slags vardaglig lyrisk realism och en rejäl skopa psykologisk spänning.


12. Utgår från verkliga händelser 

Ingred Elfberg.
Foto: Kabusa

Ingrid Elfberg, 58

Ingrid har valt deckargenren för att den passar så bra för att ta upp samhällsproblem. Det är inte en ovanlig åsikt.
Det finns kritiker som säger att det bästa att förstå ett lands svårigheter är att läsa deckare.
Debuten kom 2009 med "Gud som haver". På sin hemsida skriver hon: " Mina historier utgår alltid från en verklig händelse eller ett öde, alltid utifrån Göteborg och alla stadens fantastiska miljöer."


13. Inspierarades av Ungsjömordet 

Caroline Eriksson.
Foto: Forum Bokförlag

Caroline Eriksson, 40

Carolines romandebut skedde med "Djävulen hjälpte mig" som kom 2013. Fröet till romanen kom från en artikel hon läste om Yngsjömordet.
Uppföljaren hette "Inga gudar jämte mig" och även där inspirerades Caroline av en verklig händelse. Då handlade det om en präst som började mörda sina församlingsbor.


14. Hoppar mellan genrer 

Inger Frimansson
Foto: Benkt Eurenius

Inger Frimansson, 71

Inger har skrivit under drygt tre decennier vid det här laget. Hon har varit hälsosamt otrogen och hoppat friskt mellan olika genrer. Men frågan är om hon inte fått mest uppskattning för sina deckare.
1988 kom "God natt min älskade" och utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. 2005 upprepade hon bedriften med "Skuggan i vattnet".


15. Gjorde comeback 

Carin Gerhardsen.
Foto: Anna-Lena Ahlström/Nordsteds

Carin Gerhardsen, 53

1992 debuterade Carin med romanen "På flykt från tiden". Därefter inträdde en lång tystnad. Men så 2008 satt det fart igen - och det med besked.
Deckardebuten hette "Pepparkakshuset". Uppföljarna kom raskt. Nu skriver hon på heltid. Böckerna ingår i den så kallade Hammarbyserien.


16. Systrar och kolleger 

Camilla Grebe och Åsa Träff.
Foto: Sandra Qvist

Camilla Grebe, 48 och Åsa Träff, 45

2009 begick Camilla sin debut. Den gjorde hon för övrigt med sin syster Åsa Träff. Resultatet hette "Någon sorts frid".
Året därpå låg "Bittrare än döden" på bokdiskarna och 2012 "Innan du dog". Vid det här laget hade Svenska Deckarakademin fått upp ögonen för systrarna, som nominerade de två sistnämnda titlarna till priset för bästa svenska kriminalroman.
De har nu skrivit fem böcker om psykologen Siri Bergman. Camilla har även skrivit två thrillers tillsammans med Paul Leander Engström.
Åsa Träff är psykolog till yrket och driver en egen mottagning. Att systrarna är deckarnördar förstår man när man läser deras blogg - deckarsystrarna.blogspot.com.


17. Debuterade 1939

Kjerstin Göransson-Ljungman.

Kjerstin Göransson-Ljungman (1901-1971)

1959 fick Kjerstin Göransson-Ljungman Expressens Sherlock-pris för Mord på auktion. Debuten skedde 20 år tidigare, 1939 med 27 sekundmeter, snö.
Det var samma år som andra världskriget bröt ut. Man skulle kunna tro att svenskarna fick nog av spänning ändå. Men hon fortsatte att skriva deckare, sannolikt som ren avkoppling från jobbet som arkitekt och konstnär.


18. Var korrespondent i Bryssel 

Ingrid Hedström.

Ingrid Hedström, 67

För den som läste Dagens Nyheter för några år sedan är Ingrid Hedström ingen ny bekantskap. Under många år var hon tidningens Brysselkorre med fokus på bland annat EU.
Debuten kom 2008 med "Lärarinnan i Villette" sedan Ingrid varit på en skrivarkurs i Wales med renommerade författarna Val McDermid och Denis Mina som inspiratörer.


19. Liknats vid Karin Fossum 

Marie Hermanson.
Foto: Leif Jacobsson

Marie Hermanson, 59

Precis som så många andra av hennes skrivande systrar har Marie en bakgrund som journalist. Hennes böcker beskrivs ibland som psykologiska spänningsromaner och hon har liknats vid den norska författaren Karin Fossum.


20. Är marinarkeolog

Catharina Ingelman-Sundberg.
Foto: Johan Jeppsson

Catharina Ingelman-Sundberg, 68

Catharina är något så ovanligt som marinarkeolog i grunden. Men hon har även arbetat som journalist.
1999 fick hon gamle Expressenmedarbetaren Lars Widdings pris "som årets svenska författare av historiska romaner och populärhistoria". Men i dag ser hon ut att ha lämnat det historiska skrivandet.
De tre senaste romanerna handlar om Pensionärsligan som tröttnar på servicehuset och i stället söker spänningen utanför.


21. Har ävens skrivit barnböcker 

Anna Jansson.
Foto: Pressbild

Anna Jansson, 58

Om någon tror sig höra kontinentalplattor som skaver mot varandra i trakterna kring Örebro så är det ingen jordbävning på gång. Det är bara Anna Jansson som skriver på nya böcker. Hennes kreativitet ger nämligen utslag på richterskalan.
Sedan debuten 2000 har hon skrivit mängder av böcker, inte bara deckare. Hon har skrivit barnböcker och böcker i tillämpad etik för vårdpersonal.
Anna är utbildad sjuksköterska och bekant med vården.  Men de flesta känner nog igen henne som hjärnan bakom kriminalinspektören Maria Wern som försöker hålla brottsligheten på Gotland på en rimlig nivå. Och de som inte läst om polisen har säkert sett henne i TV4:s serie.


22. Översatt till ett 15-tal språk 

Mari Jungstedt.
Foto: Stella Pictures

Mari Jungstedt, 53

Mari var redan ett känt ansikte för allmänheten innan hon sadlade om för att bli deckarförfattare på heltid. I alla för oss som bor i Stockholm.
Hon var nämligen journalist i det regionala nyhetsprogrammet ABC. Avhoppet var säkert en chansning men det skulle visa sig bli en riktig sinkadus.
Hennes böcker om kriminalkommissarien Anders Knutas fann snabbt sin publik. Och inte bara i Sverige.
Mari har även en stor läsarkrets utomlands. Förutom de 2,7 miljoner böcker hon sålt i Sverige så har hennes böcker gått på export till en rad olika länder och översatts till ett 15-tal språk.
Respektabla The Times har beskrivit henne som "en av Skandinaviens bästa kriminalförfattare". Och som framgår av den här artikeln så är konkurrensen hård.


23. Hjälten har kontakter i undre världen 

Anna Karolina
Foto: Lars Jansson/Pressbild

Anna Karolina (Larsson), 41

Med en bakgrund som polis borde Anna Karolina veta vad hon skriver om. Hennes hjälte är Amanda Paller vid Västerortspolisen som har en relation med Adnan. Förhållandet verkar vara berikande då Adnan hör hemma i den undre världen.


24. Har sett brottsligheten från insidan 

Tove Klackenberg.
Foto: Leif Gustafsson

Tove Klackenberg, 59

Att ösa ur sin egen erfarenhet är ingen dum idé. Ingen kan i alla fall komma och slå en på fingrarna för att man slarvar med detaljerna.
Tove arbetar som domare vid Värmlands tingsrätt. Därmed har hon sett brottsligheten från insidan.
Huvudpersonen i hennes böcker heter Svea Lundström Duval och är åklagare. En profession hon stöter på dagligen i sitt arbete samt ett antal misstänkta.


25. Fanns i varje bokhylla 

Maria Lang.

Maria Lang (1914-1991)

Det fanns en tid då en deckare om kommissarie Christer Wijk fanns i varje hushåll. Ja, en? Det fanns väl staplar!
Dagmar Lange, som hon egentligen hette, var studierektor vid en flickskola men skrev böcker i rask takt på fritiden. De fasansfulla morden skedde i Skoga, som var kalkerad efter Nora.


26. Är utbildad jurist 

Åsa Larsson.
Foto: Johan Jepppsson

Åsa Larsson, 50

Åsa är utbildad jurist. Det innebär att hon har något att falla tillbaka på om hon skulle tröttna på skrivandet och framgångarna skulle utebli. Det senare verkar otänkbart.
Åsa Larsson är en av våra mest beundrade författare. Många håller henne som favorit i spänningsgenren. Åsa har dessutom inhöstat ett antal priser för sina romaner.
Debuten från 2003, "Solstormen", fick exempelvis Svenska Deckarakademins pris som bästa debutant.
Hon väste upp i Kiruna men bor i dag i Mariefred. Hennes böcker har sålts i en miljon exemplar bara i Sverige och sålts vidare till 26 länder.


27. Är arkeolog 

Anna Lihammer.
Foto: Pressbild

Anna Lihammer, 42

I likhet med Catharina Ingelman-Sundberg är Anna Lihammer arkeolog, även om den senare tycks hålla sig på land.
Deckardebuten gjordes 2014 med "Medan mörkret" faller och gick inte obemärkt förbi.
Svenska Deckarakademin utsåg den till bästa deckardebut. Efter det har ytterligare två romaner kommit, båda upphöjda av kritikerna.


28. Var med i scientologikyrkan 

Mariette Lindstein.
Foto: Stella Pictures

Mariette Lindstein, 58

"Sekten på Dimön" heter Mariettes debutroman.
Om sekter kan hon berätta mycket. Hon var bara 20 år när hon blev medlem i scientologikyrkan och där kom hon att jobba i 25 års tid.
Men sedan hon rymde från sekten har hon ägnat sig åt att "skriva och engagera sig i sektfrågor på heltid", som hon skriver på sin hemsida.


29. Fått fin kritik i New York Times. 

Camilla Läckberg
Foto: IBL

Camilla Läckberg, 42

Att säga att det gått bra för Camilla Läckberg är en underdrift. Sedan debuten har folk bildligt talat kastat sig över hennes böcker som utspelar sig i idylliska Fjällbacka.
Hon har fått kritik för att hon saknar insikter i polisarbete men det har knappast stört henens beundrare. Läckberg har även fått fin kritik i New York Times.
Hennes böcker har kommit ut i över 50 länder och enligt hennes egen hemsida är hon den sjätte mest lästa författaren i Europa.
Hon är dessutom ett snille när det gäller att marknadsföra sig själv och därmed hennes böcker.


30. Har sålt böcker i nio miljoner exemplar 

Liza Marklund
Foto: All Over Press

Liza Marklund, 53

Det var liksom med Liza det hela började. Visst hade kvinnor skrivit deckare förut, det var bara det att de var ganska få.
Efter sin debut i genren följde ett veritabelt uppbåd av kvinnliga deckarförfattare. 1998 kom hennes Sprängaren och vann till råga på allt Svenska Deckarakademins debutantpris och det nyinstiftade Polonipriset vars syfte var att locka fler kvinnor att skriva deckare.
Många författare skulle säkert hävda att de skulle ha börjat skriva deckare oavsett Liza Marklund och Polonipriset.
Men det är ett faktum att vi fått se mängder av nya deckarförfattare efter Lizas debut. Förmodligen såg många förläggare en ny marknad för kvinnliga författare som kunde skildra vardagens bestyr i kombination med yttre spänning.
Det är ju den miljön som Marklunds hjältinna kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon lever i.
Att Liza Marklund kan den redaktionella miljön vet vi. Hon var själv duktig reporter på Expressen. Hennes böcker har sålt i nio miljoner exemplar och översatts till 30 språk. I dag har Liza Marklund tagit farväl av sin hjälte.


31. Är polismästare och författare 

Lena Matthijs.
Foto: Pressbild

Lena Matthijs, 52

Lena är polismästare i Borås. Poliser kommer som bekant i kontakt med skurkar, mer eller mindre trevliga.
Att använda sin egen erfarenhet är kanske den bästa vägen för att åstadkomma saklighet i en deckare. 2011 kom första boken "Killing your darlings". Sedan dess har det blivit tre till.


32. Populär i Tyskland 

Bodil Mårtensson.
Foto: Wikimedia Commons

Bodil Mårtensson, 63

Bodil är en skicklig och mångsidig författare. Hon är noga med researchen och undviker att slarva med detaljerna.
Därför tar hon helst kontakt med poliser, kriminaltekniker eller vilka det nu är som kan besitta rätt slags kunskap.
Debuten hette "En chans för mycket" och kom 1999. Efter det har det blivit många fler deckare. Hon är särskilt uppskattad i Tyskland där hon har många fans.


33. Är professor i medicinsk psykologi 

Åsa Nilsonne.
Foto: Ulla Montan/Natur&Kultur

Åsa Nilsonne, 67

En sak som gör deckare så intressanta är att de rör människans natur i extrema situationer. Vad är det som gör att några individer kan göra sig skyldiga till så fasliga brott?
Säkert är det något som Åsa Nilsonne funderat över, hon är ju trots allt psykiater och professor i medicinsk psykologi.
Men hennes hjälte är inte hjärnskrynklare utan polisinspektören Monika Pedersen. Fem deckare har det blivit hittills.


34. Har arbetat inom underrättelsetjänsen 

Kristina Ohlsson.
Foto: Piratförlaget

Kristina Ohlsson, 37

Kristina har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker inom bland annat Säkerhetspolisen. Vad hon sysslat med där specifikt lär vi aldrig få veta. Där råder en tysthetskultur. Hon hade alltså den typen av underrättelsearbete som folk sysslar med hos CIA, MI5 och MI6.
Vi får förmoda att hon arbetade på kontoret och inte ute på fältet under täckmantel. Sedan 2012 skriver hon på heltid. Det har hunnit bli en rad böcker som uppskattats av kritikerna.


35. Bakgrund inom affärsjuridik 

Malin Persson Giolito.
Foto: Pressbild

Malin Persson Giolito, 47

Att vara son eller dotter till en känd person kan ha sina sidor. Malin verkar inte ha tagit märkbar skada av att vara dotter till författaren Leif GW Persson.
Precis som farsgubben har hon en akademisk bakgrund, jurist, i botten. Men hon blev inte åklagare eller brottmålsadvokat.
I stället har hon bland annat ägnat sig åt affärsjuridik. Nu tyder ju allt på att hennes författarkarriär kan bli en riktig lönande affär. Alltfler upptäcker Malins talang.
Expressens recensent Stig Larsson var lyrisk när han lagt ifrån sig hennes senaste roman: "Få romaner har på senare år gripit mig så starkt som de avslutande sidorna av Malin Persson Giolitos "Störst av allt"." Malin bor med sin make och familj i Bryssel där hon tills helt nyligen arbetade inom EU-kommissionen.


36. Skrev under pseudonym

Helena Polinis deckare

Helena Poloni (1903-1968)

Hette egentligen Ingegerd Stadener men skrev under sin pseudonym Helena Poloni, som gav namn åt Poloni-priset.  Under 1960-talet skrev hon under namnet Lillevi Gavell.


37. Är kriminolog 

Jenny Rogneby.
Foto: Stella Pictures

Jenny Rogneby, 42

Jenny är utbildad kriminolog och har arbetat vid polisen. Det har hon gemensamt med Leif GW Persson, men där upphör likheterna. Polisprofessorn har såvitt känt inte uppträtt på Melodifestivalen. Jenny var tidigare artist. I dag är hon författare på heltid. Två böcker i den så kallade Leona-serien har det hunnit bli.


38. Började skriva under föräldraledighet 

Ann Rosman.
Foto: Stella Pictures

Ann Rosman, 43

2009 debuterade Ann med deckaren "Fyrmästarens dotter". Några år tidigare hade hon börjat skriva så smått under en föräldraledighet.
Men efter debuten stod det klart vad hon skulle syssla med i framtiden. 2010 kom "Själakistan" och 2011 "Porto Francos väktare".
Den sjätte deckaren kom i år och heter "Vågspel". Hon är översatt till flera språk.


39. Skrev chick lit

Denise Rudberg.
Foto: Stella Pictures

Denise Rudberg, 45

Denise hade redan skaffat sig ett rykte som författare i genren chick lit. Men 2010 fann hon det för gott att lämna den delen av världen för att i stället beträda deckarbanan, eller elegant crime som den nya genren heter.
Det handlar alltså om grov kriminalitet i överklassmiljö. Deckarhjältinnan heter Marianne Lidhoff och är änka och åklagarsekreterare i medelåldern.


40. Utgiven i 12 länder

Sofie Sarenbrant.
Foto: Stella Pictures

Sofie Sarenbrant, 38 

Man får säga att hon marscherat raskt, Sofie. Debuten kom 2010 med romanen Vecka 36. Ett antal böcker senare och över 900 000 sålda exemplar till 12 länder intar hon en plats bland de främsta av deckardrottningar.
Hennes hjältinna heter Emma Sköld och är kriminalinspektör. 2015 sålde Visning pågår bäst av alla pocketböcker i hela landet.


41. Årets deckarförfattare 

Emelie Schepp.
Foto: Stella Pictures.

Emelie Schepp, 36

Häromdagen utsågs Emelie till årets deckarförfattare på deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby.
Det är nog en och annan förlagschef som ångrar att de inte skrev kontrakt med den unga lovande tjejen.
Det blev många refuser innan Emelie bestämde sig för att ge ut sin bok på eget förlag. Nåväl, i dag har Wahlström & Widstrand skrivit avtal med henne.
Det har blivit tre böcker om åklagaren Jana Berzelius. Och uppenbarligen har Emelie en skicklig litterär agent. Serien om åklagaren har sålts vidare till 27 länder.


42. Har startat podcast 

Ninni Schulman.
Foto: Cornelia Nordström

Ninni Schulman, 44

En inte ovanlig kommentar när ondskan slår till är: "Sånt händer ju inte här, jag trodde sånt bara hände i Stockholm". Vid det här laget vet vi att inte ens landsortsstäder är förskonade från våld och elände.
Ninni Schulmans deckare utspelar sig i den värmländska småstaden Hagfors med lite drygt 5000 invånare. Som tur är lyckas Schumans romanhjälte, journalisten Magdalena Hansson, få fason uppklaringsprocenten på orten.
Det är nog bra med tanke på polisens allt sämre resultat. Läsarna har i alla fall fastnat för Ninnis böcker. I dag dyker de ofta upp på topplistorna över mest sålda böcker.
Ninni har hittills sålt över 400 000 böcker. Nyligen startade hon och författarkollegan Caroline Eriksson podden "Skriv en bestseller (Eller en annan bok)".


43. Förnyade genren 

Maj Sjöwall.
Foto: Stella Pictures

Maj Sjöwall, 80

1965 kom den första boken i en serie om tio och som att kallas Roman om ett brott. Tio år senare var sviten fullbordad.
Författarparet hette Sjöwall/Wahlöö och blev ett litterärt varumärke. Den första romanen hette Roseanna. Boken filmades och en ny version är på gång med regissören Tomas Alfredson.
I dag talar man mycket om Stieg Larssons betydelse för den svenska deckarens framgång i utlandet. Och rent kommersiellt stämmer det. Men Sjöwall och Wahlöö blev litterära stilbildare och inspiratörer.
Många utländska författare har förklarat att det var just deras böcker som fick dem att skriva och dessutom föra in samhällsperspektivet i berättelserna.


44. Skriver om Stockholms skärgård 

Viveca Sten.
Foto: IBL

Viveca Sten, 57

Man undrar hur en del får tid. Viveca Sten är jurist och rådgivare, styrelseledamot och föreläsare. Och till råga på allt hinner hon skriva romaner vid sidan om.
Hennes böcker utspelar sig i Sandhamn i Stockholms skärgård. Sedan debuten 2008 har det kommit en per år. Intresset har varit stort och böckerna har sålts i drygt 2,5 miljoner exemplar och getts ut 20-talet länder.


45. Arbetat som översättare

Ulla Trenter.
Foto: Folke Hellberg

Ulla Trenter, 79

Ulla gjorde debut 1967 med Rosenkavaljeren. Den påbörjades av maken Stieg Trenter, som skrev de klassiska böckerna om fotografen Harry Friberg och polisen Vesper Johnson.
Men när Stieg dog tog Ulla över och fullbordade deckaren. Ulla har fortsatt att skriva och har dessutom arbetat som översättare.


46. Fick Polonipriset

Aino Trosell.
Foto: Malin Lööf

Aino Trosell, 67

Aino blev först känd som en arbetarförfattare vid en tid då dessa hörde till undantagen. 1999 fick hon Polonipriset för sin deckare "Ytspänning".
Det var året efter Marklunds debut och andra året priset delades ut. Året därpå följde hon upp med Om hjärtat ännu slår, som belönades av Svenska Deckarakademin för att ha skrivit "bästa svenska kriminalroman".
I dag sitter hon själv i styrelsen och har på så sätt jävat ut sig själv.


47. Översatt till 18 språk 

Helene Tursten.
Foto: Anna Hållmans

Helene Tursten, 62

Många har läst om kriminalinspektören Irene Huss och den som inte läst någon av böckerna har säkert sett henne på tv.
Och det är inte bara svenskar som tagit Turstens böcker till sitt hjärta. Hon är översatt till 18 språk och har alltså beundrare över hela världen. Särskilt populär är hon i Tyskland.


48. Debuterade sent 

Karin Wahlberg.
Foto: Ylwa Yngvesson

Karin Wahlberg, 65

Ibland är det skönt att vi inte kan läsa andras tankar. Hur skulle det annars kännas att besöka gynekologen Karin Wahlberg och samtidigt veta att hon just då funderade på hur man bäst tar livet av en människa?
Debuten kom sent, Karin hade hunnit fylla 51 år. Sedan dess har förlossningsläkaren hunnit föda ut ett antal populära deckare.


49. Engagerar sig för kvinnofrid. 

Katarina Wennstam.
Foto: Caroline Andersson/Albert Bonniers Förlag

Katarina Wennstam, 42

Förmodligen är Katarina lika känd för sitt engagemang för kvinnofrid som för sina deckare. Hon har skrivit mycket om sexuellt våld riktat mot kvinnor.
Hennes intriger tar dessutom avstamp i den världen. Här finns inget puttinuttigt, inga mord i bersån under blommande körsbärsträd. Det här är på riktigt.


50. Annorlunda huvudperson 

Helena von Zweigbergk.
Foto: Cornelia Nordström

Helena von Zweigbergk, 57

Helena har valt en lite annorlunda huvudperson i sina deckare, fängelseprästen Ingrid Carlberg.
Men Helena von Zweigbergk är ingen renodlad deckarförfattare. Hon är gränsöverskridande och har skrivit barnböcker, fackböcker, biografier och relationsromaner.
I fjol kom till exempel "Kärleken till livet", som är en biografi över artisten Marie Fredriksson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.