Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska barnstjärnan från ”Eva & Adam” har vuxit upp

Jim Love Ramel Kjellgren har vuxit upp. Foto: Linda Haglund
”Eva & Adam” blev en stor succé både som tv-serie och som långfilm. Foto: ÅKE OTTOSSON / SVT
Den populära tv-serien kom 1999.Foto: ÅKE OTTOSSON / SVT
Carl-Robert Holmer-Kårell och Ellen Fjaestad som Adam och Eva.Foto: SVT

Jim Love Ramel Kjellgren, 31, slog som 12-åring igenom i rollen som klassens bråkstake Jonte i ”Eva & Adam” – sedan dess har han vuxit upp och gjort kometkarriär inom Försvarsmakten.

Nu berättar han om hur kändisskapet påverkade barndomen, morfar Povel Ramels inflytande och sin starka längtan tillbaka till skådespeleriet.

– Jag har filmat mycket innan och det är nervöst att ställa sig på scen igen, men det är bara att börja, säger han.

Jim Love Ramel Kjellgren, 31, blev som 12-åring en av Sveriges mest kända barnskådespelare i rollen som Jonte i den omtyckta tv-serien ”Eva & Adam” från 1999, och den efterföljande långfilmen. 

Jim är son till skådespelarna Lotta Ramel, 61, och Johan H:son Kjellgren, 59, och uppväxten präglades av scen- och teaterlivet. Jim hade dessutom en nära relation till sin morfar, den legendariske ord- och tonkonstnären Povel Ramel, som gick bort 2007.

I dag bor Jim i Stockholm med sin sambo, som han träffade i USA för två år sedan.

Nu berättar han om hur barndomen påverkades av kändisskapet i populära ”Eva & Adam”.

– Jag var inte riktigt redo för den uppmärksamhet det innebär att bli känd som 12-åring. Jag minns att det kunde springa ut elever i skolan och hålla fast mig i benen och armarna, de skulle ha autografer. Lärarna fick komma ut och putta bort dem och dra in mig i klassrummet och stänga dörren.

– Ibland känns det som man är en ”one hit wonder”, man gjorde en låt som man är känd för. Jag blev igenkänd fram till att jag var 16 år och började växa ifrån mitt tidigare utseende. Det är alltid roligt att få uppmärksamhet, men det finns nackdelar med att vara en offentlig person. För mig var det en ganska naturlig del, snarare ett normaltillstånd, vilket låter lite vansinnigt i efterhand.

Jims rollkaraktär Jonte gjorde sig känd som en bråkstake i ”Eva & Adam”. Foto: SVT

Spelade klassens bråkstake

Vid castingen sökte Jim rollen som Alexander, Adams bästa kompis. Istället fick han rollen som Jonte, klassens bråkstake med en frånvarande och alkoholiserad pappa.

– Den rollen passade mig väldigt bra. Catti Edfeldt som regisserade var helt fantastisk. Jag hade fria tyglar och fick experimentera. 

– Jontes problem och varför han krävde uppmärksamhet förstod jag inte innebörden av då, den analysen gjorde jag inte. När jag har blivit äldre så förstår jag varför min pappa grät när han såg sin egen son drabbad av en alkoholiserad far i serien.

Sedan inspelningarna har Jim inte umgåtts med någon av de andra barnskådespelarna.

– Jag var yngst, jag var 12 år medan de andra var mellan 13-15. Då var det en ganska stor skillnad. Vi umgicks under filminspelningarna och hade jättetrevligt. Men jag har inte träffat någon sedan dess. 

Jim Love Ramel Kjellgren är i dag 31 år gammal. Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Efter tio år inom Försvaret – längtar tillbaka till skådespeleriet

Trots att skådespeleriet finns i blodet och är Jims stora passion, så valde han en annorlunda bana efter studenten. De senaste tio åren har han gjort en karriär inom Försvaret och Kungliga flottan.

– Tanken var att göra värnplikten, bli reservofficer och sen söka scenskolan. Men jag trivdes så himla bra, så jag jobbade kvar i 1,5 år som sergeant i amfibiekåren och utbildade värnpliktiga. Sen sökte jag in till Karlberg, jag tänkte att det är alltid bra att ha en akademisk examen, det är lika bra att jag gör det nu. Det har bara fortsatt, jag har tyckt att det har varit så kul och utvecklande hela tiden.

Men Jim kunde inte släppa skådespelardrömmarna – på ett något oväntat sätt kom karriären inom det militära att bli hans scenskola.

Jim blev kursetta i marintaktik och fick ett stipendium för att åka till USA och plugga inom ämnet krigsvetenskap. Han fick höra talas om en regissör i New York som använde sig av teater för att lätta amerikanska krigsveteraners posttraumatiska stress. 2016 började Jim på ”Lee Strasberg Theatre and Film Institute” tillsammans med en grupp veteraner som han intervjuade och skrev om, samtidigt som han själv fick stå på scen igen.

– Det som har tilltalat mig inom militärt ledarskap är beteendevetenskap och gruppsykologi. Det är extrema situationer med trötthet, hunger och stress. Då kommer ofta människors sämre sidor fram. Det handlar om att känna sig själv och veta hur man reagerar i olika situationer, precis som man i skådespeleri baserar sin rollkaraktär på egna upplevelser.

Jim är nu öppen för att göra roller inom film och tv, men det är inte utan att han känner nervositet. 

– Under min utbildning har jag sett till att få arrangera alla spex, skrivit limerickar och läst upp inför 200 kadetter - som ibland inte fattade någonting - bara för att jag har haft ett behov av att uttrycka mig. 

– Talang kan man ha, men det är också mycket teknik. Jag har filmat mycket innan och det är nervöst att ställa sig på scen igen, men det är bara att börja. 

Jim Love Ramel Kjellgren är barnbarn till Pover Ramel.Foto: Linda Haglund

Uppväxten med morfar Povel Ramel

Povel Ramels underfundiga visor och mångsidiga produktioner är för evigt inskrivna i den svenska kulturhistorien. På frågan om morfadern varit en inspiration är Jims svar tveklöst.

– Det är ofrånkomligt. Men han kommer alltid i första hand vara min morfar som är lurig, rolig och helt underbar. 

– Han turnerade så oerhört mycket under min mammas uppväxt men var en väldigt närvarande morfar, han passade nog på att ta igen familjetid med oss. Mamma upplevde aldrig honom som frånvarande, men älskade när han kom hem med presenter. 

Jim berättar att både hans morfar och mormor, Susanna Ramel, 98, har varit viktiga personer under uppväxten. När Povel Ramel gick bort 2007 drabbades familjen av djup sorg.

– Det var jättetufft. Mormor och morfar har varit jätteviktiga som navet i familjen Ramel. Det var en stor sorg när han gick bort, och fick också en enorm uppmärksamhet.

Jim menar att hans minnen av Povel Ramel är ljusa.

– Som många roliga personer hade han också en allvarlig sida privat och kunde vara reserverad. Han var en lugn person som satt uppe sent och skrev och hittade på kluriga saker. Vid en jul hade han skapat två ”klappkontrollanter” som jag och min kusin fick spela. Detta för att antalet klappar inte skulle bli för stort. Hade man för många klappar blev man ”svartklappad” och förhörd under lustiga former. Varje jul gick barnbarnen ner och rotade i hans förråd av scenkläder och rekvisita och vi gjorde revyföreställningar som övriga familjen fick recensera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.