Tommy Körberg är kritiskt mot Spotify och menar att de måste betala mer för upphovsrätten till artisternas låtar. Foto: IBLTommy Körberg är kritiskt mot Spotify och menar att de måste betala mer för upphovsrätten till artisternas låtar. Foto: IBL
Tommy Körberg är kritiskt mot Spotify och menar att de måste betala mer för upphovsrätten till artisternas låtar. Foto: IBL
Joacim Cans i Hammerfall hoppas att börsnotering kan leda till att de ska kunna ge artisterna bättre betalt. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSENJoacim Cans i Hammerfall hoppas att börsnotering kan leda till att de ska kunna ge artisterna bättre betalt. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Joacim Cans i Hammerfall hoppas att börsnotering kan leda till att de ska kunna ge artisterna bättre betalt. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Lili Päivräinta från Lili & Susie berättar att hon får en mindre summa från Spotify varje månad. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMLili Päivräinta från Lili & Susie berättar att hon får en mindre summa från Spotify varje månad. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lili Päivräinta från Lili & Susie berättar att hon får en mindre summa från Spotify varje månad. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Svenska artisternas ilska mot Spotify: ”De måste städa upp”

Publicerad

Många svenska artister har rasat mot Spotify genom åren.

När beskedet kommer att företaget ansökt om börsnotering hoppas flera att artisterna nu ska få mer betalt. 

– De måste städa upp det där. Så de betalar för upphovsrätten ordentligt, säger Tommy Körberg. 

Många artister har genom åren klagat på den ersättning som de får av Spotify. 

Sajten Digital music news har granskat Spotifys utbetalningar – enligt sajtens senaste rapport betalar Spotify i USA 0,00397 dollar per strömning – vilket betyder att 1000 spelningar ger nära fyra dollar, eller 33 kronor.

 

LÄS MER: Spotify gör det här för att överleva – räkna kallt med att det blir dyrare 

Tommy Körberg kritisk

Tommy Körberg är en av de artister som är kritisk till Spotify, och deras ersättning till artister.

– De måste städa upp det där. Så de betalar för upphovsrätten ordentligt. 

Du tycker att artister borde få mer betalt?

– Ja, verkligen. Skivbolagen måste gå in och stämma i bäcken där också.

Joacim Cans, sångare i hårdrocksbandet Hammerfall, tycker att situationen blivit bättre med åren. Men även han är kritisk. 

– När de startade var det många som gnällde på att det blir liten ersättning. Saker och ting förändras, men fortfarande är det inte riktigt bra, säger Joacim Cans och fortsätter: 

– Om de börsnoteras är det ett tecken på att bolaget är starkt. Då borde det finnas möjlighet att ge artisterna bättre betalt.

Magnus Uggla har tidigare varit starkt kritisk mot Spotify.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Tror fler artister kommer låta bli att vara där"

Efter nyheten kommer att Spotify ansökt om att börsnoteras, säger Körberg: 

– Men nu har de väl råd att betala upphovsrätterna. Jag förstår de som inte vill vara med i Spotify. Man kan ju säga nej. Och ju mer giriga och ju mer de inte bryr sig om upphovsmännen till musiken så tror jag fler artister kommer låta bli att vara där. Itunes funkar väl fortfarande att köpa.

Artisten Lili Päivärinta säger att det rör sig om väldigt lite pengar som hon får av Spotify varje månad. 

Det är inget som bekymrar henne, även om hon tycker att det är tråkigt att företaget inte har högre ersättning till upphovsmännen.

– Det är trist som så mycket annat, säger hon. 

 

LÄS MER: Spotifys kross mot konkurrenten Apple 

Magnus Uggla tidigare kritisk mot Spotify

En annan svensk artist som tidigare varit kritisk mot Spotify är Magnus Uggla.

Redan 2009 var Uggla upprörd över ersättningen – något han tog upp med Sony Musics dåvarande vd Hasse Breitholtz, som då övertalade Uggla att stanna kvar på Spotify.

"Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music och kommer därför att lyfta alla mina låtar från Spotify i väntan på en hederlig  nättjänst", skrev Uggla då på sin blogg. 

– Både Spotify och skivbolagen betalar royalty till upphovsmännen - Pirate Bay betalar ingenting. Det är en rätt dramatisk skillnad, svarade Hasse Breitholtz, vd på Sony Music, enligt Aftonbladet.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag