Janice Kavander. Foto: /IBL / /IBLJanice Kavander. Foto: /IBL / /IBL
Janice Kavander. Foto: /IBL / /IBL
Molly Pettersson Hammar. Foto: /IBL / /IBLMolly Pettersson Hammar. Foto: /IBL / /IBL
Molly Pettersson Hammar. Foto: /IBL / /IBL
"Musiksveriges" ordförande Elisabeth Widlund. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN"Musiksveriges" ordförande Elisabeth Widlund. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Musiksveriges" ordförande Elisabeth Widlund. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Krismöte efter larm om sexism i musikbranchen

Publicerad

Svenska artister avslöjar sexuella övergrepp och trakasserier i branschen. 

Nu kallar branschorganisationen Musiksverige till ett extrainsatt möte för att stoppa sexism i musikbranschen.

– Jag har ju haft möten med skivbolagspersoner som har slagit mig på rumpan, säger Molly Pettersson Hammar.

Ett extrainsatt möte av branschorganisationen Musiksverige hålls i dag till följd av uppdagandet att även musikbranschen präglas av sexuella trakasserier och övergrepp. 

 

LÄS MER: Skådespelarnas skräckhistorier

 

För SR berättar intresseorganisationen "Musiksveriges" ordförande Elisabeth Widlund om orsaken till att hon bjudit in till ett extrainsatt möte. 

– Det är närmanden, ofredanden och rena övergrepp som sker. Musikbranschen är verkligen ingen föregångare utan vi har väldigt stora problem, säger Elisabeth Widlund som medger till Sveriges Radio att problemen länge varit kända i branschen.

Under dagen hålls mötet där branschens aktörer tillsammans ska komma fram till en lösning på problemen.

– Det är något man får vara ledsen, chockad och skämmas över ett tag. Sen måste man ta tag i det och göra en förändring på riktigt, säger Elisabeth Widlund om åtagandet.

 

LÄS MER: Fyra av fem utsatta för sexuella trakasserier

 

Artister ryter ifrån om sexuella trakasserier

En som drabbats av trakasserier och sexism i musikbranschen är sångerskan Molly Pettersson Hammar. För P3 Nyheter berättar artisten om arbetsklimatet.

– Jag har ju haft möten med skivbolagspersoner som har slagit mig på rumpan och kommenterat bilder som jag liksom lagt upp och bara varit extremt obehagliga, säger Molly Pettersson Hammar.

Även artisten Janice Kavander avslöjar att hon utsatts i musikvärldens arbetsmiljö.

– Komplimanger i studion när man jobbar som inte alls hör hemma där. Där man ska vara professionell, man ska sitta och typ skriva en låt. Då vill inte jag veta att du tycker att jag är snygg och vacker precis innan vi ska sätta oss och skriva, säger Janice Kavander om arbetsklimatet i branschen.

 

Moa Lindstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag