Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska artister i gemensamt upprop – för musiklivet

Håkan Hellström är en av de svenska artister som skrivit under uppropet.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Molly Sanden har skrivit under uppropet.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Little Jinder är en av artisterna som skrivit under uppropet.
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN

Livescenen i svenska städer är under hot och politiker måste ta ansvar.

Det menar en rad kända svenska musiker som nu gått samman i ett gemensamt upprop i Dagens Nyheter. 

Håkan Hellström, Little Jinder, Joakim Thåström, och Molly Sanden är några av de svenska artister som nu skrivit under ett gemensamt upprop i Dagens Nyheter – som kräver att ansvariga politiker berättar hur de ska utveckla livescenerna i svenska städer.

Artisterna menar att levande musik i städerna är under hot och ”behandlas som ogräs”. I uppropet vittnar de om hur spelställen i årtionden tvingats stänga för att ge utrymme till aktiviteter som inte ”väsnas och stör” – samt ger omedelbar avkastning.

I uppropet ger artisterna ansvariga politiker och myndigheter stark kritik.

”Svenska exportråd, institutioner och myndigheter - för att inte tala om media och näringsliv – jublar och sträcker stolt på sig när svenska artister fyller New Yorks Madison square garden eller ännu en prestigefylld internationell festivalscen.” står det i uppropet i Dagens Nyheter.

Varpå artisterna fortsätter i debattartikeln med att hävda att dessa inte tar ansvar för att värna om ett fortsatt berikat kulturliv.

”Det är, ärligt talat, mest bara väldigt pinsamt”

Artisterna menar att popmusiken måste få blomma, experimentera och möta en potentiell publik. Och inte tystas av att grannar klagar över ljudet, eller av att fastighetsbolag satsar på lönsammare planer - som att någon kedja som kan tänka sig att betala dubbel hyra tar över lokalen.

Artisterna beskriver i uppropet att den enda vägen till dessa stora scener är genom publikens möte med artisterna. De förklarar att ingen artist tar sig till de stora scenerna, som Globen eller Carnegie Hall, utan att först passera scener som Debaser i Stockholm, Pustervik i Göteborg eller KB i Malmö. 

De understryker i artikeln att det internationellt hyllade svenska musikundrets utveckling stannar utan levande popmusik.

”För att inte tala om mindre klubbar och intima scener, tillsammans livsviktiga institutioner och trampoliner för musiker”, står det i uppropet och som sedan fortsätter:

”Det är, ärligt talat, mest bara väldigt pinsamt att Sverige, som den dokumenterat kreativa musiknation vi ses som av omvärlden, så snabbt, effektivt och utan större protester håller på att begå ett utdraget självmord.”


LÄS MER: Anita, 81, festar med tusentals andra på Ullevi 

Här är alla undertecknarna:

Håkan Hellström

Joakim Thåström

Lars Winnerbäck

Molly Sandén

Eva Dahlgren 

Melissa Horn 

Little Jinder

Erik Lundin

Imenella 

Lorentz

Madi Banja 

Ison & Fille

Tove Styrke 

Linnea Henriksson 

Cherrie 

Annika Norlin

Anna Ternheim 

Rebecka & Fiona

Ana Diaz

GRANT

Deportees

Johnossi

Shout Out Louds

Amason

Dungen 

Viagra Boys 

Hellacopters 

Hurula 

The Hives

Victor Leksell

Nicole Sabouné

Pernilla Andersson

Plura

Love Antell 

Vita Bergen 

ionnalee

Sofia Jannok 

Hammerfall/ Joacim Cans

och 

Joppe Pihlgren - verksamhetschef Svensk Live 

Andréa Wiktorsson - ordförande Svensk Live 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.