Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Akademiens varning till Bob Dylan

Bob Dylan måste hålla sin nobelföreläsning senast den 10 juni för att tilldelas pengarna för Nobelpriset i litteratur – det framgår i Svenska Akademins stadgar. Foto: Vince Bucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Den kända artisten är medveten om att föreläsningen måste hållas då – men ännu har inte samtal förts. Foto: Chris Pizzello

Bob Dylan måste hålla sin nobelföreläsning senast den 10 juni för att tilldelas prispengarna på 8 miljoner kronor för Nobelpriset i litteratur.

Den kända artisten är medveten om att föreläsningen måste hållas då – men ännu har inte samtal förts.

"Vad han sedan beslutar sig för att göra är hans ensak" skriver Sara Danius på sin blogg.

Den 10 december fick artisten och poeten Bob Dylan Svenska Akademiens Nobelpris i litteratur. Men för att erhålla de 8 miljonerna i prispengar måste Dylan hålla sin nobelföreläsning senast den 10 juni i år. Nu i helgen kommer Bob Dylan till Stockholm för två konserter på Stockholm Waterfront, vilket har satt i gång spekulationer om att föreläsningen kan komma att hållas snart. Från Akademins håll har dock ingen hört ifrån Bob Dylan och någon föreläsning.

"Konsertplanerna fastlades långt innan 2016 års Nobelpristagare i litteratur hade utsetts”, skriver Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på sin blogg.

Danius skriver vidare på sin blogg att några telefonsamtal med Bob Dylan inte har ägt rum de senaste månaderna.

"Dylan är inte desto mindre medveten om att en Nobelföreläsning måste hållas senast den 10 juni, om en utbetalning av prisbeloppet skall bli aktuell. Så heter det i Nobelstiftelsens stadgar. Vad han sedan beslutar sig för att göra är hans ensak".

 

LÄS MER: "Mållös" Bob Dylan ringde och tackade för priset

 

"Priset tillhör Bob Dylan och ingen annan"

 

LÄS MER: Bob Dylan kommer till Sverige våren 2017

 

Oavsett om Bob Dylan håller en föreläsning eller inte menar Danius att priset tillhör honom och ingen annan.

"För Svenska Akademiens del står det i alla händelser klart att 2016 års Nobelpristagare i litteratur är Bob Dylan och ingen annan."

Den 1 – 2 april spelar Bob Dylan två kvällar på ett utsålt Stockholm Waterfront.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.