Bob Dylan måste hålla sin nobelföreläsning senast den 10 juni för att tilldelas pengarna för Nobelpriset i litteratur – det framgår i Svenska Akademins stadgar. Foto: Vince Bucci / AP TT NYHETSBYRÅNBob Dylan måste hålla sin nobelföreläsning senast den 10 juni för att tilldelas pengarna för Nobelpriset i litteratur – det framgår i Svenska Akademins stadgar. Foto: Vince Bucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Bob Dylan måste hålla sin nobelföreläsning senast den 10 juni för att tilldelas pengarna för Nobelpriset i litteratur – det framgår i Svenska Akademins stadgar. Foto: Vince Bucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Den kända artisten är medveten om att föreläsningen måste hållas då – men ännu har inte samtal förts. Foto: Chris PizzelloDen kända artisten är medveten om att föreläsningen måste hållas då – men ännu har inte samtal förts. Foto: Chris Pizzello
Den kända artisten är medveten om att föreläsningen måste hållas då – men ännu har inte samtal förts. Foto: Chris Pizzello

Svenska Akademiens varning till Bob Dylan

Publicerad

Bob Dylan måste hålla sin nobelföreläsning senast den 10 juni för att tilldelas prispengarna på 8 miljoner kronor för Nobelpriset i litteratur.

Den kända artisten är medveten om att föreläsningen måste hållas då – men ännu har inte samtal förts.

"Vad han sedan beslutar sig för att göra är hans ensak" skriver Sara Danius på sin blogg.

Den 10 december fick artisten och poeten Bob Dylan Svenska Akademiens Nobelpris i litteratur. Men för att erhålla de 8 miljonerna i prispengar måste Dylan hålla sin nobelföreläsning senast den 10 juni i år. Nu i helgen kommer Bob Dylan till Stockholm för två konserter på Stockholm Waterfront, vilket har satt i gång spekulationer om att föreläsningen kan komma att hållas snart. Från Akademins håll har dock ingen hört ifrån Bob Dylan och någon föreläsning.

"Konsertplanerna fastlades långt innan 2016 års Nobelpristagare i litteratur hade utsetts”, skriver Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på sin blogg.

Danius skriver vidare på sin blogg att några telefonsamtal med Bob Dylan inte har ägt rum de senaste månaderna.

"Dylan är inte desto mindre medveten om att en Nobelföreläsning måste hållas senast den 10 juni, om en utbetalning av prisbeloppet skall bli aktuell. Så heter det i Nobelstiftelsens stadgar. Vad han sedan beslutar sig för att göra är hans ensak".

 

LÄS MER: "Mållös" Bob Dylan ringde och tackade för priset

 

"Priset tillhör Bob Dylan och ingen annan"

 

LÄS MER: Bob Dylan kommer till Sverige våren 2017

 

Oavsett om Bob Dylan håller en föreläsning eller inte menar Danius att priset tillhör honom och ingen annan.

"För Svenska Akademiens del står det i alla händelser klart att 2016 års Nobelpristagare i litteratur är Bob Dylan och ingen annan."

Den 1 – 2 april spelar Bob Dylan två kvällar på ett utsålt Stockholm Waterfront.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag