Svenska Akademien bryter helt med kulturprofilen

Sara Danius läser upp Svenska Akademiens pressmeddelande utanför Börshuset.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Börshuset i Stockholm.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter att anklagelser om utbredda sexuella trakasserier och övergrepp riktats mot en känd kulturprofil med nära band till Svenska Akademien har man under torsdagskvällen haft ett möte där fallet diskuterats. 

Ständiga sekreteraren Sara Danius meddelar i ett uppläst pressmeddelande att man nu bryter helt med kulturprofilen. 

På torsdagskvällen har Svenska Akademien hållit ett flera timmar långt krismöte där man har diskuterat anklagelserna om sexuella övergrepp som kulturprofilen står inför.

Flera av ledamöterna lämnade Börshuset i Gamla stan under kvällen utan att ge några kommentarer till det stora pressuppbådet som väntade utanför. Till sist kom Sara Danius ut och läste upp det pressmeddelande där Akademien beslutat att man bryter helt med kulturprofilen.

"Vid sitt sammanträde i kväll har Svenska Akademien enhälligt fattat beslutet att med omedelbar verkan avbryta all kontakt och all vidare finansiering av all verksamhet som drivs av den person som i medierna går under beteckningen Kulturprofilen.", skriver man. 

Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius möter journalisterna.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta innebär att man slutar ge ekonomiskt stöd till mannens kulturscen som sedan 2010 fått cirka 126 000 kronor om året, och att man avslutar hans uppdrag att sköta Akademiens lägenhet i Paris.

Danius: "Utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling"

"Detta är vår första åtgärd och den motiveras av två ting. Å ena sidan Dagens Nyheters granskning, som vi välkomnar, å andra sidan då det under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande." 

Akademien meddelar även att man nu kommer att granska om kulturprofilen genom sitt inflytande på något sätt påverkat Akademiens utdelning av priser, stipendier och annan finansiering.

18 kvinnor slog larm om mannen

Det var tidigare i veckan som 18 kvinnor tillsammans i Dagens Nyheter riktade anklagelser om sexuella trakasserier mot en svensk kulturprofil. Bland kvinnorna finns bland annat författarna Gabriella Håkansson, Elise Karlsson samt journalisten och författaren Lena Ten Hoopen (före detta Sundström).

Övergreppen ska bland annat ha skett i lägenheter som ägs av Svenska Akademien i Stockholm och Paris. 


LÄS MER: 18 kvinnor anklagar kulturprofil för övergrepp


Kulturprofilen är välkänd inom Stockholms kulturkretsar, och har i många år varit konstnärlig ledare och arrangerat olika typer av kulturevenemang. De senaste åren har han tagit emot hundratusentals kronor i kulturbidrag för sin verksamhet.

Övergreppen ska enligt utsago gå långt bak i tiden. Redan 1997 skrev Expressen om att en kvinna som larmade Akademien om mannens sexuella trakasserier. 

LÄS MER: Profilen anklagades för övergrepp för 20 år sedan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.